Bill Gates nem javasolta, hogy „halálbizottságok" döntsenek a szegény és beteg emberek életéről 

Bill Gates nem javasolta a közelmúltban Balin tartott G20-csúcstalálkozón „halálpanelek" felállítását, hogy így „vessenek véget a beteg és rosszul élő emberek életének”, szemben azzal, amit a közösségi médiában november közepe óta terjedő különböző posztokban állítanak. 

Egy 2022. november 18-án megosztott magyar Facebook-poszt azt állítja, hogy Bill Gates azt mondta a G20 világ vezetőinek, hogy hamarosan szükség lesz a halálpanelekre’”. A félrevezető poszt egy videót tartalmaz, amelyben Gates egy egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos nyilvános beszélgetésen vesz részt. A poszt szövege szerint Gates a videóban azt mondta, hogy a közeljövőben halálpanelekre lesz szükség, hogy véget vessenek beteg és rosszul élő emberek életének.”

A képaláírás azonban félremagyarázza, hogy mit mond Gates a felvételen. Gates a posztokban látható videóban nem javasolja, hogy állítsanak fel halálpaneleket.


Egy Facebook-poszt a félrevezető állítással. 2023. január 12-én készült képernyőkép

Hasonló állításokat magyarul már több százan osztottak meg a Facebookon, például itt, és cikk formájában is terjed a félrevezető állítás. Ezen felül finn és cseh nyelven is terjed a történet. Már többször terjedtek ehhez hasonló hamis állítások, amelyek szerint egyesek meg akarják tizedelni az emberiséget, az AFP például itt és itt írt ezekről.

Bill Gates nem vett részt a G20-csúcson Balin

A G20-ak 2022-es csúcstalálkozójára november 15-én és 16-án került sor az indonéziai Balin. Sem a csúcstalálkozó honlapja, sem a csúcstalálkozóról szóló híradások nem említik Bill Gatest.

Az AFP megkereste a témában a Bill és Melinda Gates Alapítványt, az alapítvány médiakapcsolatokkal foglalkozó részlege 2022. december 27-én pedig e-mailben a következő választ adta: "Megerősítjük, hogy Bill Gates nem vett részt a G20-ak találkozóján". Az alapítvány emellett hamisnak minősítette azt az állítást, miszerint Bill Gates “halálpanelek” létrehozására szólított volna fel.

Az ismertebb sajtótermékek sem említik, hogy Gates részt vett volna a csúcstalálkozón. A helyi médiában megjelent hírek szerint Gates Kenyába látogatott a csúcstalálkozó ideje alatt. Utóbbi látogatásról a Reuters is beszámolt.

Az AFP riporterei és fotósai is jelen voltak a Balin tartott csúcstalálkozón. Az AFP fotóadatbázisában azonban nem találtunk Gatesről a bali csúcstalálkozón készült fotókat. Gates korábban tényleg részt vett az egyik G20-on, a Guardian beszámolója szerint a 2011-es franciaországi csúcstalálkozón a pénzügyi fejlődésről tartott előadást.

Honnan származik a videofelvétel?

A félrevezető posztokban egy videorészletet látni egy Gates-szel készült interjúról, amelyben az üzletember az amerikai egészségügy és oktatás költségvetési korlátairól beszélt.

A Facebook-bejegyzésekben szereplő videó jobb felső sarkában a "Fora.tv" logó látható. A Google-ön rákeresve a "Fora.tv", "Bill Gates", "Education", "Heathcare" és "costs" kulcsszavak kombinációjára az AFP hamar megtalálta ezt a 2010. szeptember 11-én a YouTube-on közzétett videót.

A videó bal alsó sarkában olvasható felirat szerint a videót 2010. július 8-án, a coloradói Aspenben megrendezett Aspen Ideas Festiválon vették fel. Az intézet honlapja szerint ez egy "globális nonprofit szervezet, amely elkötelezett a szabad, igazságos és méltányos társadalom megvalósítása mellett". Az évente megrendezésre kerülő Ideas Festival-on különböző területek vezető személységei tartanak előadást az ötleteikről.


A YouTube-videó 2022. január 2-án készült képernyőmentése.

Az interjú teljes változata elérhető a C-SPAN-en, egy közéleti jelentőséggel bíró tartalmakat sugárzó amerikai videóplatformon is. A C-SPAN-verzióból is egyértelműen kiderül, hogy az interjú a 2010 júliusában megrendezett Aspen Idea Festivalon hangzott el, nem pedig a 2022-ben Balin megrendezett G20 találkozón. A felvételen az látható, hogy Gatest Walter Isaacson történelemprofesszor, az Aspen Intézet akkori vezérigazgatója kérdezi. Az interjú középpontjában az oktatás és egészségügy álltak, a "halálpanelek" említése ebben a kontextusban történt.

A Political Dictionary magyarázata szerint a "death panels" (magyarul nagyjából "halálbizottság", a félrevezető bejegyzésekben "halálpanel") kifejezést Sarah Palin, Alaszka egykori kormányzója dobta be a köztudatba 2009-ben egy Facebook-bejegyzésben, az Obamacare néven ismert, megfizethető egészségügyi ellátásról szóló amerikai törvény elleni tiltakozásként. Palin alaptalanul azt állította, hogy a törvény értelmében kormányzati bizottságok döntenék el, hogy bizonyos emberek a társadalmi produktivitásuk alapján méltóak-e az egészségügyi ellátásra. A PolitiFact 2009 decemberében az "év hazugságának" nevezte azt az állítást, miszerint az Obamacare "halálpaneleket" állítana fel. Ennek ellenére sokan még évekkel később is hittek az ilyen bizottságok létezésében, ahogyan azt a The Atlantic 2013-as cikke is leírja.

Mit mondott Gates a "halálpanelekről"?

A teljes interjúban Gates arról beszél, hogy az állami (state) és szövetségi (federal) szintű kiadások sokszor nem hatékonyak, és hiányzik az előretervezés.

A C-SPAN-en látható teljes videón 29:13-nál Isaacson ezt mondja: “Akkor nézzük a forráselosztást. A GDP-nek az egészségügyre fordított része túl sok lenne?" A kérdésre adott hosszú válasz részeként Gates elmondja, hogy az USA a GDP 17 százalékát költi az egészségügyre, mégis rosszabbak az egészségügyi eredményi más gazdag országokhoz képest. Ezután azzal érvel, hogy az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint az infláció, és azt állítja, hogy ez más ágazatokban megszorításokhoz vezet. A Facebookon terjedő Youtube-link a C-SPAN felvétel 29:15 után következő 6 percét mutatja, más Facebook-bejegyzések a Facebookra közvetlenül feltöltve mutatnak egy rövid részletet, ami a C-SPAN videó 31:09-től 31:32-ig látható.

Egy ponton a közösségi médiában terjedő klipekben Gates azt mondja, hogy "hiányzik a hajlandóság" annak megvitatására, hogy egy halálos beteg utolsó három hónapjára egymillió dollárt költeni megéri-e tíz tanár elbocsátását. “De ezt hívják halálpanelnek, és az ilyet nem szabad megvitatni sem.” Ez az egyetlen említése a "halálpanelek”-nek, amelyet Gates az interjú során tesz. A közösségi médiában megjelent állításokkal ellentétben nem mondja, hogy ilyen panelekre lenne szükség a "közeljövőben", hogy véget vessenek a "beteg" vagy "szegény" emberek életének.

Íme a teljes idézet:

"Jelenleg tehát azt látjuk, hogy a felsőoktatást szorongatják, a Kaliforniai Egyetemen olyan gyorsan emelik a tandíjakat, amilyen gyorsan csak tudják, és így a középosztály és a többiek számára korábban még elérhető hozzáférhetőség megszűnik. Ez egy olyan kompromisszum, amelyet a társadalom a nagyon-nagyon magas egészségügyi költségek miatt köt, és a hajlandóság hiánya miatt, hogy megmondjuk, vajon ha egymillió dollárt költünk a beteg utolsó három hónapjára, nem lenne-e jobb, ha nem bocsátanánk el azt a tíz tanárt, és kötnénk kompromisszumot az egészségügyi költségek terén? De ezt hívják 'halálpanel'-nek, és az ilyet nem szabad megvitatni sem."

Gates a továbbiakban arról beszél, hogy az amerikai egészségügyi rendszerben a magas egészségügyi költségek csökkentésének egyik módja az lenne, ha kevesebb szakorvos és több háziorvos lenne, valamint ha ösztönöznék a preventív ellátást.

Ha rákeresünk Gates későbbi megjegyzéseire a "halálpanelekről", nem találjuk nyomát, hogy ezt követően beszélt volna a kérdésről.

A magyar Facebook-bejegyzések egy része azt is állítja, hogy a "Trudeau-rezsim" (Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke) beleegyezett, hogy "fizeti az eutanáziát azoknak az embereknek, akik túl szegények ahhoz, hogy továbbra is emberséges életet éljenek". Kanadában legális az orvosilag asszisztált eutanázia, utóbbi téma számos félrevezető állításnak szolgált már alapul. Ebből a 2022 augusztusában készült tényellenőrzésből kiderül, hogy bár a kanadai jogszabály körül vannak viták, rendkívül félrevezető azt állítani, hogy az eutanáziához nyújtott orvosi segítséget a szegény emberek megölésére használnák.

Címlapi kép forrása: Bill Gates, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke a 8. nemzetközi mezőgazdasági statisztikai konferencia megnyitóján Újdelhiben 2019. november 18-án. (Money SHARMA / AFP)

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.