Ilyen volt, amikor az ellenzék még bemehetett a köztévébe a választások előtt

2010 áprilisában kellett a Fidesznek utoljára ellenzékből kampányolnia. Összehasonlítottuk, mi ment a köztévében három nappal a választások előtt, akkor és most. A 2010-es felvételeken Szijjártót, Vonát, Schiffert és Nógrádi Györgyöt is megtaláltuk.


Az idén 130,1 milliárdból gazdálkodó közmédiában a mostani kampányban is minden párt 5-5 percet kapott, hogy bemutatkozzon a választások előtt. 

Az ellenzéki pártoknak négyévente gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőségük, hogy a köztévében szerepeljenek. A 2019-es európai parlamenti választások előtt Bende Balázs köztévés szerkesztő ki is jelentette a beosztottjainak, hogy “ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”. Nemrég a Direkt36 cikke és az Öt lecke a valóság felszámolásáról című film mutatta be a közmédia mindennapjait, például azt, hogyan cenzúrázzák a koronavírusról, az oroszokról vagy az ellenzékről szóló híreket.

Orbán Viktor miniszterelnök többször beszélt arról, hogy a Fidesz hatalomra kerülését megelőzően szerinte a jobboldali hangokat nyomták el a médiában (a miniszterelnök még 2019-ben is úgy érzete, hogy “baloldali médiatúlsúly” van, és “ellenszélben kell dolgoznia”).

Valóban mindig ilyen nehéz volt a helyzet? 

Megnéztük, hogy a 2010. április 11-i választások előtt három nappal, április 8-án mi zajlott az M1 stúdiójában. Ezt pedig összehasonlítottuk azzal, hogy 2022. március 31-én, ugyanúgy három nappal a mostani választások előtt kik szólaltak meg a közmédia műsoraiban.

2010: Jobbik, LMP, MSZP és Fidesz a köztévé stúdiójában  


Első körben a 2010. április 8-i köztévés műsorokból szemlézünk részleteket. Ezen a csütörtöki napon, három nappal az akkori országgyűlési választások előtt viszonylag színes társaság fordult meg az M1 stúdiójában.

Ma reggel

A “Ma reggel” című, naponta jelentkező reggeli műsorban például Vona Gábor, a Jobbik egykori miniszterelnök-jelöltje beszélgetett Jegyes-Tóth Kriszta műsorvezetővel 25 percen keresztül.

A “Csökken a Jobbik népszerűsége a véghajrában - megérzik a botrányokat?” című részben arról beszélgettek, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint megállt a Jobbik szavazótáborának a növekedése. A Jobbik akkori miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy nincs meggyőződve arról, hogy a felmérések a valóságot mutatják, szerinte a korábbi választások mind azt bizonyították, hogy az utolsó pillanatban bármi megtörténhet.
 
Fotó: Vona Gábor, a Jobbik egykori miniszterelnök-jelöltje az M1 "Ma reggel" című műsorában

Vona Gábor után az LMP akkor listavezetője, Schiffer András érkezett a Ma reggel stúdiójába. A “Hat-nyolc százalékra számít a Lehet Más a Politika” című, 15 perces részben a műsorvezető azzal kezdte, hogy egyes hírek szerint Kóka János üzletember, az SZDSZ akkori frakcióvezetője titkon az LMP kampányát segítette. Schiffer azt felelte, hogy ez “primitív hazugság”, hozzátéve, hogy “az LMP-nek az egész gazdaságpolitikája tökéletes ellentétben van azzal, amit Kóka János művelt ebben az országban.”
 
Fotó: Schiffer András, az LMP egykori listavezetője az M1 "Ma reggel" című műsorában

Schiffer András után még a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, beszélt arról, hogy a feltételezésekkel ellentétben nincs együttműködés az MSZOSZ és az MSZP között, majd Csizmadia Ervin politológus beszélt arról, hogy miért fontosak a pártprogramok?

Híradó

A 2010. április 8-i M1 Híradóban többek között az alábbi témák kerültek elő:
 • A régióban Magyarországon a legdrágább a benzin.
 • Feljelentették az országos rendőrfőkapitányt, Bencze Józsefet hűtlen kezeléssel gyanúsítják. 
 • Feljelentést tesz és az országos választási bizottsághoz fordul az MSZP, miután felkerült az internetre Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának egy zártkörű rendezvényen elmondott beszéde. Kubatov arról beszél, hogy országos adatbázisuk van a szavazókról, és azt is nyilvántartják, hogy ki nem szimpatizál a Fidesszel. A Fidesz szerint lejáratásról van szó.
 • A pártok többsége ezen a napon tartja kampányzáró rendezvényét.
 • Aláírta a START-III. szerződést az amerikai és az orosz elnök. A dokumentum korlátozza a két ország hadászati támadófegyvereinek mennyiségét. Barack Obama Közép-Európa állam- és kormányfőivel vacsorázott, köztük Bajnai Gordon miniszterelnökkel is.
Az este

Az este című háttér-és közéleti műsorba az akkori két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz is meghívást kapott. 

Mesterházy Attila, az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje Miskolcról jelentkezett be: 8 percen keresztül főként a kampányidőszakról és a választás lehetséges kimeneteléről beszélgettek, de Mesterházy megemlítette azt is, hogy Orbán Viktor “megfutamodott” attól, hogy vitázzon vele.
 
Fotó: Mesterházy Attila, az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltje az M1 "Az este" című műsorában

Mesterházy után Szijjártó Péter, a Fidesz akkori kommunikációs igazgatója a köztévé stúdiójából jelentkezett, 7 perces szereplésre kapott időt: Nika György riporter először a Kubatov-listáról kérdezte, Szijjártó azonban később rátért arra is, milyen tervei vannak a Fidesznek, ha megnyeri a választást.
 
Fotó: Szijjártó Péter, a Fidesz politikusa az M1 "Az este" című műsorában

A műsor harmadik vendégeként Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt hívták meg, aki az amerikai-orosz START-III. szerződésről beszélt.
 
Fotó: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 "Az este" című műsorában

A 2010-es köztévén délután futott még az “Együtt: Velünk élő kisebbségek” című műsor is, amelyben többek között a magyarországi kisebbségek nehézségeiről, rasszizmusról, rasszista bűncselekményekről volt szó.

2022: FIDESZ, Batthyány Lajos Alapítvány, Mathias Corvinus Collegium és XXI. Század Intézet


Idén három nappal a választások előtt a Fideszen kívül egyetlen párt sem fért be a köztévé műsorába, helyettük jellemzően kormányközeli elemzőkkel töltötték ki a műsoridő túlnyomó részét.

Ma reggel

Rabb Ferenc műsorvezető elmondta, hogy a nyugati sajtó szerint az orosz-ukrán háború kitörése után erősödni tudtak a kormánypártok, illetve a külföldi lapok szerint sem valószínű, hogy az ellenzéki “koktél” képes lenne mozgósítani a véghajrában.

A bevezető után a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője, Pócza István érkezett a stúdióba, aki többek között arról beszélt, hogy a külföldi újságok alternatív valóságot próbálnak festeni a magyar politikai helyzetről, ezzel próbálnak “muníciót biztosítani a baloldal számára.”

Pócza után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője érkezett a stúdióba, hogy öt percben (hasonlóan az ellenzéki pártok öt percéhez) felvázolja a fideszes álláspontot, programot, ígéreteket a kampány finisében. Kocsis többek között arról beszélt, hogy “sorsdöntő választás” előtt állunk, ugyanis “dönteni kell a háború vagy a béke kérdésében” - arra utalva, hogy a Fidesz fő kampányüzenete, hogy a baloldal belesodorná Magyarországot a háborúba (korábban összegyűjtöttünk harminc nyilatkozatot, amelyben az ellenzék a békét szorgalmazza).

Később Toldi Ottó, a Mathias Corvinus Collegium klímapolitikai intézetének kutatásvezetője érkezett a Ma reggel stúdiójába. Toldi többek között elmondta, hogy az ellenzék szerint el kellene zárni az orosz gázcsapokat, ami Toldi szerint pár hónap után azt eredményezné, hogy nem lenne elegendő gáz Magyarországon.
 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 5 perce a köztévén 2018-ban. Forrás: Az MKKP weboldala

Híradó

2022. március 31-én többek között az alábbi témák kerültek elő az M1 Híradójában:
 • Tudnivalók az országgyűlési választásokról.
 • Orbán Viktortól származó idézetek a “gyermekvédelmi” népszavazás kapcsán: “A vasárnapi népszavazásnak az a tétje, hogy megőrizzük-e a józan eszünket.” és “A gyerekeink vörös vonalnak számítanak.”
 • A magyar “baloldal” csúnyán lebukott: folyamatos egyeztetés van köztük és az ukrán kormány képviselői között - Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök szeretne beleszólni a magyar választásokba.
 • Eljárást kezdeményezett a Fidesz a baloldal törvénytelen adatgyűjtése miatt.
 • Szabó Tímea, a Párbeszéd jelöltje feltehetőleg drogbiznisszel finanszírozta a kampányát.
 • Nemzetközi támadás érte a Fidesz honlapját.
 • “A Fidesz győzelme szinte biztos” - derült ki a Medián felméréséből.
 • Ukrán-orosz háború.
 • Koronavírus-helyzet itthon és külföldön.
Az esti Híradóban pedig elhangzott, hogy “Ismét nevetségessé vált Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje székesfehérvári fórumán Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt többször is Jeszenszkyként emlegette.” A stúdió vendége Deák Dániel volt, a XXI. Század Intézet elemzője. Deákot többek között arra kérték, hogy kommentálja Márki-Zay bakiját, amire elmondta, hogy “Lebuktatták Márki-Zay Pétert, hogy tárgyalt az Ukránokkal. Amikor egy hazug embert tagadáson érnek vagy tetten érnek, és most elkezdi tagadni a különböző információkat, ugye látványosan zavarba jön, és ejt ilyen bakikat.”

Család’22

A Család’22 műsor intrójában az alábbi témákat vezették fel: 
 • “Gyermekvédelmi népszavazás, a polgári kormány a gyermeket védi, a baloldal viszont az LMBTQ lobbi mellé áll.” 
 • “Segítség a fiataloknak: SZJA-mentesség, családalapítási-támogatások, ingyenes  kresz- és nyelvvizsga, kedvező diákhitel.” 
 • “Csúcson a női foglalkoztatottság: az anyáknak sem kell választania a család és a karrier között.” 
 • “Béremelés a kulturális szférában: húsz százalékkal keresnek többet.”
A Ma este című műsor vendége Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője volt. Rotyis elmondta, hogy “A magyar emberek egyértelműen a biztonság és a béke pártján állnak. A magyar jobboldal, a Fidesz-KDNP az, aki ezt az álláspontot egyértelműen felvállalta és azt képviseli, ez mindenképp segítheti a Fidesz-KDNP várható eredményét.” Majd hozzátette: 

“De nem szabad elbízni magunkat, a baloldal mindent meg fog tenni azért, hogy hatalomra jusson.”

Címlapi kép forrása: nava.hu
Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.