Hiába cáfolták, tovább terjed a hamis kép Varga Juditról és Schadl Györgyről

Az eredeti képet a Megafon rendezvényén készítették, de nem a korrupciós ügy miatt letartóztatott Schadl szelfizik rajta az igazságügy-miniszterrel.

 

Január 30-án az egykori híradós, majd előbb a Megafonhoz, tavaly pedig a Miniszterelnökséghez igazoló Hradeczky Viktor posztolta a Facebookon, hogy egy meghamisított fotó kering a közösségi médiában.

Hradeczky Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy az interneten terjedő felvétel (amelyen Varga Judit igazságügy-miniszter és Schadl György látható) manipulált, és az eredeti felvételen valójában Hradeczky szelfizik Vargával.

A Schadl-Völner ügy

A Schadl-Völner ügyről először a 444 számolt be tavaly év elején, tavaly októberben pedig a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük dr. Völner Pál – ellen. Völner korábban az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Varga Judit helyettese volt. A vádirat szerint Schadl készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, Völner pedig a rendszeres fizetség fejében vállalta, hogy bizonyos ügyekben Schadl kérésének megfelelően fog eljárni. Ezek a kérések részben végrehajtói pályázatokra, kinevezésekre vonatkoztak, mivel Völner 2019 augusztusától 2021 októberéig miniszteri biztosként felelt ezért a területért.

Egy nemrég kiszivárgott hanganyag szerint Schadl találkozót kezdeményezett Varga Judit igazságügy-miniszterrel Völner Pálon keresztül. “Valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?” – vetette fel a telefonban Schadl, mire Völner azt válaszolta: „Jó megpróbálok akkor bejelentkezni nála… És te akarsz beszélni vele?”

Mindeddig azonban kézzelfogható bizonyítéka nem volt annak, hogy Varga Judit valóban találkozott volna a végrehajtói kamara korrupciós ügy miatt letartóztatott elnökével (ő maga az üggyel kapcsolatos kérdéseket hárította). A manipulált képet, amelyen Varga és Schadl együtt látható, gyorsan felkapták különböző, a kormánnyal szemben erősen kritikus Facebook-oldalak és csoportok. Az eredeti posztot egy magánszemély osztotta meg, innen “vándorolt át” olyan oldalakra, mint például a Demokratikus Európa, vagy a Változást akarunk.

 

Az eredeti posztot csak megosztó oldalakon jelenleg már csak ez a kép fogadja azokat, akik a bejegyzésre keresnek rá.

Ám nem sokkal azután, hogy Hradeczky jelezte, hamisított képről van szó, az eredeti bejegyzés eltűnt a közösségi oldalról. Csakhogy a kép eddigre már önálló életre kelt, és elkezdett más oldalakon is terjedni.

 

Az első kép forrása itt, a másodiké itt található.
 

A képernyőfotókon is látszik, hogy a megosztott hamis képeket összesen több mint kétezren osztották meg, mindkét poszt azután került fel a Facebookra, hogy Hradeczky cáfolta a kép valódiságát, és ezzel párhuzamosan az eredeti megosztó is törölte a bejegyzését.

 

Honnan jön?

Az eredeti fotón Hradeczky Viktor látható Varga Judit társaságában. A kép eredeti formájában 2022. január 27-én került fel az igazságügy-miniszter Facebook-oldalára, több más fotó társaságában.

Az esemény egyébként a Megafon Szabadságharc 3.0 című rendezvénye volt, amelyről más fotók és videók is készültek, ezeken egyértelműen látszik, hogy az igazságügy-miniszter ezen az eseményen vett részt.

Hradeczky emellett közzétette a posztja alatt egy kommentben azt a szelfit is, amelyet állítása szerint épp akkor készített, amikor a kérdéses fotó készült róla és Varga Juditról. Ezen is látható, hogy Varga Judit ugyanabban a ruhában áll, illetve a háttérben látszik a Megafon logója is.

 

 

Lankadatlan éberség

Hogyan lehet elkerülni, hogy bedőljünk egy ilyen típusú képnek?

Azt, hogy a Varga Juditról és Schadl Györgyről közös fotó készült, önmagában is érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen mindeddig semmilyen kézzelfogható bizonyítéka nincs annak, hogy a két személy valóban találkozott egymással. Épp ezért lehet gyanús, hogy kettejükről egy nyilvános eseményen készült volna olyan felvétel, ami nem járta be a sajtót, és nem is tudott róla senki.

Ha olyan képpel találkozunk, aminek a valódiságában kételkedünk, érdemes utánanézni, hogy más, megbízható oldalakon megjelent-e már. Ehhez például a Google fordított képkeresőjét használhatjuk, aminek a segítségével megnézhetjük, hogy megjelent-e máshol is az általunk keresett kép. Jelen esetben egy ilyen keresés nem hoz értelmezhető eredményt - ami már önmagában is gyanús.

 

A Google fordított képkeresője egy Donna Summer dalhoz irányít minket, ami a She Works Hard For The Money című albumon található. Ami legalább vicces.

Még több tippért érdemes megnézni az AFP videóját:

Ha azt szeretnénk tudni, hogy egy képet vajon utólag szerkesztettek-e akkor hasznos eszköz lehet a számítógépre telepíthető InVID eszköz, az Image Edited? oldal vagy a FotoForensics, ahová feltölthetjük a kérdéses képet, és azt analizálva megmondják, hogy szerkesztették-e.

Az Image Edited? program például annyit közöl a kérdéses Schadl-Varga fotóról a vizsgálat után, hogy valószínűleg manipulált képről van szó, azonban részletesebb elemzést nem ad róla, hogy pontosan mely részeit szerkesztték - valószínűleg azért, mert a képet sokszor másolták és módosították, mielőtt újra kikerült a közösségi oldalakra. 
Címlapkép forrása: 444/Németh Dániel

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.