Európában egy nemzeti valuta sem szív most akkorát, mint a forint

“Orbán Viktor barátjának piszkos háborúját minden ország gazdasága megsínyli, ami látszik a valuták árfolyamán is. De a háború kirobbanása óta környezetünkben sehol nem romlik olyan gyorsan a pénz értéke, mint nálunk” - posztolta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő március 2-án.

 

Hadházy posztjának megjelenésekor 381,9 forint volt az euró, március 7-én délelőtt pedig elérte a 400-as szintet az euróval szemben - ahhoz képest, hogy a háborút megelőzően még 360 forint alatt állt. 

Ez valóban a legnagyobb mértékű csökkenés a környező országokhoz képest.

Február 21-e óta - amikor Putyin elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai köztársaság függetlenségét, ezzel utat nyitva a háborúnak - az Európai Unió összes olyan országában, amely nem tagja az eurózónának, csökkent a nemzeti valuta értéke az euróhoz képest (kivéve Bulgáriát, ahol a leva árfolyama több mint két évtizede az euróhoz van rögzítve).


 

Azonban ez idő alatt egyik országban sem csökkent olyan mértékben a nemzeti valuta értéke, mint Magyarországon. A forint euróhoz viszonyított értéke február 21. és március 6. között több mint 8 százalékkal csökkent. A környező országok közül emellett Lengyelország és Csehország valutáját viselte meg legjobban az elmúlt időszak: a zloty 7,6 százalékkal, a cseh korona 5,3 százalékkal kevesebbet ér az euróhoz képest.


Címlapi kép és grafika: Kiss Vera. Forrás: Lakmusz számítás az Xe Currency Converter adatai alapján.
Zöldi Blanka
Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője közel tíz éve dolgozik újságíróként. 2014-ben az Origónál kezdte pályáját, majd az Abcúgnál dolgozott, később pedig Brüsszelben foglalkozott gazdasági újságírással. 2017-től a Direkt36 oknyomozó központ újságírója, majd szerkesztője volt. Részt vett több nemzetközi nyomozásban és az Orbán család állami üzleteinek feltárásában. Óraadóként rendszeresen oktat egyetemeken, oknyomozó újságírás kurzust tartott például az ELTE-n és a Metropolitan Egyetemen.