A közmédia is lehozta Tucker Carlson félrevezető anyagát, ami szerint a QAnon-sámán csak békésen sétálgatott a Capitoliumban

A Fox News műsorvezetője szerint felvételek bizonyítják, hogy a rendőrség még segítette is a szarvakkal a fején a Capitoliumban mászkáló Chansleyt. De a férfi beismerő vallomása és egyéb bizonyítékok is cáfolják ezt.

 

Tucker Carlson, az Egyesült Államok kedvenc konzervatív csatornájának egyik vezető személyisége, aki 2021-ben egy hetet töltött Magyarországon, 2023. március 6-án a Fox News műsorában "soha nem látott" felvételeket adott közre a 2021. január 6-i Capitolium elleni támadásról. A műsorvezető azt mondta, hogy Kevin McCarthy képviselőházi elnöktől exkluzív hozzáférést kapott az épület belsejében készült biztonságikamera-felvételekhez.

Carlson szerint "ezek a videók lerombolják azt az állítást", hogy január 6-a "lázadás" lett volna, és azt mutatják, hogy a Capitoliumba aznap behatoló emberek "túlnyomó többsége" valójában "békés volt", és csak "kis százalékban voltak rendbontók".

A hang nélküli felvételeken Jacob Chansleyt látni, ahogy nyugodtan sétálgat az épületben, miközben rendőrök követik. A Trump-párti aktivista, aki korábban az úgynevezett "QAnon" összeesküvés-elmélet híve volt, bölényszarvas fejdíszével és tetoválásaival a Capitolium elleni támadás egyik emblematikus arcává vált.

Jacob Chansley a Capitolium elleni támadás során, 2021. január 6. (Saul LOEB / AFP)

"A mai napig vita folyik arról, hogyan jutott be [Jacob Chansley] az épületbe" – mondta Tucker Carlson a március 6-i műsorban. "A feljegyzések szerint a Capitoliumi Rendőrség soha nem tartóztatta le Jacob Chansleyt. Segítettek neki. Idegenvezetőként tevékenykedtek" – állította Carlson a műsorban. "Egyikük sem próbálta meg lelassítani őt" – tette hozzá az amerikai tévés – "Jacob Chansley megértette, hogy a Capitoliumi Rendőrség a szövetségese".

2021. január 6-án Donald Trump támogatói, akik meg voltak győződve róla, hogy az elnökválasztáson csalás történt, behatoltak a Kongresszus rendkívüli ülésére, amelynek feladata a választási eredmények hitelesítése volt. A támadás során és nem sokkal utána öt ember halt meg, köztük egy rendőr és egy tüntető is, akit egy rendőr ölt meg az épületben. Két rendőr öngyilkosságot követett el a támadást követő napokban és hetekben, bár közvetlen kapcsolatot nem sikerült megállapítani a támadás az öngyilkosságok között.

A Carlson által közzétett videók hamar terjedni kezdtek a közösségi oldalakon, a felvételt többek között Donald Trump Jr., a volt amerikai elnök egyik fia, és Elon Musk, a Twitter tulajdonosa is megosztotta. Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselőházi tag újratárgyalást követelt Jacob Chansleynek, akit 2021-ben 41 hónap börtönbüntetésre ítéltek a Capitolium elleni támadásban elkövetett tettei miatt.

A videó több országban, köztük Franciaországban is gyorsan terjedni kezdett, a Twitteren, a Facebookon és a TikTokon is megosztották.

A Carlson videójából származó felvételek részleteit március 7-én megosztották magyar felhasználók is a Facebookon, valamint a Mandiner is lehozta azokat. A posztok a közösségi médiában több mint száz megosztást értek el.

A magyar közmédia is beszámolt Carlson videójáról "Elnémítanák Tucker Carlsont – demokrata nyomásgyakorlás a Fox Newsra" címmel. A közmédia beszámolója azt állítja, hogy a Carlson által bemutatott felvételek "megcáfolják, hogy a behatolók erőszakosan viselkedtek, és hogy bántalmaztak egy rendőrt", valamint azt mutatják hogy "Jacob Chansleyt [... ] maguk a Capitolium rendőrei kísérték körbe az épületben, és még a zárt ajtókat is megpróbálták kinyitni neki".


A félrevezető videó a Facebookon. A képernyőmentés 2023. március 14-én készült.

 

A Carlson által megosztott, mindössze néhány perces jeleneteket azonban kiragadták a kontextusukból. A rendelkezésre álló egyéb információk és Chansley vallomása is ellentmondanak annak a narratívának, amit Tucker Carlson és a videót megosztó felhasználók állítanak.

Chansley bűnösnek vallotta magát

Jacob Chansley-t néhány nappal a Capitoliumba való betörés után letartóztatták, és hat vádpontban vádat emeltek ellene. 2021 szeptemberében a washingtoni szövetségi bíróságon bűnösnek vallotta magát hivatali eljárás akadályozásában. A férfit 2021. november 17-én 41 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészségi nyilatkozat – amelyet Jacob Chansley a vádalku részeként a "beleegyezem, hogy ez igaz és helytálló" szavakkal írt alá – leírja, hogy Chansley hogyan mászott fel a Joe Biden beiktatására a média számára emelt toronyra, törte át a rendőrségi kordont az állványzat tetején, majd hogyan jutott be egy más rendbontók által betört ajtón az épületbe, annak ellenére, hogy "törvényesen nem volt joga belépni vagy az épületben tartózkodni".

Arról, ahogyan Chansley behatol az épületbe egy ajtón át, amit más zavargók rúgtak be, akik az ablakon keresztül jutottak be, felvétel is készült. Ezt a felvételt március 6-án maga Tucker Carlson tette közzé, mindössze másodpercekkel azelőtt, hogy azt állította: "vitatott", hogyan jutott be a "sámán" a Capitoliumba. Más videókat, amelyeken Chansleyt az állványzaton, valamint a rendőrökkel szemben az épület előtti tömegben látni, pedig a bíróságok hozták nyilvánosságra.

A vádalku szerint, amikor a Capitoliumi Rendőrség felszólította az épületben lévőket a távozásra, Chansley leállt vitatkozni Keith Robishaw rendőrtiszttel, és azt követelte, hogy "engedje át őket. Végül a megafonját használta, hogy feltüzelje a tömeget, és követeljék, hogy a törvényhozókat hozzák eléjük".

Chansley ezután egy másik emeletre ment, "ahelyett, hogy engedelmeskedett volna a Capitoliumi Rendőrség utasításának, hogy hagyja el az épületet", majd "egymaga bement a Szenátus galériájára", ahol "folytatta az obszcenitások kiabálását".

Miközben Jacob Chansley a Szenátus emeletén tartózkodott, Robishaw ismét felszólította, hogy távozzon, áll a vádalkuban. Miután Chansley bejutott, Robishaw követte, és megkérte, hogy ne üljön a szenátusi emelvényre, ahol alig egy órával korábban még Mike Pence akkori alelnök tartózkodott.

Chansley a bírósági dokumentumok szerint azt mondta, hogy Pence "áruló", majd felírta egy papírra, hogy "Az igazság közeleg!".

Több további videó is készült a rendbontók és a rendőrség találkozásáról

A Jacob Chansley és Keith Robishaw közötti párbeszédekről több felvétel is készült, amelyek közül legalább egy a "Four hours at the Capitol" (Négy óra a Capitoliumban) című HBO-dokumentumfilmbe is bekerült.

"Csak be kellett küzdeniük magukat" – mondta Robishaw a dokumentumfilmben. "Olyan dolgokat kiabáltak, hogy 'Eljövünk érted, Pence. Nem bújhatsz el előlünk. Meg fogunk találni.' Ha azt mondanám, hogy nem féltem, hazudnék. Rettegtem. Nem tudtam, mit tegyek."

A rendőr külön megemlítette Chansley-t, megjegyezve, hogy a férfi kezében egy lándzsának tűnő tárgy volt egy amerikai zászlóval.

"Erőszakra erőszakkal válaszolni ebben a helyzetben nem lett volna biztonságos számomra és a rendőrtársaim számára. A puszta erőfölényük miatt tudtam, hogy nincs esélyünk ellenük fizikailag, szóval úgy döntöttem, megpróbálok beszélni velük" – mondta Robishaw.

"Észrevettem a Sámánt, és utána sétáltam, és ekkor jöttem rá, hogy egyedül maradtam. Egyedül voltam" – mondta Robishaw. "[Chansley] felállt a pódiumra – és pedig azt gondoltam: 'Nem tehetek semmit', érted? Csak annyit tehetek, hogy parancsokat kiabálok, és ha hallgatnak rám, akkor remek. Ha nem, akkor nem kényszeríthetem őket."

A Capitoliumi Rendőrség az AFP-nek 2023. március 8-án adott nyilatkozatában szintén Robishaw megjegyzéseit idézte, hozzátéve, hogy "a zavargók számbeli fölényben voltak", de ennek ellenére Robishaw "megpróbált mindenkit kitessékelni az ülésteremből".

Jacob Chansley a Capitolium elleni támadás során, 2021. január 6. (Saul LOEB / AFP)

 

Chansleyt 2021 novemberében 41 hónapos börtönbüntetésre ítélték, Kimberly Paschall ügyész felidézte, hogy Jacob Chansley már jóval a január 6-i események előtt támadó hangvételű üzeneteket tett közzé a közösségi médiában "a korrupt politikusok és a kormány árulói" ellen. "Ha a vádlott békés lett volna, ma nem lenne itt" – mondta az ügyész.

Jacob Chansley maga is megbánást tanúsított a bíróságon. "A becsületes emberek elismerik, ha tévedtek. Én is tévedtem, amikor beléptem a Capitoliumba. Nem volt mentségem" – mondta. "Nem vagyok felkelő. És biztosan nem vagyok terrorista. Csak egy jó ember vagyok, aki megszegte a törvényt."

Az ítélethirdetés előtt ügyvédje, Albert Watkins elmondta, hogy Chansley régóta diagnosztizált mentális betegségben szenved, és időközben már hátrahagyta a QAnon mozgalmat.

A republikánusok szenátusi frakcióvezetője "hibának" nevezte Carlson riportját

Egy belső feljegyzésben, amelynek hitelességét az AFP ellenőrizte, J. Thomas Manger, a Capitolium rendőrfőnöke elítélte Tucker Carlson március 6-i adását. "Tegnap este egy véleményműsor sértő és félrevezető következtetésekkel teli kommentárt sugárzott a január 6-i támadásról" – írta Manger 2023. március 7-én. "Azt állítani, hogy rendőreink segítettek a lázadóknak és 'idegenvezetőként' viselkedtek, hamis állítás. Ez felháborító és hamis".

"A műsor kényelmesen kiválogatta a csendesebb pillanatokat a 41 000 órányi felvételünkből. A kommentár nem ad semmilyen kontextust a káosznak és az erőszaknak, amely a kevésbé feszült pillanatok előtt vagy mellett zajlott" – tette hozzá a rendőrfőnök. A zavargók száma arra kényszerítette a rendőrséget, hogy "de-eszkalációs taktikát alkalmazva próbálja meggyőzni a zavargókat, hogy hagyják el az épületet", írta Manger.

Manger levele nyomán Mitch McConnell, a Szenátus republikánus frakcióvezetője azt mondta, hogy a Fox News "hibát követett el", amikor a Capitolium elleni támadást "teljesen másképp mutatta be, mint ahogyan a Capitoliumon lévő rendfenntartó erők vezetője gondolja". Az AFP megkereste a Fox Newst is a témában, de a csatorna a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

"Több mint 140 rendőr sérült meg január 6-án. Már korábban is mondtam: Hogy merészeli bárki is lekicsinyelni vagy tagadni azt a poklot, amin keresztülmentek?"– írta Joe Biden amerikai elnök a Twitteren. "Remélem, a képviselőházi republikánusok szégyellik magukat a rendfenntartó erők aláásására tett erőfeszítéseik miatt".

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint mintegy ezer embert tartóztattak le a Capitolium elleni támadással összefüggésben, köztük 326-ot rendőrök megtámadásával, rendőri intézkedés elleni ellenállással vagy az igazságszolgáltatás akadályozással vádoltak meg.

Több kritika is érte a Foxot Trump "hazugságainak" terjesztése miatt

Miközben Carslon a műsorában a fentebb kifejtett állításokat tette, a Fox News éppen egy perrel néz szembe, amit az elektromos szavazógépeket gyártó Dominion Voting System indított a csatorna ellen. A gyártó, amely 1,6 milliárd dolláros kártérítést követel, úgy véli, hogy a tévécsatorna rágalmazást követett el, amikor az adásában azt állította, hogy a cég gépeivel manipulálták a 2020-as választások eredményeit, amit végül Donald Trump elveszített.

Az ügy aktájában szereplő, a Fox News vezetőinek eskü alatt tett nyilatkozatai és levélváltásai nemrég nyilvánosságra kerültek. Ezekből kiderül, hogy a Fox News tulajdonosa, Rupert Murdoch és a Fox News több vezetője is négyszemközt elítélte Donald Trump és támogatóinak hazugságait az állítólagosan ellopott választásokról, de mégis jóváhagyták azok adásba kerülését.

Tucker Carlson is a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek egyik fő hirdetője volt. Háromrészes sorozatot készített, amelyet a Fox egyik felületén sugároztak, és amelyben a Capitolium elleni támadásról azt állította, hogy az fedett akció volt, amint az FBI és az "antifa" vitt véghez, hogy így járassák le Trump támogatóit.

Az AFP több tényellenőrzést is közölt a Capitolium elleni támadásról, ezeket ittitt és itt olvashatja.

Címlapi kép forrása: Saul LOEB / AFP

Szerző

SZERZŐ

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.