Félrevezető fotóval, bizonyítékok nélkül terjed, hogy ukrán katonák illegális szervkereskedők miatt halnak meg

Egy magyarul is terjedő Facebook-poszt egy egészen más helyen készült képpel próbálja eladni, hogy Mikolajivban ukrán katonák létfontosságú szervek nélküli holttesteire bukkantak.

 

„Az ukrán fegyveres erők katonáinak holttesteit létfontosságú szervek nélkül találták meg a Nikolaev városi kórház hullaházában”.


Ezzel a felütéssel indul egy február 8-án közzétett magyar nyelvű Facebook-poszt, amit már 175 felhasználó osztott meg.

A magyar átírással Mikolajivnak nevezett dél-ukrán város hullaházában a bejegyzés szerint „szervek és sérülések nyomai nélkül” jelentek meg az elhunyt katonák, akiket a hatóságok előzőleg semmilyen nyilvántartásba nem vettek fel.

„Az illegális transzplantológusok teljes mértékben kihasználják ezt a válságot” – állítja a Facebook-poszt, a „sérülések nyomai nélkül” megjegyzéssel kimondatlanul is azt sugallva, hogy a katonák nem harc közben estek el, hanem kifejezetten az illegális szervkereskedelem céljából ölték meg őket.
 

A bejegyzéshez tartozik egy a szöveg hatását felerősítő fotó is. Ezen meglehetősen rendezetlen körülmények között négy vagy öt fekete hullazsákot látunk guruló hordágyakon, valamint egy testes, kopasz férfit, aki kék gumikesztyűt és barna kötényt visel.

A kép azonban nem most készült, és nem is Mikolajivban. Valójában 2022. április 18-án készítette egy ukrán fotós a Kijev melletti Bucsa halottasháza előtt.

Bucsa 2022. március 5. és 30. között az orosz hadsereg ellenőrzése alatt állt. Az orosz csapatok kivonulása után számos civil áldozatot találtak a településen. Az ENSZ által létrehozott, a háborúban elkövetett emberi jogi jogsértéseket és háborús bűnöket vizsgáló bizottság tavaly októberben kiadott előzetes jelentésében bizonyítottnak látta, hogy Bucsában az orosz hadsereg tagjai tömeges kivégzéseket hajtottak végre.

A továbbiakban a kép beazonosításának folyamata mellett azt is bemutatjuk, hogy
 
  • Az állítólagos mikolajivi felfedezés története az orosz állami médiából ered.
  • A szervkereskedelem vádja a konkrét esetben mindössze azon alapul, hogy egy beazonosíthatatlan “aktivista” erről beszél egy videófelvételen.
  • A szervkereskedelem azonban visszatérő eleme az orosz dezinformációnak, már a tavaly februári invázió előtt is alkalmazták.
 

A bucsai mészárlás után készült a fotó

A magyar nyelvű Facebook-posztot a személyes profilján tette közzé egy felhasználó, de a szövegben található egy link a „Q-Great Awakening Magyarok” nevű Telegram-csatornára. A posztot valóban megtaláltuk ezen a Telegram-csatornán, itt is február 8-án osztották meg.

A fotón lévő vízjel a „Rustroyka1945” nevű orosz Telegram-csatornára utal, ahol szintén fellelhető a bejegyzés, orosz nyelven. Vélhetően innen vették át a magyar terjesztők.

De honnan származik eredetileg a hullaházi fotó? A beazonosításhoz a Google fordított képkeresési funkcióját hívtuk segítségül.
 

A találatok között böngészve kiderült, hogy a hír orosz verziójáról – a Rustroyka1945 posztjáról – már írt tényellenőrző cikket a stopfake.org ukrán portál.

A stopfake.org visszavezette, hogy a bejegyzéshez mellékelt képet 2022 áprilisában készítették Bucsában. Ők a Seznam Zprávy nevű cseh újság fotógalériájában találták meg a képet.

A fotót azonban a cseh újság csak vásárolta, forrásként a Getty Images képügynökség van feltüntetve. A Getty Images weboldaláról az is kiderül, hogy a fotót április 18-án készítette Olekszij Furman ukrán fotós a bucsai halottasháznál.

A galéria címe az, hogy „Tömegsírokat és más orosz atrocitásokat tártak fel Kijev közeli településeken”, a konkrét kép leírása szerint egy hullaházi munkást ábrázol, amint halottaszsákokat néz. Az nem derül ki, hogy a zsákokban civil áldozatok voltak-e vagy katonák.

A bucsai helyszínt egyébként megerősíti a Los Angeles Times képgalériája is. Az amerikai lap Caroline Cole fotós neve alatt tett közzé egy képet 2022. április 19-i dátummal, amelyen jól beazonosíthatóan ugyanaz a bucsai hullaház, és nagy valószínűséggel ugyanaz a munkás látható, mint Furman fotóján.


Az orosz állami média kezdett szervkereskedelemről beszélni

A kép tehát biztosan nem támasztja alá azt az állítást, hogy a mikolajivi kórházban szervek nélküli orosz katonákat találták, sőt erőteljes manipulatív szándékra utal, hogy mindenféle megjegyzés nélkül egy máshol készült fotóval illusztrálták a bejegyzést.

De honnan ered a mikolajivi felfedezés sztorija?

A stopfake.org nyomozása szerint a történet először a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség honlapján jelent meg.

Ők a bucsai fotót nem használták, de a február 8-án reggel élesített cikkük még aznap ezzel a képpel kiegészítve futott végig az orosz social medián, majd a Facebookon és a Telegramon keresztül  elért Magyarországra is.

A RIA Novosztyi a szervkereskedelem vádját egyedül egy állítólagos „földalatti aktivista” 28 másodperces videóüzenetére alapozta. A videóban szereplő férfit nem lehet beazonosítani, mert beszéd közben szinte teljesen eltakarja az arcát egy maszkkal. A videó a Twitterre angol felirattal is felkerült.

A RIA Novosztyi a MIA Rosszija Szegodnya állami médiavállalat részeként működik, többek között az EU szankciós listájára is felkerült Szputnyikkal együtt. A kanadai kormány a teljes Rosszija Szegodnyát felvette saját szankciós listájára az orosz állami dezinformáció terjesztése miatt.


Jól bejáratott dezinformációs narratíva része ez

Az orosz állami média nem a mikolajivi történettel kezdte el terjeszteni azt, hogy az ukrán katonák vagy akár civilek az illegális szervkereskedelem áldozatává válhatnak.

A Focus hírportál beszámolója szerint az ukrán egészségügyi minisztérium január 26-án sajtótájékoztatót is tartott annak érdekében, hogy megcáfolja ezt a mítoszt.

A kanadai hírszerzés már 2022 áprilisában az orosz dezinformációs hadviselés egy narratívájaként azonosította azt az állítást, hogy Ukrajna „elesett katonák, nők és gyerekek szerveivel kereskedik”.

2022 májusában az orosz állami média a Vöröskereszt mariupoli irodájáról terjesztette azt, hogy gyerekekről szóló egészségügyi információk nyilvántartásával segítette az illegális szervkereskedelmet.

De a szervkereskedelem vádja már korábban, a szíriai háborúban is felmerült: orosz médiumok a Fehér Sisakosok nevű humanitárius szervezetet támadták ezzel még 2019-ben.  

Hitelt érdemlő bizonyíték azonban mindeddig nem került elő a „háborús” szervkereskedelemről.

A szervátültetés bonyolult folyamat, sok ember összehangolt, gyors és precíz munkáját igényli, így kifejezetten valószínűtlen, hogy ilyen műtéteket háborús körülmények között tudnának végrehajtani, ráadásul nagy tételben és titokban.

A Focus beszámolója szerint az ukrán egészségügyi minisztérium sajtótájékoztatóján például azt magyarázták, hogy egy-egy transzplantációs folyamatban több tucat ember vesz részt, azonban a legfontosabb pont a sebész, és transzplantációs műtétekre képes sebészből jelenleg mindössze nyolc van Ukrajnában.

Nagy körültekintést igényel továbbá az adott donorszervhez a megfelelő fogadó fél (recipiens) megtalálása. Az amerikai egészségügyi minisztérium ezzel foglalkozó ügynöksége szerint a vércsoportot, a testtömeget és a fogadó fél egészségügyi állapotát is figyelembe kell venni.

Már csak az időtényező miatt is életszerűtlennek tűnik, hogy háborús körülmények között meg lehetne szervezni a szervátültetéseket. Az amerikai ügynökség honlapja szerint a donor testéből történő eltávolítás után a szívet és a tüdőt 4-6 órán belül kell beültetni a recipiensbe, a májat 8-12, a hasnyálmirigyet 12-18, a vesét pedig 24-36 órán belül.

(Címlapi grafika: Botos Tamás)
Teczár Szilárd
2012-ben diplomázott az ELTE-n média és kommunikáció szakon, ugyanebben az évben jelent meg az első cikke a Magyar Narancsban. 2013 és 2022 között a hetilap állandó szerzője volt, belpolitikáról és európai uniós témákról írt. Főként ezekkel a témákkal foglalkozik a Lakmusz újságírójaként is, 2022 októberében csatlakozott a csapathoz