A háború kirobbanása óta alig telt nap, hogy a „háborús baloldal” ne a békéért kiáltott volna

A Fidesz szerint az ellenzék a háború pártján áll, az Orbán-kormány a béke záloga. Összegyűjtöttünk harminc nyilatkozatot, amelyben az ellenzék politikusai világossá tették: nem akarnak háborút.


A baloldal háborúba sodorná Magyarországot, a Fidesz-kormány a béke záloga - ezzel az üzenettel árasztották el a nyilvánosságot Ukrajna orosz lerohanása óta a kormánypárt politikusai és fideszes véleményvezérek.

Orbán Viktor miniszterelnök újra és újra kijelentette, hogy a “stratégiai nyugalomban” hisz, az ellenzék ezzel szemben vagdalkozik és veszélybe sodorja hazánkat.

A kormánypárt egyenesen ebben jelöli meg a választás tétjét:
Fidesz = Béke, Baloldal = Háború.


A mantra február 24-én indult, ekkor vették elő kormánypárti médiumok Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt egyik nyilatkozatát, amelyet még a háború kitörése előtt tett. Márki-Zay a Partizán műsorában Gulyás Márton kérdésére azt mondta, ha a NATO közös döntése ez lenne, akkor miniszterelnökként akár katonai segítséget is biztosítana Ukrajnának. Majd hozzátette, ilyen forgatókönyvről “egyelőre erről szó sincs” és minden annak függvénye, hogy a NATO, “amelynek Magyarország lojális tagja kell, hogy legyen”, milyen kötelezettségeket vállal az ügyben.

Nem sokkal később már Orbán arról beszélt, hogy a magyar “baloldal” azt “kéri” a kormánytól, küldjön katonákat a háborús övezetbe. A Lakmuszon akkor részletesen megírtuk, miért nem igaz ez, és mit jelentenek valójában Márki-Zay szavai.
 
Felhasznált videók: HírTV, M1, Fidesz YouTube csatorna, Kecskeméti Televízió

A “háborús baloldal” viszont mostanra a Fidesz legfőbb kampányszlogenjévé nőtte ki magát. A háború kitörése óta eltelt több mint egy hónapból összegyűjtöttünk olyan ellenzéki nyilatkozatokat, amelyekből kiderül, mit gondolnak a kormányváltásra szövetkezett pártok az Ukrajnában zajló háborúról.
 
 
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook

Kiderült, Ukrajna február 24-i megtámadása óta alig telt el úgy nap, hogy ne fejezték volna ki: elítélik a háborús agressziót, és a béke pártján állnak.
 

Íme harminc békepárti nyilatkozat ellenzéki politikusoktól 


Február 24.

Tóth Bertalan (MSZP): "[a] harcokat be kell szüntetni, a feleknek tárgyalniuk kell egymással."

Lukács László György (Jobbik): “Ma a békéért tüntettünk Budapesten! Ukrajnáért, az ott élő a magyar honfitársaink védelme érdekében is és azért, hogy érjen véget az orosz agresszió. Legyen újra béke!”

Karácsony Gergely (Párbeszéd): “Magyarország biztonságát, az európai békét az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja csak.”
 

Február 25.

Schmuck Erzsébet (LMP): “Magyarországnak nincs mit mérlegelni: egyértelműen el kell ítélni az orosz agressziót, és ki kell állni a megtámadott Ukrajna mellett. Mindannyian békét akarunk, de nem engedhetünk az agresszornak!”

Karácsony Gergely (Párbeszéd): “Békét akarunk! Hogy édesanyák ne sirassák fiaikat egy zsarnok politikus eszement agressziója miatt. Mi, magyarok békében, biztonságban és szabadon szeretnénk élni Európa közepén.”

Február 26.

Donáth Anna (Momentum): “Ez a rakéta nem robbant fel, de egy ukrán város, Harkov közepén landolt. Az agresszor hazudik: igenis hull a lövedék mindenkire, civilekre is. Békét!”
 

Február 27.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Magyarországnak támogatnia kell a béke helyreállítására irányuló közös törekvéseket, és éppen ezért, nem akarunk magyar katonákat Ukrajnába küldeni. A kormány erről is hazudik Önnek.”

Jakab Péter (Jobbik): “Nem, Viktor. Senki nem akar és nem is fog katonákat küldeni a térségbe. (...) Egyedül segélycsomagokat küldünk azoknak, akiket a haverod elüldözött az otthonaikból.”
 

Március 1.

Donáth Anna (Momentum): “A 22-es választás tétje a magyarországi béke megőrzése. Aki Orbánra szavaz, az Putyin csatlósára és az orosz érdekek kiszolgálására szavaz. Aki az Egységben Magyarországért jelöltjeire szavaz, az az európai létünket, a NATO általi védelmet és a békét választja.”

Március 2.

Jakab Péter (Jobbik): “A határon segítettünk, Budapesten tiltakoztunk. Putyin vagy Európa? Háború vagy béke? A mi válaszunk világos: Európa oldalán állunk. A béke pártján. Elég volt Putyin kiszolgálásából. Háború lett belőle.”

Március 3.

Tóth Bertalan (MSZP): “A magyar emberek békét és biztonságot akarnak! Béke és biztonság pedig akkor lehet, ha Putyin csatlósai, "barátai" eltűnnek a hatalomból, az őrült diktátorral pedig nem barátkoznak, hanem megállítják. Amíg a magyar kormány a szövetségesei együttműködését hátráltatja, bírálja, addig valójában Putyin háborúját támogatja, és a magyar emberek félelmeit táplálja.”
 

Március 4.

Tóth Bertalan (MSZP): “Április 3-án a folyamatos orbáni háborúzás és a kiszámítható béke között kell választanunk. Mi a béke oldalán állunk, egységben, Magyarországért!”

Ungár Péter (LMP): “Mindannyian békét akarunk, de nem engedhetünk az agresszornak!”

Jakab Péter (Jobbik): “Döntsünk felelősen! Putyin vagy Európa. Háború vagy béke. Mi Európát választjuk. A békét választjuk. Orbán meg Putyint, és vele együtt a háborút.”

Márki-Zay Péter: “A mi álláspontunk világos: békét akarunk, aminek záloga Putyin megállítása, az európai védelmi szövetség megerősítése, valamint az, hogy Magyarországot kiszabadítsuk Putyin érdekszférájából.”

Március 9.

Schmuck Erzsébet (LMP): “Az Egységben Magyarországért szövetség készen áll Magyarország kormányzására, készen állunk arra, hogy végre visszatérjünk a nyugati útra, biztosítva ezzel az ország lakosságának biztonságát, a békét.”
 

Március 10.

Tóth Bertalan (MSZP): “A miniszterelnöknek konkrét felelőssége van abban, hogy a jelenlegi helyzet kialakult! Elárulta szövetségeseit, és lépésről lépésre segítette Putyin terjeszkedését. A magyar emberek számára egy olyan új kormány adhat biztonságot, egy olyan új kormány őrizheti meg a békét, melynek tagjait és vezetőjét tisztelik, és nem árulóként kezelik a szövetségesek!”

Március 16.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): ”Az, hogy nem katona-képzett, sorköteles embereknek ki kéne menni, hazugság.”

Március 17.

Tóth Bertalan (MSZP): “Csak a Fideszes politikusok nem látják, hogy mit akarnak a magyarok: Háború helyett békét! Kelet helyett Nyugatot! Putyin helyett EU-t és NATO-t!”

Március 18.

Ungár Péter (LMP): “Az orosz hadsereg menjen vissza Oroszországba, és legyen vége a háborúnak”.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Különösen felháborít Orbánnak az a hazugsága, hogy az ellenzék magyar katonákat vagy fegyvereket küldene Ukrajnába.”

Március 19.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Orbán Viktor engem vádol azzal, hogy katonákat küldenék Ukrajnába és háborúba sodornám hazánkat. A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar kormány is megszavazta, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának, majd határozatba foglalta, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek átszállíthatók Magyarország területén.”

Március 20.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Aljas hazugság, hogy bárki magyar katonákat küldene az orosz-ukrán háborúba. Minden Ukrajnával kapcsolatos NATO-döntést támogatunk, ahogy egyébként Orbán Viktor is, DE A KATONÁK KÜLDÉSÉT A NATO KIZÁRTA, ILYET SEM MAGYARORSZÁG, SEM EGYETLEN TAGÁLLAM SEM TESZ.”

Március 21.

Kunhalmi Ágnes (MSZP): “A miniszterelnök úgy kampányol, mintha nem tudná, hogy a parlamentben az ellenzék is megszavazta (!) azt a Fidesz által benyújtott nyilatkozatot, amely az orosz agresszió elítélésén kívül egyértelműen kimondja azt is, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, nem tesz lehetővé fegyverszállítást a magyar-ukrán határon keresztül és csak a békés megoldásban érdekelt.”
 

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Azt hazudták például, élükön Orbánnal, hogy katonákat küldenénk Ukrajnába. Ezzel szemben az igazság az, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába. Az álláspontunk kezdettől világos: a NATO és az Európai Unió hűséges tagjaként a NATO álláspontját támogatjuk – márpedig a NATO nem küld katonákat Ukrajnába.”

Március 24.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Csak a NATO védheti meg Magyarországot. Amikor mi a NATO szövetség erősítése mellett érvelünk, akkor a béke és a biztonság garantálását akarjuk.”

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “A tábornoknak is elmondtam: kormányváltás esetén nem megy magyar katona Ukrajnába, a magyar katonák az országon belül védik Magyarország biztonságát. A NATO sem kíván katonákat küldeni, vagyis amikor mi a NATO szövetség erősítése mellett érvelünk, akkor a béke és biztonság garantálását akarjuk.” 

Március 25.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Legyen vége Putyin háborújának, ne finanszírozza tovább a magyar állam a háborút Paks 2-vel, titkos hitelmegállapodással és az orosz kémbankhoz való ragaszkodással! Magyarország biztonságát egyedül a nyugati szövetségi rendszer, a NATO garantálja!” 

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “A mi álláspontunk világos: a nyugati szövetségesi rendszer hűséges tagjaként kell megvédenünk Magyarország biztonságát.”

Március 26.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Az orosz érdek helyett mi a magyar érdeket képviseljük: ne támogassa tovább a kormány Putyin gyilkos háborúját! Legyen béke!”

Március 27 

Jakab Péter (Jobbik): “Jövő vasárnap Putyin, Moszkva és a háború helyett válasszuk a Nyugatot, a békét, a biztonságot. Európát!”

Március 28.

Kunhalmi Ágnes (MSZP): “HAZUDIK ORBÁN ÉS A FIDESZ: Az ellenzék is megszavazta Orbán Ukrajnáról szóló béke-nyilatkozatát a parlamentben. Ebben közösen! a békés megoldás mellett állunk ki, se katonát se fegyvert nem küldünk, a határon sem és segítünk a menekülteknek.”

Március 29.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Magyarország védelmi képességének megerősítésében és az orosz befolyás visszaszorításában azonban a valódi megoldást a kormányváltás hozhat. Április 3-án erről is szavazunk: Putyin vagy Európa, Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke.”

Március 30.

Márki-Zay Péter (Egységben Magyarországért pártszövetség): “Rémhírterjesztésért feljelentettem Szijjártó külügyminisztert: NEM TÁRGYALTUNK ZELENSZKIJJEL ÉS NEM KÜLDENÉNK KATONÁKAT UKRAJNÁBA!”
 

Szerzők: Neuberger Eszter, Kárpáti Jakab

Címlapi kép forrása: Márki-Zay Péter Facebook
Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.