Eggyel nőtt a harminc év alatti háziorvosok száma, most már hatan vannak

Az orvosi kamara nemrég posztolt arról, hogy 30 alatt nagyon kevés háziorvos van. De az is igaz, hogy a képzésük minimum 27 éves korig tart. 

 

A háziorvosok kevesebb mint 7 százaléka 40 év alatti - közölte nemrég a Magyar Orvosi Kamara (MOK), jelezve, hogy országszerte mindössze 5 olyan háziorvos van, aki nem töltötte még be a 30. életévét.

A poszt gyorsan bejárta a közösségi médiát és a sajtót is, újfent ráirányítva a figyelmet arra, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, és országszerte több mint 600 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. 

Ám ahogy arra többen is felhívták a figyelmet (például a MOK Facebook-posztja alatt is), az, hogy a 30 év alatti háziorvosok száma alacsony, többek közt annak is betudható, hogy a képzés ideje meglehetősen hosszú.

Erről posztolt A kopasz oszt nevű kormánypárti Facebook-oldal is, igaz, ott Ujhelyi István EP-képviselőre hivatkoztak forrásként.

Ahhoz ugyanis, hogy valaki háziorvos legyen, először el kell végeznie az általános orvosképzést, ami 12 félévből áll, majd ezt követi a 36 hónapos háziorvos szakképzés.

Ha tehát valaki 18 évesen sikeresen felvételizik az egyetemre, és csúszásnélkül végigcsinálja a szükséges képzéseket,

akkor is 27 éves lesz, mire mindennel végez, és elkezdhet praktizálni.

(Bár ezt nem befolyásolja, de érdemes megjegyezni, hogy egy rendelet alapján háziorvostan szakorvosi szakképesítés nélkül is elláthat területi ellátási kötelezettséggel háziorvosi feladatokat az a szakorvos, aki bizonyos szakképesítések valamelyikével – például bőrgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, érsebészet, pszichiátria, szívsebészet, stb. – rendelkezik, a háziorvostan szakorvosi szakképesítés megszerzéséig, de legfeljebb a háziorvosi tevékenység megkezdésétől számított 5 évig.)

A MOK-tól részletes adatokat kértünk a háziorvosok életkoráról, ez alapján a korfájuk így alakul:

A MOK múlt vasárnapi posztja óta eggyel nőtt a 30 év alatti háziorvosok száma, azaz immár hatan vannak. Ám a kamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a 30 év alattiak létszáma azt mutatja meg, hogy az elmúlt 2-3 évben az egyetemről kikerülve hányan gondolták úgy, hogy érdemes a háziorvosi képzést választaniuk, és a 3 éves képzést befejezniük.

35 év alatt így összesen 64 háziorvos van ma, miközben 63 olyan háziorvos is szerepel az adatbázisban, aki elmúlt 84 éves (ketten közülük 90 és 95 év köztiek).

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy “a 60 évnél fiatalabbak létszáma közel azonos az ennél idősebbekével, tehát nincs elegendő utánpótlás, a szakma elöregedett.”

A MOK emellett jelezte, hogy a háziorvosi szakma elöregedése nem csak hazánkra jellemző. 2021-ben Angliában 4 háziorvosból 1 elmúlt már 55 éves (vagyis a teljes létszám 23 százaléka), és csak 10 százalékuk 35 év alatti.

Mindezzel párhuzamosan jó ideje tudható, hogy az ellátatlan körzetek száma is magas – vagyis rengeteg olyan körzet van, ahol nincs háziorvos.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2023 februárjában 691 betöltetlen (felnőtt, gyerek és vegyes) praxis van Magyarországon.

Köztük 17 olyan is, amely 2004 október elseje óta, azaz több mint 18 éve üresen áll.

A GKI felmérése szerint 2022 szeptemberében még csak 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon.

Ez azonban már akkor 6 százalékos emelkedést jelentett 2022 januárjához képest (Budapesten a növekedés 23 százalékos volt). Vagyis a 6454 praxis közül minden tizedik betöltetlen volt.

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.