Egy időközben felújított kijevi épület képével próbálják bizonyítani, hogy az egész háború csak átverés

Röviddel azután, hogy az orosz csapatok lerohanták Ukrajnát 2022. február végén, a harcok során rakéta csapódott be egy emeletes házba Kijevben. Egy évre rá ismét elkezdtek fotók terjedni az épületről, amelyeken már nem látszik a becsapódás okozta sérülés. Egyes felhasználók erre alapozva azt állítják, hogy az ukrajnai háború csak színjáték. De az AFP-nek sikerült a bizonyítékokat megvizsgálva bebizonyítani, hogy az épület tényleg megsérült, csak időközben felújították.

Több tízezer emberhez jutott el az interneten egy, a háborúban megsérült, majd helyreállított kijevi emeletes házról készült fotó azzal a hamis állítással, hogy az épületet soha nem is érte találat. A kép azután kezdett terjedni, hogy Stew Peters szélsőjobboldali műsorvezető is megosztotta a hamis narratívát a Twitteren. Peters rendszeresen összeesküvés-elméleteket és hamis állításokat terjeszt a közösségi médiában és a podcastjaiban.

Az emeletes házról szóló hamis állítás francia és német nyelven is terjedni kezdett. Az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata viszont sikeresen bebizonyította, hogy a ház tényleg megsérült, csak időközben helyreállították.


Egy német példa a képre félrevezető kontextusban a Facebookon. A képernyőmentés 2023. március 10-én készült.

Az orosz csapatok 2022. február 24-i ukrajnai inváziója óta rengeteg hamis információ terjed a háborúról és az egyes harci műveletekről. Az egyik visszatérő narratíva, amelyet az AFP már többször is cáfolt, hogy a háború okozta pusztítás csak megrendezett, és a sérültek csak színészek.

Az AFP az ukrajnai háborúval kapcsolatos további írásait itt olvashatja.

Az egyik túlélő beszámolója a rakétatámadásról

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban az ellenőrizhető állítások mellett vannak olyan híresztelések és bizonytalan esetek is, amelyeket az AFP a jelen ismeretek mellett nem tud minden kétséget kizáróan megerősíteni vagy cáfolni. Részben ilyen az a Lobanovszkij sugárúti lakóház esete is – ezt az épületet látni a közösségi médiában terjedő képeken.

2022. február 25-én a nemzetközi média (ittitt) az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy orosz csapatok támadtak Kijevre. A támadás másnapján a szóban forgó épületet, ami egy repülőtér közelében található, rakétatalálat érte, és súlyosan megrongálódott. A rakéta eredete azonban nem tisztázott. Az ukrán kormány azt állítja, hogy orosz rakéta csapódott az épületbe. Az orosz védelmi minisztérium azonban ezt tagadta, és egy ukrán légvédelmi rakétát okolt a kárért. Magát a becsapódás tényét egyik fél sem tagadja.

A rakéta a toronyház 18. és 22. emelete között csapódott be – mondta el Katerina Ivascsenko-Sztadnik 2023. február 28-án az AFP-nek. A nő a rakéta becsapódása előtt mindössze két emelettel lejjebb lakott. "Mindannyian a lakásban voltunk a támadás alatt. Őszintén szólva nem hallottam semmilyen riasztást. Február 26-a volt, fogalmam sincs, hogy volt-e riasztás. A bombázás kevesebb mint egy percig tartott".

Az orosz invázió miatt Kijevben már egy nappal korábban felszólították az embereket, hogy a szükségszállásokon, például a szomszédos iskolában keressenek menedéket. "Nem mentünk oda, mert otthon biztonságosabbnak éreztük. Alábecsültem a civileket fenyegető kockázatokat. Nem gondoltam, hogy a mi kerületünkben, ahol a szomszédban iskola és szülészeti kórház van, is belőhetnek".

A becsapódás hatalmas volt, amit füst, por és törött üveg hulláma követett. "Csak a családomat akartam élve látni. Nem volt más gondolatom" – mondta Ivascsenko-Sztadnik. Volt egy táskája bekészítve iratokkal és pénzzel, azzal és az ötfős családjával együtt elhagyta az épületet, majd később az országot is – mesélte.

Nadja Prisztupa, az épületben működő Cambridge English Centre ügyvezető igazgatója szintén megerősítette az AFP-nek a rakéta 2023. február 28-i becsapódását.

Az AFP 2023. február 27-én Kijev polgármesterét, Vitalij Klicskót is megkérdezte, hogy a kijevi Lobanovszkij sugárút 6a. szám alatti lakóház valóban megsérült-e egy rakétatámadásban. Okszana Zinovjeva szóvivő megerősítette: "A rakéta 2022. február 26-án csapódott be ebbe a Lobanovszkij sugárúti lakóházba".

2022 február végén a média (itt, itt) is beszámolt a lakóházban történt becsapódásról, és videókat is közöltek az esetről. A pusztítás tehát valóban megtörtént.

Nincs kétség az ukrajnai háborúról

Az Ukrajnában immár több mint egy éve tartó háborút, a károkat, az áldozatokat és egyes háborús bűncselekményeket a nemzetközi média, például az AFP is részletesen dokumentálta.

Az ukrán kormány is rendszeresen beszámol a fejleményekről, akárcsak az orosz kormány, amely a háborút "különleges katonai műveletnek" nevezi. Az állításokkal ellentétben egyáltalán nem kétséges, hogy Ukrajnában háború zajlik.

Kijevben több lakóépületet is felújítottak

A Facebookon megosztott lakóház fotóján végzett fordított képkeresés az ukrán kormány egyik Twitter-bejegyzéséhez vezetett. A poszt 2023. február 21-i keltezésű, tehát már egyes, a képet hamis kontextusban terjesztő bejegyzések előtt is elérhető volt. A tweetben a következőt olvasni:

"2022 februárjában egy orosz rakéta csapódott be egy lakóházba a kijevi Lobanovszkij sugárúton, ez a szívszorító kép az egész világot elborzasztotta, és megmutatta Oroszország valódi szándékait. Kevesebb mint egy évvel később az épületet felújítják."

Az AFP-nek sikerült beszélnie a ház egyik jelenlegi lakójával a felújításról. Olena Csumakova 2023. február 28-án elmondta, hogy a háború első napján hagyta el Kijevet. Elmondása szerint az összedőlt lakóházban mindössze három család maradt hátra áram, víz és fűtés nélkül.

Amikor Csumakova egy hónappal később visszatért, a ház még mindig lakhatatlan volt. "Hideg volt és ijesztő. De minden nap bejártam a lakásomba" – mondta. Eleinte négy másik emberrel takarított, mondta, később pedig más lakókkal adományokat gyűjtöttek, és megerősíttették a padlók tartószerkezeteit.


Fotó a lakóház támasztékairól. (Fotó: Olena Csumakova)

Csumakova 2022 májusa óta ismét az épület 14. emeletén lakik. Az ő házrészét a becsapódás ellenére el tudták látni egy külső vezetéken vízzel és árammal. Elmondása szerint ugyanebben a hónapban önkormányzati alkalmazottak jöttek azzal a szándékkal, hogy az ősz folyamán nyolc emeletet lebontsanak és újjáépítsenek.


Fotó a lakóépület építési munkálatairól. (Fotó: Olena Csumakova)

Időközben nemcsak Olena Csumakova tért haza. Katerina Ivascsenko-Sztadnik férje is visszaköltözött a házba 2022 nyarán. Az ő lakásuk a ház erősebben megrongálódott oldalának 16. emeletén volt, áram, víz és ablakok nélkül. Az áramot egy generátor biztosította, a vizet pedig egy szomszédos áruházból kellett hozni. Katerina Ivascsenko-Sztadnik nem akar visszatérni, amíg a bombázások nem szűnnek meg, és nem születik békeszerződés.

A háborút a ház felújítása alatt végig érezni lehetett, mesélte Csumakova: "Szinte minden nap és éjjel légitámadások voltak. Egész télen áramszünetek voltak. Egyszer három napig voltunk áram nélkül, ami nagyon nehéz. A házunkban minden áramra van kötve. Ha nincs áram, nincs víz, nincs fűtés, és nem tudunk főzni semmit, amit megehetnénk. Nagyon hideg volt. De kibírtuk".

Arról is beszámolt, hogy Vitalij Klicskó kijevi polgármester meglátogatta az építkezést. Klicskó a Facebook-oldalán videókat is posztolt a 2022 szeptemberében és decemberében tett látogatásairól, amelyeken a ház is látható. A felvételek megegyeznek azzal a képpel, amit Csumakova készített a látogatásról. Klicskó ugyanazokat a ruhákat viseli a videón és Csumakova fotóján is.


Bal oldalon: képernyőmentés Vitalij Klicskó Facebook-bejegyzéséről, ahol meglátogatja az épüketet. Jobb oldalon: Olena Csumakova fotója a látogatásról.

 

Okszana Zinovjeva, a kijevi polgármester szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a lakóház javítását 2022 decemberében fejezték be.

Nadja Prisztupa, az ugyanebben az épületben működő Cambridge English Centre ügyvezető igazgatója szintén megerősítette az AFP-nek, hogy a toronyház teljesen rendbe jött, legalábbis kívülről.

Az AFP 2023. február 28-án járt a helyszínen, és lefotózta a felújított lakóházat.


A felújított lakóház 2023. február 28-án (Sergei SUPINSKY / AFP)

 

Újjáépítés a háború alatt

Az ukrán védelmi minisztérium 2022. október 16-án közzétett egy videót, amely további felújított épületeket mutat be Ukrajnában. 

Mykola Bojko, a kijevi katonai közigazgatás helyettes vezetője 2023. február 27-én a Telegramon bejelentette: "A régió újjáépítése prioritás. [...] Az újjáépítéshez minden lehetséges finanszírozási forrást bevonunk, nemcsak az állami és helyi költségvetésből származó forrásokat, hanem nemzetközi alapokat és szervezeteket is. A legfontosabb, hogy az emberek visszatérjenek az otthonaikba". Több mint 10 000 épületet állítottak helyre teljesen vagy részben, mondta Bojko. Ezek között voltak lakások, oktatási, szociális és egészségügyi létesítmények.

Okszana Zinovjeva elmondta, hogy Kijevben a leginkább lerombolt és már nem lakható épületeket fogják helyreállítani. Jelenleg, mint mondta, ez még hat lakóházat jelent a városban. Ezeket idén tavaszra fejezik be a tervek szerint.

Címlapi kép forrása: Az egyik félrevezető bejegyzés a Twitteren. 

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.