A felhasznált költő: Petőfi Sándor a politikai propaganda fogságában

Petőfit 170 éve minden politikai kor és ideológia igyekszik a saját céljainak megfelelően használni. Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét és Haszán Zoltánt, a 444 felelős szerkesztőjét Orbán március 15-i beszéde kapcsán kérdeztük, Mink András történésszel pedig a Blinken OSA Archívum Petőfi-kiállításáról beszélgettünk.


Legújabb adásunkban arról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, hogy hogyan, milyen célokra használta a politikai propaganda a történelmet, azon belül is Petőfi Sándort az elmúlt több mint 170 évben, és hogyan történik ez meg ma is.

Meglepő fordulat ugyanis, hogy bár az elmúlt 12 évben Orbán Viktor miniszterelnök szinte alig vette a szájára március 15-i beszédeiben a nemzet költőjének nevét, idén egy egész előadást szentelt az életének. Mit talál ma Magyarország miniszterelnöke fontosnak Petőfi életéből? Milyen párhuzamokat von Orbán 1848 és 2023 között? Mennyire torz az a történelemkép, amelyet elénk tár? Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgettünk Lakner Zoltán politológussal, a Jelen főszerkesztőjével és Haszán Zoltánnal, a 444 felelős szerkesztőjével. 

 • 01:02 - Meglepő fordulat Orbán Viktor ünnepi beszédében?
 • 04:05 - Petőfi fideszes lenne, ha ma élne (egy Jókai-parafrázis, és ami abból kimaradt).
 • 06:31 -  Ha Orbán Viktor megszólal, akkor a nemzet szólal meg.
 • 09:18 - Nem is az a kérdés, hogy az ünnepet hogy használják föl, hanem hogy általában hogy politizálnak egy országban.
 • 14:21 - Általános orientációs válság a Fidesz kommunikációjában.
 • 17:18 -  El van foglalva a magyar történelem szőröstül-bőröstül.
 • 23:39 - A NER-paradoxon, amihez hozzászoktunk.

 

Nincs új a nap alatt

Petőfi alakja tehát  jó példa arra, hogy hogyan lehet egy-egy történelmi személyt politikai propagandacélokra felhasználni.

Az Blinken OSA Archívum éppen ennek bemutatására nyitotta meg március 22-én PETŐFI MINDEN IDŐBEN: A Petőfi-kultusz politikai változásai 1942 és 1956 között című kiállítását, emellett egészen májusig több programot (filmvetítéseket, színházi előadásokat, felolvasásokat és beszélgetéseket) is szerveznek, hogy minél több szemszögből mutassák be Petőfi emlékezetének történetét - ezekről itt lehet tájékozódni.

Miért alkalmas Petőfi Sándor arra, hogy minden történelmi kor piedesztálra emelje? Erről Mink András történésszel, a kiállítás egyik kurátorával beszélgettünk.

 • 25:39 - Miért pont Petőfi alkalmas arra, hogy politikai propagandacélokra használják fel az alakját?
 • 29:11 -  Lehetetlen egy olyan politikai legitimációt fölépíteni, amelyből Petőfi hiányzik.
 • 35:20 - A Petőfi-kultusz Petőfi hiányáról szól, arról, hogy mindazok, akik őt használják, alkalmatlanok arra, hogy a saját koruk kihívásainak megfeleljenek.
 • 42:21 - 1942-56: a rövid, de turbulens időszak, amikor a Horthy-rezsimtől a kommunista hatalomátvételen át a forradalomig mindenféle értelmezését láthattuk Petőfinek
 • 49:11 - Van-e még egy olyan alakja a magyar történelemnek, akit ennyiszer és ennyien próbáltak meg felhasználni?
 • 51:26 - Nincs.
 

A műsor elkészítéséhez rengeteg segítséget kaptunk a Blinken OSA Archívumától, Székely Katalintól és Zsámboki Miklóstól, a kiállításról és a programokról itt lehet tájékozódni.

Címlapkép: Kiss Bence

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.