Elárasztják az internetet a háborús fotók és videók - itt gyűjtik, ami kamunak tűnik

A háborúba torkolló orosz-ukrán konfliktusról rengeteg fénykép és videó jelenik meg az interneten: politikai beszédekről, összecsapásokról, robbananásokról, sérültekről és romokról. Azonban nehéz biztosra mondani, hogy mely felvételek valódiak és melyek lehetnek félrevezetők vagy szándékosan manipulatívak.

A Bellingcat oknyomozó csapata egy publikusan elérhető táblázatban kezdte gyűjteni azokat a vizuális anyagokat, amelyeket a saját újságíróik vagy mások vizsgálata alapján hamisnak, megtévesztőnek ítélnek. A táblázatban feltüntetik az eredeti felvétel linkjét és azt is, hogy mire alapozzák a cáfolatot. 

Képernyőfotó a Bellingcat táblázatáról

A Bellingcat cikke szerint a közösségi médiában és az orosz állami sajtóorgánumokban terjedő, megkérdőjelezhető hitelességű videók többek közt azt a célt szolgálják, hogy Ukrajnát tüntessék fel agresszív félként. A táblázat jelenleg még csak néhány ilyen félrevezető felvételt - és a cáfolatukat - tartalmazza, de a Bellingcat folyamatosan frissíti az adatbázist. A cikk szerint amennyiben az ukrán féltől származó dezinformációs törekvést azonosítanak, azt is közölni fogják az adatbázisban. Alább néhány példa az eddig vizsgált felvételekből.

A Biztonsági Tanács és a karórák

​​Putyin csütörtök hajnalban mondott háborús beszédét már három nappal korábban felvették, legalábbis erre jutott a Novaja Gazeta a videó metaadatai alapján. A Bellingcat táblázata hasonló időbeli ellentmondásra hívja fel a figyelmet az orosz Biztonsági Tanács hétfői összehívása kapcsán. 

A Tanács ülése elvileg 17:00 órakor kezdődött, az erről készült felvételeken azonban számos résztvevő karórája délelőtt 11:15 órát mutatott, ahogy arra a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) újságírója, Forrest Rogers felhívta a figyelmet egy Twitter posztjában.
 

Ebből arra lehet következtetni, hogy a donecki és luhanszki szakadár köztársaságok elismeréséről szóló dokumentumokat a hivatalos közlésénél már jóval korábban aláírták.

Valóban ukrán merénylet történt Donyeck határában?

A Bellingcat által kiemelt eredeti videó a Vesti.ru orosz hírportálon jelent meg. A Vesti cikkében azt állítják, hogy ukrán robbanószerkezetek végeztek három civillel és megrongáltak két járművet a donyecki szakadár köztársaság határában. A videó azóta YouTube-ra is felkerült, amelyet eddig 22 ezren néztek meg. 

Képernyőkép a kérdéses videóból

A Vesti.hu videóját a Grid hírportál vizsgálta meg. A portál által megkérdezett igazságügyi orvosszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a videón szereplő egyik holttest koponyáján olyan sérülések láthatók, amelyek jellemzően nem robbanás, hanem egy holttest boncolása során keletkeznek. Ez azt valószínűsíti, hogy a videón látható személy nem a robbanás következtében halt meg.

Támadás egy szennyvíztisztítónál, háttérben a finn hadsereg hangjaival

A Telegramon terjedt el a hír, hogy február 18-án lengyelül beszélő személyek klórtartályokat próbáltak meg felrobbantani egy szennyvíztisztító telepen, közel a szakadár területen lévő Horlivkához. A Telegram-poszt szerint a támadást megakadályozták, az erről készült felvételeket pedig az egyik támadónál találták.

Később, a felvétel metaadat-vizsgálata során derült ki, hogy a videó tíz nappal korábban készült, mint ahogy azt állították (február 8-án). A jelek szerint a videót manipulálták is, a támadás hangjait egy YouTube-ra is feltöltött finn hadgyakorlat felvételeiből vehették át.


Fotó ukrán katonákról február 24-én. Anatolii STEPANOV / AFP

Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.