A szakértők szerint sci-fibe illő képtelenség, hogy egy amerikai kutatóprogram okozta volna a törökországi földrengéseket 

Február 6-án heves földrengések sorozata rázta meg Törökország délkeleti részét és a szomszédos Szíriát. A közösségi médiában egy több ezerszer megtekintett bejegyzés azt állítja, hogy a természeti katasztrófát egy amerikai székhelyű kutatási program, a HAARP okozta. Ez a kutatási program már régóta az összeesküvés-elméletek visszatérő célpontja. A szakértők azonban az AFP-nek elmondták, hogy nincs tudományos bizonyíték erre az állításra, és olyan hihető mechanizmus sincs, amellyel a Nagyfrekvenciás Aktív Aurorális Kutatási Program (HAARP) képes lenne földrengést előidézni. A tudósok "science fiction"-nek minősítették az interneten terjedő állításokat.

A törökországi földrengés-sorozat több tízezer ember halálát okozta és komoly pusztítást végzett Törökországban, valamint a háború sújtotta Szíriában. Eközben a közösségi médiát ellepték a katasztrófával kapcsolatos hamis állítások, amelyek gyakran képek formájában terjednek.

Az AFP tényellenőrző szolgálatának munkatársai már több ilyen hamis képet és videót is cáfoltak. Az egyik alaptalan állítás szerint a földrengést az úgynevezett HAARP okozta. A HAARP egy alaszkai kutatóközpont, amely a légkör felső rétegének, az úgynevezett ionoszférának a tanulmányozásával foglalkozik.

A kutatóközpont az összeesküvés-elméletek visszatérő célpontja; az AFP korábban már cáfolta azokat a hamis állításokat, amelyek szerint a HAARP irányítja az időjárást vagy befolyásolja a felhőképződést.

A földrengést követően a közösségi médiában egy olyan videó kezdett terjedni, amin villogó fényeket látni. A felvétel állítólag a földrengés idején készült Törökországban. Egy magyar Facebook-poszt azt sugallja, hogy a fények bizonyítják: a földrengés nem természetes eredetű. A bejegyzés konkrétan a HAARP-programot is megnevezi. A videót több már mint hétezren nézték meg.

A félrevezető bejegyzés a Facebookon. 2023. február 13-án készült képernyőkép.

Hasonló állítások más nyelveken is megjelentek, például franciáulspanyolulhollandulrománul, és csehül.

Az AFP azonban hét szakértővel is beszélt a csillagászat, a geofizika és a földtudomány területéről, akik alaptalan összeesküvés-elméletnek minősítették a interneten terjedő állításokat. A szakértők szerint a HAARP technológiája nem képes ilyen eseményt előidézni, a videón látható fényeket pedig már sokszor megfigyeltek földrengések során.

A szakemberek szerint a HAARP nem idézhet elő ilyen jelenséget

A High-frequency Active Auroral Research Program (Nagyfrekvenciás Aktív Aurorális Kutatási Program), vagy HAARP, az ionoszféra tulajdonságainak és viselkedésének tanulmányozására összpontosít. Az ionoszféra – ahogy a NASA itt elmagyarázza – a Föld légkörének felső rétege, amely egybeér a világűrrel.

A kutatóközpontot korábban az amerikai légierő és haditengerészet működtette, mielőtt 2015-ben átadták volna az Alaszkai Fairbanks Egyetemnek.

A HAARP honlapja szerint ez a világ legnagyobb teljesítményű, nagyfrekvenciás rádióadója. A program célja az ionoszféra tanulmányozása, amely körülbelül 60-80 kilométeres magasságban kezdődik és egészen 500 kilométeres magasságig is elérhet.

"A HAARP kutatásainak célja a légkörünk legmagasabban fekvő részein zajló fizikai folyamatok alapvető tanulmányozása" – olvasható a honlapon.

A program rádióhullámokat használ az ionoszféra elektronjainak felmelegítésére, ezzel "olyan kis zavarokat hozva létre, amelyek hasonlóak a természetben előforduló kölcsönhatásokhoz", de a tudósok számára könnyebben tanulmányozhatóak, magyarázza a honlap.

A HAARP a weboldalán megválaszol egy sor kérdést is a tevékenységével kapcsolatban, valamint kitér a különböző összeesküvés-elméletekre is, amelyek évek óta körülveszik a kutatóállomást, például azokra az alaptalan állításokra, hogy a HAARP segítségével lehetséges irányítani az időjárást vagy az emberi elméket.

Az AFP megkérdezte a kutatóközpontot is az állításról, miszerint a HAARP áll a február 6-i földrengések mögött. Jessica Matthews, a HAARP programvezetője azt mondta, hogy ez nem lehetséges.

"A közelmúltbeli földrengés és a tragikus törökországi emberáldozatok rávilágítanak a természeti katasztrófák okozta pusztításra. A HAARP kutatóberendezései nem képesek természeti katasztrófákat létrehozni vagy felerősíteni" – írta Matthews az AFP-nek e-mailben.

Az AFP független szakértőket is megkérdezett az állításról. Jeffrey Hughes, a Bostoni Egyetem (BU) csillagászprofesszora az AFP kérdésére elmondta, hogy a HAARP rádióhullámai egy korlátozott, körülbelül 100 kilométeres területen melegítik az ionoszférát.

"Kizárt, hogy ezzel a szilárd földben a fél Földet körbejáró hatást lehetne létrehozni. Sajnálom, de ez egyszerűen ostobaság" – mondta Hughes.

Toshi Nishimura geofizikus, a Bostoni Egyetem mérnöki karának kutatóprofesszora szintén azt mondta az AFP-nek, hogy nem tud olyan tudományos bizonyítékról, amely arra utalna, hogy a HAARP földrengést okozhat.

"A mesterséges rádióhullámok lokálisan megzavarhatják a felső légkört, de ez a Nap által okozott zavarokhoz hasonlítható. Nem tudok olyan tudományos bizonyítékról, amely szerint a mesterséges hullámok sokkal erősebb zavarokat okozhatnak, és hatással lehetnek a helyi szeizmikus viszonyokra. A hullámok ereje a távolsággal csökken" – mondta Nishimura.

"Jelenleg nincs olyan technológia, amellyel a földről rádióhullámokat lehetne indítani, és pontosan eltalálni egy másik kontinensen lévő várost. Nem tűnik lehetségesnek, hogy a rádióhullámok hatással legyenek a távoli szeizmikus viszonyokra" – tette hozzá a szakértő.

Térkép a törökországi tektonikus lemezek elhelyezkedéséről ( AFP / Sophie RAMIS, Sylvie HUSSON)

A földrengéseknél az intenzív rázkódást "a Föld legkülső rétegének, az úgynevezett 'kéregnek' a mozgásai okozzák" – olvasható a NASA magyarázata.

A földkérget alkotó tektonikus lemezek folyamatosan mozognak, írja a Caltech University. Ahogyan a lemezek szélei elcsúsznak egymás mellett, a súrlódás lelassíthatja őket, ami idővel nyomásnövekedést okoz. "Amikor a mozgás ereje végül legyőzi a súrlódást, akkor a kéreg egyes részei hirtelen eltörnek vagy elmozdulnak, és a felgyülemlett nyomást szeizmikus hullámok formájában felszabadítják" – írják.

Ennek a földkéregben zajló folyamatnak semmi köze az ionoszférához, amelyre a HAARP kutatása összpontosul.

"Ez olyan őrültség, mintha azt kérdeznénk, hogy a földrengést Tapsi Hapsi okozta-e, amikor kiásott egy répát" – mondta David Keith, a Harvard School of Engineering and Applied Sciences alkalmazott fizika professzora az AFP-nek, amikor az állításokról kérdeztük. "Egyszerűen nem ismert olyan mechanizmus, amin keresztül bármi a HAARP-ra akár csak távolról is hasonlító dolog hatással lenne a földrengésekre" – mondta a kutató.

Susan Hough, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) geofizikusa "science fiction"-nek minősítette az interneten terjedő állításokat. "Nincs olyan plauzibilis mechanizmus, ami lehetővé tenné, hogy egy ilyen [a hamis posztok által felvázolt] eszközzel/fegyverrel földrengést lehetne kiváltani" – mondta az AFP-nek.

A szakértők szerint a HAARP nem egy fegyver

Michael Lockwood, az angliai Berkshire-ben található Readingi Egyetem űrkörnyezet-fizika professzora, aki máshol már dolgozott hasonló tudományos eszközökkel, egyértelműen kijelentette, hogy "a HAARP semmilyen formában nem fegyver, soha nem is volt az, és nem is lehet fegyverként használni".

Megjegyezte, hogy a technológia iránti katonai érdeklődés "kommunikációs célokra irányul, nem pedig a fegyverként történő felhasználásra".

A HAARP honlapja szerint a program 1990-ben indult a Kongresszus kezdeményezésére. A programot az amerikai légierő és a haditengerészet közösen irányította, azzal a kutatási céllal, hogy "a kommunikációs és megfigyelőrendszerek javítására", valamint "polgári és védelmi célokra" használják fel az így megszerzett ismereteket. A program "célja a Föld ionoszférájának fizikai és elektromos tulajdonságainak kutatása volt, amelyek hatással lehetnek katonai és polgári kommunikációs és navigációs rendszereinkre".

Lockwood elmondta, hogy a HAARP fegyverként való felhasználása körüli összeesküvés-elméletek abból eredhetnek, hogy a program kezdetben rádióhullámok segítségével kutatta a tengeralattjárókkal történő kommunikációt.

A HAARP-ot az eredeti elképzelések szerint a nukleáris fegyverekkel felszerelt tengeralattjárókkal történő kommunikáció megkönnyítésének egy lehetséges módja lehetett volna. A Szovjetunió felbomlásával azonban "a tengeralattjárókkal való kommunikáció már nem tűnt olyan fontosnak", így a HAARP-nak új célt kellett találnia, írja a Nature tudományos folyóirat 2008-as cikke, amely még azelőtt született, hogy a HAARP átkerült volna az Alaszkai Fairbanks Egyetemhez.

Ezt a történetet végül "felfújták azzal a képtelen ötlettel, hogy a HAARP valamiféle fegyver: a társadalmi agykontroll valamilyen formája a visszatérő kedvenc, a földrengések generálása olyan [összeesküvés-elmélet], amelyről korábban még nem hallottam" – mondta Lockwood. "Az az elképzelés, hogy az alaszkai Gakona városától északra található HAARP bárhol a világon szeizmikus aktivitást generálhatna, főleg hogy Törökországban és Szíriában, őszintén szólva igazán nevetséges" – tette hozzá a szakember.

A HAARP honlapja szerint katonák jelenleg nem teljesítenek szolgálatot az állomáson.

Földrengéseknél megfigyelt fények

Az állítólag a földrengés idején készült, fényeket mutató videóról egy fordított videókereséssel sikerült kideríteni, hogy február 6-án egy "Citizen Free Press" nevű felhasználó osztotta meg a Twitteren, a csatorna egy bizonyos "Chaudhary Parvez újságírót" nevezett meg forrásként. Egyik bejegyzés sem hivatkozik a HAARP-ra. Az AFP nem tudta a videó eredetét tovább visszavezetni, vagy megerősíteni, hogy a videó valóban Törökországból származik, és a 2023. februári földrengés idején készült.

A magyar posztok a videó egy olyan változatát használják, amit az RT orosz állami hírügynökség osztott meg. Az RT Odyssey-csatornájára feltöltött videóról az orosz médiaügynökség azt írja, hogy annak a hitelessége "nem ellenőrzött", de állítólag a földrengés pillanatát mutatja. A leírás nem említi a HAARP-ot, és nem vonja azt sem kétségbe, hogy valódi földrengésről van szó.

Szakértők elmondták az AFP-nek, hogy a videón látott fények nem bizonyítják, hogy a HAARP váltotta volna ki a rengést. Hasonló fényeket gyakran látnak a földrengések során, bár a fények pontos eredete még vita tárgya.

Az olyan a földrengések idején megfigyelt jelenségeket, mint a felhőkön tükröződő villámok, a gömbvillámok, a felfelé ívelő villámok, valamint az égbolton látott derengés földrengésfényeknek (EQL) nevezik, olvasható az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) honlapján.

Az USGS cikke szerint azonban a geofizikusok között nincs egyetértésen abban, hogy a földrengések idején a szemtanúk által jelentett fényjelenségek közül mennyi a valódi EQL.

"A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy valóban előfordulnak földrengésfények: erős földrengések során észlelt fényvillanások. Néha a fényeket transzformátorrobbanások generálják, de van bizonyíték arra is, hogy a fények magából a földből származnak" – írta Hough, az USGS munkatársa az AFP-nek küldött e-mailben.

"Van néhány teória, hogy miért fordulnak elő, de nem hiszem, hogy van olyan széles körben elfogadott elmélet, amely megmagyarázná őket, részben azért, mert ezek olyan pillanatnyi megfigyelések, hogy még dokumentálni is nehéz őket" – tette hozzá. "Sokkal megosztóbb az az állítás, hogy a földrengésfények valójában megelőznek néhány nagy földrengést, ez véleményem szerint sokkal kevésbé megalapozott, mint a rengés közben fellépő fények".

John Vidale, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) dékánja és földtudományi professzora szerint "az ehhez hasonló videók általában az erős rengés során rövidre zárt elektromos transzformátorokról készülnek. Alkalmanként az erős rázkódás a part menti vízben biolumineszcenciát eredményezhet, de az derengés, nem pedig villanás. Néha a transzformátorokból származó villanásokat már lehet látni a távolban, mielőtt a rengés elérte volna a megfigyelők helyét".


Emberek állnak összeomlott épületek romjai mellett Kahramanmarasban 2023. február 7-én, egy nappal a Törökország délkeleti részét sújtó 7,8-as erősségű földrengés után. ( AFP / Ozan KOSE)

Jeffrey Hughes professzor azt is elmondta, hogy bár "nem tudja, mi okozta a videón látható villanásokat", azok "egyáltalán nem hasonlítanak a sarki fényre, amely nem villog, hanem folyamatos és lassan mozog". A szakember szerint inkább "úgy néznek ki, legalábbis néhányuk, mint azok a fajta villanások, amelyeket akkor lehet látni, amikor az elektromos áramellátó rendszerek rövidre zárulnak, ami biztos vagyok benne, hogy a földrengés pusztítása során megtörtént."

Az egyes közösségi média posztokban említett sarki fény egy természetes fényjelenségre utal. A sarki fény különböző színekben játszik és lassan változtatja az alakját, éjszaka látható, és általában csak a sarkvidékeken jelenik meg. Bár a HAARP segítségével már sikerült előidézni pár alkalommal gyenge optikai emissziót, a program honlapja szerint az általa generált energia "annyival gyengébb, mint a természetben előforduló folyamatok, hogy képtelen olyan típusú optikai hatásokat létrehozni, mint amilyet a sarki fény során megfigyelhetünk".

Nishimura azt is megjegyezte, hogy "a videón úgy tűnik, hogy azon az éjszakán felhős volt az ég. A [videón látható] fény tehát nem az űrből jön, hanem a földről származik, és a felhők visszaverik".

A szakértő arra is emlékezett, hogy 2021 szeptemberében Mexikóban, a csendes-óceáni Acapulco üdülőváros közelében bekövetkezett 7,0-es erősségű földrengés során látott fényekről szintén kiderült, hogy elektromos kisülések voltak, amelyeket a megrongálódott infrastruktúra idézett elő.

"Valószínűtlennek tűnik, hogy ezeknek a fényeknek bármi közük lenne más kontinensről érkező rádióhullámokhoz" – tette hozzá Nishimura.

Törökországban gyakran előfordulnak felszínhez közeli földrengések

Néhány közösségi média bejegyzés azt állítja, hogy a földrengések "természetellenes mélysége" is azt bizonyítja, hogy azokat "ember idézte elő". A közösségi média posztok szerint "a legtöbb földrengés legalább 100 kilométeres mélységben történik". De a szakértők szerint ez nem igaz.

Az első, 7,8-as erősségű rengés február 6-án hajnali 04:17-kor (közép-európai idő szerint 01:17-kor) történt, mintegy 18 kilométeres mélységben, a törökországi Gaziantep város közelében, ahol mintegy kétmillió ember él, írja az USGS. Ezt egy valamivel kisebb, 7,5-es erősségű rengés követte 10 kilométeres mélységben, majd számos utórengés következett.


Térkép a február 6-án Törökországban bekövetkezett 7,8 és 7,5 erősségű földrengések epicentrumainak elhelyezkedéséről. ( AFP / STAFF, Laurence CHU)

Ezek a mélységek "nem szokatlanok a töréscsúszásos törések esetében az olyan aktív kéregvidékeken, mint Törökország. Ezek valójában az ilyen törések tipikus mélységei" – mondta az AFP-nek Jonathan Stewart, a UCLA Samueli School of Engineering építő- és környezetmérnöki professzora.

A posztban említett 100 km-es mélységek "a szubdukciós zónákra jellemzőek, ami Törökországnak erre a részére nem vonatkozik" – tette hozzá a szakember.

Susan Hough az USGC szakértője hasonlóképpen nyilatkozott. "A földrengések általában 10-25 km mélységben fordulnak elő kontinentális környezetben, például Törökországban vagy Kaliforniában" – mondta az AFP-nek. "Mélyebb földrengések gyakoriak a szubdukciós zónákban, ahol jellemzően óceáni kéreg süllyed egy másik lemez alá" – tette hozzá.


A Törökország szárazföldi határain belül 1975 óta regisztrált földrengéseket bemutató grafikon, erősség és mélység szerint. ( AFP / Nalini LEPETIT-CHELLA, Laurence SAUBADU, Paz PIZARRO, Julia Han JANICKI)

A földrengések bárhol előfordulhatnak a földfelszín és körülbelül 700 kilométer mélység között, a sekélyebb – azaz 0 és 70 kilométer között bekövetkező – földrengéseket gyakran erősebbnek érzik, mivel közelebb vannak a földfelszínhez, írja az USGC.

Törökország olyan típusú kontinentális törésvonalakon fekszik (a kelet-anatóliai és az észak-anatóliai), ahol a felszínhez közelebbi rengések a jellemzőek. Az 1999-es izmiti földrengés, az egyik legnagyobb, 7,1-es erősségű földrengés, amely a 2023-as földrengések előtt történt, szintén az észak-anatóliai törésrendszer legészakibb szakaszán, 17 kilométeres mélységben keletkezett.

"Minden jel szerint a törökországi földrengés, bár nagy, megfelel a csuszamlásos törésrendszereken bekövetkező nagy földrengésekkel kapcsolatos várakozásoknak" – mondta Hough.

Következtetés: Az AFP által megkérdezett szakértők és más tudományos források szerint a HAARP-ban használt technológia nem képes olyan eseményt kiváltani, mint egy földrengés. A videón látható fényekhez hasonlókat már más földrengésekkor is láttak, és nem bizonyítják azt, hogy a HAARP-nak köze lenne a dologhoz.

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.