A putyinista-orbánista Facebook-oldal most épp az ellenzékről posztolt hamisított videót

Azt állítják, hogy az ellenzéki politikusok az Internacionálét énekelték a tüntetésen. Valójában viszont a Himnuszt.

“Ettől besírsz! Ezek tényleg semmit sem változtak!” – hirdeti a Számok – a baloldali hírek ellenszere Facebook-oldal, mondván:

“A ballibek megint a kommunista Internacionálét énekelték!”


A videó itt nézhető meg.*

A „Számok” 2020-ban indult, és tavaly tavasztól kezdett oroszbarát posztokat megosztani. Ezek többsége Putyin-beszédek magyarul feliratozott részlete volt, amiket sűrűn Orbán Viktor éltetésével kapcsoltak össze. A Mészáros Lőrinc és Vaszily Miklós érdekeltségi köréhez tartozó Pesti TV vasárnap esténként egy tévéműsorban is szokott foglalkozni az oldal posztjaival.

A posztban látható videón ellenzéki politikusok láthatóak, egy sorban a színpadon, és az Internacionálé zeng a háttérben. Majd a végén felcsendül a taps. A videót több mint 15 ezerszer nézték meg eddig.

A videó forrásaként az AntiSzociális Kanális Facebook-oldal van megadva, ahol szintén közel 5000 megtekintés van rajta, és ahol úgy reklámozzák: “Dobrev kedvenc száma”.
 

Valójában azonban nem az Internacionálét énekelték az ellenzéki politikusok.

Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lehet ezt kideríteni:

1. Bár március 7-én az ember elsősorban azt gondolná, hogy az egy nappal korábbi, az MTVA épülete előtt tartott demonstrációról készülhetett a felvétel, ezt könnyen lehet ellenőrizni, ha megnézzük, kik vannak a felvételen. Míg tegnap Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Szabó Tímea, Hajnal Miklós, Varju lászló, Brenner Koloman, Ujhelyi István és Polyák Gábor szólalt fel Márki-Zay Péter előtt, addig a felvételen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett látható többek közt Donáth Anna és Dobrev Klára is, míg az előbb felsorolt politikusok nem.

Így első körben érdemes megkeresni, hogy hol, milyen megmozduláson készült a felvétel. Ehhez segítséget nyújthat a felvételen látható épület, illetve az azon található boltok neve (mármint azok számára, akik nem ismerik fel egyből magát a bevásárlóközpontot). A Google keresőjét használva a következő találatot kapjuk:
 

2. Innen már viszonylag egyszerű megtalálni az eseményt, hiszen tudjuk, hogy Debrecen volt a helyszín. A következő kereséssel ezt találjuk:
 

A második találat egy videó, amely Márki-Zay Péter Debrecenben tartott fórumán készült, és amelyen láthatóak a további fellépők is, illetve a helyszín is meg van jelölve. Mint látható, a fórumon, amely a Fórum bevásárlóközpont előtti térre van meghirdetve, Donáth Anna és Dobrev Klára is részt vett. A videóból egyébként kiderül az is, hogy az eseményt március 5-én tartották, és itt érhető el a hivatalos meghívója.

3. A teljes videó itt nézhető meg, mi viszont kivágtuk belőle azt a részt, amely számunkra most érdekes lehet, a videón a 16. perc után következő részt:
 

Ebből tehát kiderül, hogy a fórum végén a résztvevők a színpadon állva közösen elénekelték a Himnuszt. Az látszik, hogy az Egységben Magyarországért videóján és az “Internacionálé-videókon” is ugyanabban a sorrendben állnak a résztvevők a színpadon, így feltételezhetjük, hogy ugyanakkor készült a két videó, csak más szögből mutatják be az eseményeket.
 

A fellépők balról jobbra: Salamon Gergő országgyűlési képviselőjelölt (Hajdú-Bihar 03.), Donáth Anna, a Momentum elnöke, Mándi László országgyűlési képviselőjelölt (Hajdú-Bihar 02.), Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke, Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára EP-képviselő és Varga Zoltán országgyűlési képviselőjelölt (Hajdú-Bihar 01.).

4. A két videót összehasonlítva látható, hogy a rajta szereplők ugyanúgy állnak, emellett ha nagyon alaposan nézzük, akkor látható az is, hogy nem az Internacionálé ritmusára énekelnek. A zene végeztével pedig ugyanúgy a taps pillanatában Márki-Zay Péter kilép újra a mikrofon elé. Így pedig már egyértelmű, hogy azonos pillanatban készült a két videó.
 

Vagyis bármit is sugallnak a kormányközeli Facebook-oldalak, az ellenzéki fórumon nem az Internacionálét énekelték a színpadon álló politikusok, hanem a Himnuszt. Az eseményről készült eredeti felvétel hangsávját valószínűleg módosították.


Hasonló módon mutattuk meg nemrég, hogyan ellenőrizheted, hogy egy videó orosz propagandaoldalról származik-e. Itt pedig egy másik példát mutatunk arra, milyen hamis eszközökkel igyekeznek lejárati az ellenzéket. .

Láttál te is hasonlót? Küldd el nekünk, megnézzük azt is! A szerk@lakmusz.hu email címre várjuk az ötleteiteket.

* FRISSÍTÉS 03.08.: A Számok Facebook-oldaláról eltűnt a poszt, az eredeti forrás, azaz az AntiSzociális Kanális oldalán azonban továbbra is megtekinthető. Olyannyira, hogy jelenleg épp közel 500 megosztás, és már több mint 10 ezer megtekintés van rajta.
Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.