Egy 2021-es videó terjed azzal, hogy az újbudai rendőrgyilkos tárgyalását látni rajta 

A magyar közösségi médiában a közelmúltban terjedni kezdett egy videó, amin azt látni, ahogyan egy bíró egy vádlotthoz beszél. A felvételt azzal a hamis állítással terjesztik egyes oldalak, hogy a videón szereplő bíró a 2023. januári rendőrgyilkosság vádlottjához beszél. De a videó valójában 2021-es, és egy teljesen eltérő, 2020-as ügyről van benne szó, amelyben egy férfi megsebesített két rendőrt, de nem ölt meg senkit. A 2023 januárjában rendőrgyilkossággal vádolt férfi beismerte a bűncselekményt, jelenleg előzetes letartóztatásban van, de a jövőbeli tárgyalásáról egyelőre még nincs információ.

"Megkezdődött a rendőrgyilkos tárgyalása! Úgy beolvasott Dr. Holdampf Gusztáv büntetőbíró Úr hogy a rendőrgyilkos köpni nyelni nem tudott!" – olvasható egy 2023. január 17-én megjelent magyar cikk címében. A cikket több mint százszor osztották meg a Facebookon. Ugyanez a hamis állítás szerepel ebben a cikkben is ugyanazzal a videóból vett képpel .

A cikkben egy beágyazott videót látni, amelyben egy bíró emelt hangon beszél a vádlotthoz. A cikk szövege azt állítja, hogy a videón a "Sz. Szilárd, az újbudai rendőrgyilkos" tárgyalását látni.

A cikk szerint a rendőrgyilkosság gyanúsítottja jelenleg előzetes letartóztatásban van. Az igaz, hogy Sz. Szilárd, aki 2023 januárjában beismerte bűnösségét egy rendőr halálában, előzetes letartóztatásban van, de a cikkbe ágyazott videó 2021-ből származik, és egy másik személy tárgyalását látni rajta, egy eltérő ügyben.


A hamis cikk a Facebookon. A képernyőkép 2023. január 18-án készült.

A videó 2021-ben készült

A cikk Facebookon megjelenő előnézeti képén látható egy fotó a 2023-ban három rendőr megtámadásával vádolt férfiról, egy képkocka a beágyazott videóból (egy bíró egy tárgyalóteremben) és egy fekete-fehér kép a 2023. januári támadásban elhunyt rendőrről. A cikk szövege és címe azt állítja, hogy a videón látható bíró a 2023-as támadás gyanúsítottjával beszélget. Ez azonban nem igaz.

A cikkbe ágyazott Facebook-videóra kattintva megtekinthetjük a videót közvetlenül a közösségi oldalon is. A videót a "Zsaruellátó" nevű Facebook-oldal tette közzé 2021. július 8-án.

Ez már önmagában is azt mutatja, hogy a felvétel nem szólhat a 2023-as rendőrgyilkosságról.

A felvételen a közmédia Duna TV csatornájának logóját látni. A Facebookon a hozzászólások között az egyik felhasználó meg is jegyzi, hogy a videó a Kékfény bűnügyi műsor 2021. júliusi 7-i adásából származik. Felhasználva ezeket az információkat könnyen megtalálhatjuk a teljes felvételt a Kékfény Youtube-csatornáján is.

A műsorban annak a férfinak az ügyéről van szó, aki 2020-ban könnyebben megsebesített két rendőrt egy késsel.

A 2021-es videóban a vádlott azt állítja, hogy nem akarta megölni a rendőröket, amire a bíró, Dr. Holdampf Gusztáv hosszabb fejtegetésbe kezd, és megkérdezi a vádlottat, hogy nem gondolt-e annak a lehetőségére, hogy agyon is lőhették volna. A bíró szerint egy ilyen helyzetben a legtöbb rendőr biztosan használta volna a fegyverét, és azoknak, akik egy rendőrre támadnak, azoknak egyetlen joga van: "csendben meghalni".

A videó jelenete az eredeti videóban 7:51-től látható. Az is egyértelmű, hogy a hamis cikkek félrevezető ajánlóképe is ebből a 2021-es videóból származik:


A félrevezető cikk és az eredeti videó összehasonlítása. A képernyőképek 2023. január 18-án készültek.

2023. január 6-án V. Lászlót, a régi videóban szereplő vádlottat 10 év fegyházra ítélték, a döntés ellen a védelem és az ügyész is fellebbezett .

Az "újbudai rendőrgyilkos" ügye

Az "újbudai rendőrgyilkosság" néven elhíresült ügy 2023. január 12-én késő este történt, amikor rendőrök érkeztek ki egy újbudai házhoz, mivel bejelentés érkezett, hogy egy férfi betörte az egyik szomszédja ajtaját, valamint fenyegetően viselkedett. A férfi késsel sebesített meg három kiérkező rendőrt, akik közül az egyik később belehalt a sérüléseibe.

Fővárosi Törvényszék hivatalos sajtóközleménye szerint Sz. Szilárd beismerte a bűncselekményt, és jelenleg a Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartják fogva.

A Fővárosi Törvényszék egy szóvivője az AFP kérdésére 2023. január 18-án telefonon elmondta, hogy az ügy még a nyomozati fázisban van, így nem is lenne lehetséges megkezdeni a tárgyalást. Az előkészítő meghallgatások pedig, amelyekre eddig sor került, nem nyilvánosak.

Címlapi kép: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Szerző

ZÁBORSZKY EDE

Magyar újságíró. Korábban az Index.hu-nál dolgozott, valamint szabadúszóként a Szabad Európa (RFE/RL) magyar hírszolgálatánál. 2021 márciusa óta tagja az AFP digitális tényellenőrző csapatának, írásai az AFP Ténykérdés blogon jelennek meg.