A HDMO projekt

A Lakmusz szerkesztősége 2022 januárjában, a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory) projekt első fázisának részeként indult, a kezdeményezés pedig 2023 januárjától új, kibővített szakaszába lépett.

A második, 30 hónapon át tartó fázis is az Európai Bizottság résztámogatásával valósul meg. A HDMO-t alkotó konzorciumot nyílt pályázaton választotta ki a bizottság, és minden tevékenységben teljes függetlenséget élvez.

A projekt keretében a Lakmusz öt másik autonóm szervezettel dolgozik együtt a hamis és félrevezető információk terjedése ellen Magyarországon: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatóival, a francia AFP hírügynökség újságíróival, az Idea Alapítvány tudatos médiafogyasztással foglalkozó munkatársaival és a francia Epresspack webes fejlesztőivel.

A Lakmusz szorosan együttműködik a 2013-ban indított 444.hu-val, Magyarország egyik legolvasottabb online újságával: a Lakmusz cikkei megjelennek a 444 oldalán is, ez segít a széles közönség elérésében. (A 444 és a Lakmusz közös kiadója a Magyar Jeti Zrt.)

A HDMO - és ennek részeként a Lakmusz - csatlakozik az Európai Digitális Média Obszervatóriumhoz (EDMO - European Digital Media Observatory). Az EDMO-t 2020-ban hozta létre az Európai Bizottság az álhírek és dezinformáció-ellenes stratégia részeként. Az szervezet az unió támogatásával, de független intézményként működik a firenzei European University Institute irányítása alatt. Célja, hogy koordinálja a tagországokban működő tényellenőrző központok és szerkesztőségek munkáját, a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, és a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit.

A projektről bővebb információk itt találhatók.