Elégetett levélszavazatok és disznóhúsért megvett voksok - ez a választás sem volt mentes a csalásgyanús esetektől

Több bejelentés is született választási csalásokról, de a vizsgálat eredményére a legtöbb ügyben még várni kell. Összegyűjtöttük, eddig milyen bizonyítékok kerültek elő.

 

“Tudtuk, hogy ez egy egyenlőtlen küzdelem lesz. Igen, csaltak is”

 

- ez volt az egyik első mondat, amely elhangzott Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártszövetség vasárnap esti, súlyos választási veresége után elmondott eredményértékelő beszédében.

Márki-Zay ugyanakkor rögtön ezután leszögezte, elfogadja a választás eredményét.
 

 

Hasonló hangot ütött meg a kormányváltás érdekében létrejött Egységben Magyarországért pártszövetség másik ismert politikusa, a Momentum színeiben Budapest XIV. kerületében végül győzni tudó Hadházy Ákos.

 

"Persze, tegnap [április 3-án, a választás napján] is történtek csalások"

 

- állította hétfő reggeli hosszú eredményértékelő Facebook-posztjában.

Magabiztos Fidesz-győzelem ide vagy oda, kormánypárti oldalon is akadtak politikusok, akik megkérdőjelezték a 2022-es országgyűlési választás tisztaságát. Még a választás előtti napokban járta be a kormánypárti médiabirodalmat a hír a Magyar Nemzet cikke alapján, hogy “Súlyos választási csalást követett el Márki-Zay kampánycsapata”, akik állítólag a választók személyes adataival visszaélve küldtek telefonos üzeneteket a kampányban. 

 

“Ilyen csalást még nem láttam”

 

- kommentálta a hírt Orbán Viktor április elsején, két nappal a választást megelőzően a Kossuth Rádióban adott péntek reggeli interjújában.

A voksolás napján pedig Hende Csaba, a Vas megyei 01-es számú választókerületben, Szombathelyen induló fideszes jelölt értékelte “szándékos, tömeges választási csalás gyanúját” felvető eseményként, hogy a szavazókat állítólag több szavazókörben külön megkérdezik, részt kívánnak-e venni a választással párhuzamosan, a kormány kezdeményezésére tartott “gyermekvédelmi” népszavazáson.

 

 

Megfigyelők: A probléma inkább az egyenlőtlen verseny

 

A 2022-es magyarországi országgyűlési választások tisztaságát több független megfigyelő felügyelte idén. Delegáltakat küldött az országba két nemzetközi szervezet,

 
  • a Választási Megfigyelők Európai Hálózata (ENEMO),
  • és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is.
 

Tiszta szavazás címmel pedig közös kampányt szerveztek az esetleges választási visszaélések hatékonyabb leleplezése érdekében magyar civil szervezetek: a Civil Kollégium Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, az aHang és a Political Capital. 

Az EBESZ és az ENEMO egyaránt április 4-én, hétfőn publikálta a megfigyeléseiket taralmazó előzetes jelentését, amelyekből kiderül,

súlyos választási visszaélésekkel nem találkoztak, a voksolást szerintük zökkenőmentesen bonyolították le. Inkább a választási verseny egyenlőtlensége, a kormányzó Fidesz-KDNP pártkoalíció ellenzéki indulókkal szembeni óriási túlereje miatt fogalmaztak meg kritikát.

Elcsalt választásokról tehát nem beszélhetünk. Ugyanakkor idén is történtek a választások tisztaságát befolyásoló, visszaélésgyanús esetek a választás napján és a kampányidőszakban egyaránt. 

Most a független sajtó és a Tiszta szavazás önkéntes megfigyelői által feltárt eseteket vesszük sorra, és megnézzük, az egyes állításokat milyen bizonyítékok támasztották alá.

 

Szavazók tiltott utaztatása és szavazatvásárlás

 

A G7 gazdasági portál ugyan a részvételi adatokat elemezve arra jutott, hogy voltak szavazókörök, ahol a jegyzőkönyv alapján a nap folyamán időnként különösen megnőtt a szavazni érkezők száma, ami a csoportos szavaztatás gyanúját is felvetheti, az adatok nem utalnak szisztematikus csalásra.

A Tiszta szavazás kampány önkénteseihez viszont több szabálysértés-gyanús eset is eljutott az április 3-i szavazás előtt és közben. A tipikus csalási kísérletek a választók tiltott utaztatása vagy szavazatvásárlás műfajában történtek.

 
  • A Csongrád-Csanád megyei Makón 2-3 autó órákon át hozta-vitte a szavazókat egy nagy kerti sütés-főzés és a szavazókörök között. A helyiek elmondása szerint a “megfelelő helyre behúzott szavazatért” 5 adagot adtak a disznóvágásból visszamaradt húsból. A Tiszta szavazás munkatársai feljelentést tettek, ugyanis nemcsak a pénzért való szavazatvásárlás, de bármilyen más anyagi ellenszolgáltatás is bűncselekménynek minősül.
  • A Hajdú-Bihar megyei Hortobágyon az önkormányzat, a tanyagondnoki szolgálat és a helyi választási bizottság sérthette meg a törvényt, ugyanis a városvezetés már a választás napja előtt buszjáratokkal akart szavazókat szállítani a választás napján. A Tiszta szavazás már előre jelezte a választási bizottságnál a választási eljárási törvény megsértésére tett kísérletet, így a buszjáratok indításától a bizottság eltiltotta az önkormányzatot. A szavazás reggelén azonban önkénteseik mégis azt észlelték, hogy busszal szállítják a szavazókat.
 


 

  • De szavazók tiltott szállítását leplezték le a Baranya megyei Helesfán is. A videón látható kisbusz legalább kétszer fordult, és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe.
 

 
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán pedig videón rögzítették az önkéntesek, ahogyan a kisboltban arról beszélgetnek a helyiek, hogy 10000 forintot adnak egy szavazatért, ha a választó telefonos fotóval bizonyítja, hogy az elvárt helyre húzta az ikszet.
 

 

A Tiszta szavazás kampányban dolgozó jogászok az ongai és a helesfai esetekben már korábban bejelentést tettek az illetékes választókerületi választási bizottságoknál, a makói esettel kapcsolatban pedig még hátra van a kifogás benyújtása.

A választási bizottságok egyébként szerda délután négy óráig várják a választás napján tapasztalt szabálysértésekkel kapcsolatos bejelentéseket, az esetek kivizsgálására és a döntéshozatalra pedig három napjuk van 

 

A pest megyei Solymáron pedig az egyik kerületi ellenzéki jelölt, Szél Bernadett tett bejelentést szavazók tiltott urnához utaztatásáról és láncszavazási kísérletről a választókerületet felügyelő Választókerületi Választási Bizottságának. A bizottság azonban a kifogáshoz csatolt fényképeket nem találta bizonyító erejűnek a kérdésben, így elutasította Szél beadványát.

 

Mi történt a határon túli levélszavazatokkal?

 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok március közepétől kaphatták kézhez a levélszavazáshoz szükséges adatlapokat és szavazólapjaikat. A levélszavazás körül azonban Romániában és Szerbiában is történtek visszaélés-gyanús furcsaságok.

 
  • Először a vajdasági Szabad Magyar Szó portál írta meg, a magyarországi sajtóban pedig a 444 foglalkozott vele, hogy a vajdasági magyarok postások helyett a vállaltan fideszes kötődésű Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) illetve Concordia Minoritates Hungaricae irodarendszer (CMH) aktivistáitól vehették át a szavazólapjaikat, akik ráadásul kitölteni és célba juttatni is segítettek a papírokat. Sőt, volt olyan település, ahol egy helyi vállalkozás irodájába hívták be a névjegyzékben szereplő embereket, hogy ott töltsék ki a szavazólapokat.
 

 
  • Romániábn, Marovásárhely mellett pedig az Átlátszó Erdély újságírói találtak ellenzéki pártlistákra leadott szavazólapokat és borítékokat egy út mellett, elégve.
 
 


A két ügy miatt az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség tagjai az összes határon túli levélszavazat megsemmisítését követelték a választás előtti napokban.

 

 

A választások tisztaságát felügyelő Nemzeti Választási Bizottság azonban a két eset miatt emelt kifogásokat megvizsgálva közölte, nem foglalkozik tovább az üggyel, mert a szervezet csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.

 

Kormánypárti kifogások a választások tisztaságával kapcsolatban

 

A kormánypárti Magyar Nemzet dobta be március 29-én a hírt, hogy egy Datadat nevű, Észtországban bejegyzett cég - amelynek vezetésében több, a 2010 előtti kormányok idején fontos állami tisztséget betöltő személy vesz részt, és Bajnai Gordon volt miniszterelnök az egyik tulajdonosa - ​illegálisan férhetett hozzá telefonszámokhoz és nevekhez, és a cég szolgáltatásait igénybe vevő ellenzéki pártszövetség ezeket az adatokat felhasználva buzdított egyeseket szavazásra.

Mindezt arra alapozták, hogy kormánytagok és kormánypárti véleményvezérek is kaptak az ellenzék támogatására biztató SMS-eket, pedig állításuk szerint soha nem adták meg az adataikat egyik ellenzéki pártnak sem.

Azt azonban nem vizsgálta eddig egyetlen hatóság sem, hogy valóban történt-e visszaélés, a Datadat pedig közleményben utasította vissza az illegális adathalászattal kapcsolatos vádakat.

"A leghatározottabban utasítjuk vissza az adathalász minősítést a Datadat cégcsoporttal kapcsolatban. Soha, semmilyen formában nem végzett ilyen tevékenységet társaságunk. Súlyos kártérítést követelünk minden olyan sajtóterméktől, amelyik ezt a minősítést használta cégünkkel kapcsolatban” - fogalmaztak.

Vasárnap az országgyűlési választással párhuzamosan az elmúlt év kormányzati kommunikációjának egyik központi témájáról, az LMBTQ-témák kiskorúak előtti megjelenítésének korlátozásáról tartottak - végül sikertelenül - népszavazást. Ehhez kapcsolódott a cikk elején már idézett szombathelyi fideszes Hende Csaba panasza, aki Facebook-oldalán azt írta, 

“Szándékos, tömeges választási csalás gyanúját veti fel az, hogy több szombathelyi szavazókörben a szabályos eljárással szemben külön megkérdezi a bizottság a választókat, hogy kérik-e a népszavazási szavazólapot is.”

Hende szerint “a szándék világos: a kérdezők politikai okból csökkenteni kívánják a népszavazáson részt vevők számát”.

A Nemzeti Választási Iroda néhány órával később közleményt adott ki az állami hírügynökségen, az MTI-n keresztül, amelyben megerősítik, “több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás - az országgyűlési és a népszavazási - szavazólapját fel kívánják-e venni.” 

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

A népszavazás végül eredménytelen lett mind a négy kérdésben, de nem a kevés résztvevő, hanem a kérdésenként mindegy 1,5 millió érvénytelen szavazat miatt.

Szerzők: Neuberger Eszter, Kárpáti Jakab
Címlapi kép forrása: atlatszo.ro

Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.