Bevándorlóellenes üzenetekkel terjed, hogy miséző papot ütöttek meg Franciaországban - csakhogy nem Európában és nem bevándorló tette ezt

2020 végén a dél-amerikai Guyana fővárosában, Georgetownban egy zavart személy megtámadott egy papot mise közben. Az esetről felvétel is készült, amely 2023-ban több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett a közösségi médiában azzal a hamis állítással, hogy a támadás Franciaországban történt, és hogy az elkövető egy "migráns" volt. A megtámadott pap, Francis Alleyne 2020-ban megerősítette az AFP-nek, hogy a jelenet valójában Guyanában történt. Alleyne azt is elmondta, hogy a támadó egy "mentálisan zavart guyanai" volt.

2023. február 20. óta már több mint 140-szer osztották meg a Facebookon azt a bejegyzést, amely azt állítja, hogy egy "illegális bevándorló" megütött egy papot "Franciaországban". A bejegyzés írója a hozzászólások között egy Twitter-videóra hivatkozik. A bejegyzés a "A Kopasz oszt" Facebook-oldalon jelent meg, amelyet Filep Dávid, a Megafon kormánypárti influencer-kollektíva egyik tagja üzemeltet.

A 17 másodperces videoklipben azt látni, ahogy egy félmeztelen fekete férfi liturgia közben megüt egy papot, majd elvisz egy könyvet az oltárról. Ezt követően kiabálást lehet hallani a kamerán kívülről, feltehetően a papra támadó férfi hangját.


Pillanatképek a Facebookon közzétett hamis posztról, és a csatolt videóról. A képernyőképek 2023. február 23-án készültek.

A felvétel 2023 elején angolul is terjedni kezdett, ugyanazzal a hamis állítással, hogy a felvételen egy "migránst" látni, valamint hogy az esemény Franciaországban történt.

Valójában azonban a felvétel nem Franciaországban készült. A videót a Venezuelával, Suriname-mal és Brazíliával határos Guyanában (nem összetévesztendő Francia Guyanával) rögzítették 2020 novemberében. A támadó pedig nem "migráns" volt, hanem egy guyanai, ahogy azt a videón szereplő pap is megerősítette az AFP-nek.

A videó Guyanában készült

Ugyanez a felvétel már 2020-ban is terjedni kezdett a kontextusából kiragadva, és az AFP tényellenőrző újságírói már akkor is megcáfolták. Akkor spanyol nyelven terjedt a videó azzal a hamis állítással, hogy a felvételen egy bevándorló látható, amint egy papra támad a Kanári-szigeteken. A Kanári-szigeteket említő hamis verzió 2020-ban magyarul is megjelent a 888.hu-n.

Az AFP egy fordított videókeresés segítségével megtalálta az eredeti videót, és megállapította, hogy az esemény a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban történt, egy 2020. november 7-i szentmise során Guyana fővárosában, Georgetownban.

A "Catholic Media Guyana" nevű Facebook-oldal aznap élőben közvetítette a misét. A videón, amely még mindig elérhető, látható, ahogy a póló nélküli férfi az oltárhoz sétál, majd 23:30-kor megtámadja a papot.

Pillanatkép a Catholic Media Guyana fiókjának élő videóközvetítéséből (2023. február 22-én készült). A férfi arcát az AFP kitakarta.

2020 novemberében az AFP megkeresésére a Catholic Media Guyana szerkesztője és videósa, Romeo Abrams megerősítette, hogy az esemény 2020-ban, Guyanában történt. Abrams az egyházmegye hetilapjának, a Catholic Standardnak egy példányát is elküldte, amelyben beszámoltak az esetről.

A lapban arról írnak, hogy egy férfi megtámadta Francis Alleyne püspököt, aki Francis Savarimuthu diakónussal (a képeken Alleyne mögött álló férfi) misézett éppen. A cikk szerint a késsel felfegyverkezett támadó az oltárra dobta a kehely fedelét, ellopott egy gyűrűt és egy feszületet, majd megütötte a püspököt, végül a mise közben használt szertartáskönyvvel, a misekönyvvel távozott.

A Catholic Standard szerint azonban a hívek szembeszálltak a támadóval, és sikerült visszaszerezniük a feszületet, a gyűrűt és a misekönyvet. Egy másik helyi médium 2020. november 8-án szintén írt az esetről, utóbbi cikk szerint a támadót letartóztatták.

Alleyne: "A támadóm egy mentálisan zavart guyanai volt

Miután a támadó távozott (a videón 26:15 körül), Francis Alleyne püspök angolul azt mondta: "Imádkozni szeretnénk a testvérünkért". A Catholic Media Guyana szerkesztője megerősítette, hogy ez az imára hívó mondat közvetlenül a támadással volt összefüggésben.

Az AFP megkeresésére maga a püspök is megerősítette a tényeket egy 2020. november 15-én küldött e-mailben. "Ez az incidens a 2020. november 7-én, szombaton, a reggel 6 órakor tartott szentmise alatt történt a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban, amely a dél-amerikai Guyana Georgetownban, Brickdamban található" – mondta Francis Alleyne, aki megerősítette, hogy ő volt a videón szereplő pap, aki a misét celebrálta.

Alleyne további részleteket is megosztott a félmeztelen férfiról: "A támadóm egy mentálisan zavart guyanai, egy a sok közül, akik a templomainkba járnak, bár a legtöbbjük nem erőszakos."

"A történtek jól mutatják a mentális betegek szomorú valóságát, azt, hogy aránytalanul sokan kerülnek ilyen helyzetbe, és hogy az állam és más szereplők korlátozottan képesek kezelni őket" – tette hozzá a püspök.

A püspök képei is megerősítik a támadás helyszínét

A püspök a székesegyház belsejéről és a mellékoltárról készült fotókat is küldött az AFP-nek, hogy megerősítse, a támadás a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban történt.

Az interneten jelenleg terjedő videó szélei le vannak vágva, de a korábbi verziókon, például a 2020-ban spanyolul terjedő videón (balra fent), több olyan részletet is látni, amelyek megegyeznek a székesegyházban található Szent Szív kápolnáról készült képpel. Az oltárról, ahol a videón látható misét celebrálták 2020-ban Alleyne püspök küldött képet 2020 novemberében (a lenti képen a jobb oldali fotó).


Pillanatkép egy spanyol nyelvű Facebook-bejegyzésről (balra fent); a Szent Szív kápolna (jobbra) és a kápolna elhelyezkedése a székesegyházban, az Alleyne püspök által küldött fotókon.

Mindkét képen látható a Jézus-szobor, az oltár mögötti feszület zöld háttérrel, valamint a "Kyrie eleison" ("Uram, irgalmazz") felirat és a szószék. A püspök azt is bejelölte, hogy hol található a székesegyházban az oldalkápolna, amit a balra lent látható képen a zöld nyíl mutat.

AFP