Kamaszok nemváltó műtétjeit látja az új spanyol transztörvényben a Fidesz-közeli intézet, pedig annak semmi köze a szikéhez

A frissen elfogadott törvény valójában csak azt teszi lehetővé, hogy az okmányokban írassák át a nemüket. Korábban a Fidesz-frakció szóvivője is félremagyarázta ennek a törvénynek a tervezetét.


 

Emlékeztek még a Lakmusz indulása napján megjelent egyik első cikkünkre, amelyben bemutattuk, hogyan hajlította meg a Fidesz a valóságot, hogy úgy tűnhessen, nyugaton futószalagon végzik kiskorúakon a nemátalakító beavatkozásokat?

 

A cikk apropóját a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János megszólalása adta, aki többek között azzal bizonyította, hogy Nyugaton “a nemváltó műtétek őrülete” tombol, hogy azt mondta, Spanyolországban  „14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak.”

 

Erről megírtuk, hogy Halász egy társadalmi vitára bocsátott törvénytervezetet állított be már létező szabályként, a szövegkörnyezetből ráadásul úgy hangzott, mintha ez a jogszabály(tervezet) is az orvosi nemátalakításról szólna.

 

Ez a félreértés vagy félremagyarázás tért vissza a közbeszédbe most, hogy az ominózus spanyol törvénytervezetből valóban törvény lett.

 

“Spanyolországban már 12 éves kortól engedélyezett a nemváltás: nemrég fogadták el azt a törvényt, amely már 12 éves kortól lehetővé teszi a gyermekeknek azt, hogy nemváltó műtéten essenek át”

 

- kezdődik egy március 1-jén megjelent cikk a Danube Institute blogján. A jobboldali, konzervatív think tanket a Batthyány Lajos Alapítvány alapította és működteti, amely “a magyar konzervatív gondolkodás szellemi műhelyeként” határozza meg magát, és évek óta jelentős pénzbeli támogatásban részesül az Orbán-kormánytól.

 

“A 16 év fölötti kiskorúak mostantól szülői hozzájárulás és orvosi ellenőrzés nélkül kérhetnek nemváltást. A 14 és 16 év közötti kiskorúak szülők vagy más törvényes képviselő kíséretében igényelhetik a nemük megváltoztatását. És még a 12 és 14 közötti gyerekek is kérhetik a nemváltást, ehhez viszont bírói hozzájárulás lesz szükséges.”

 

- magyarázza az új törvényt a Mandiner, és a cikkét szemléző Demokrata.

 

Csakhogy a Danube Institute blogposztja súlyosan félremagyarázza, a Mandiner és a Demokrata cikke pedig homályban hagyja, miről is szól valójában a spanyol “transztörvény”, pedig annak eredeti, spanyol nyelvű szövege egy az egyben elérhető az interneten.

 

Ebből világosan kiderül, és a legtöbb nemzetközi híradás sem felejti el hangsúlyozni, hogy a törvény

 

kizárólag a jogi nemváltásról szól,

 

tehát valójában az érintettek hivatalos irataiban teszi könnyebbé a szülétéskori nemük módosítását.

 

Ennek pontos keretei a következők:

 
  • 16 éves kor felett mostantól bárkinek lehetősége lesz kérni az anyakönyvezett neme megváltoztatását a hivatalos irataiban, nem kell orvosi szakvéleménnyel indokolnia a döntését.
  • 14 és 16 év közötti fiatalok a jogi nemváltást már csak szüleik beleegyezésével kezdeményezhetik.
  • 12 és 14 év között bírósági engedélyre is szükség van az adminisztratív nemváltoztatáshoz.
  • 12 év alatt pedig nincs rá lehetőség.
 

A hivatalos iratokon a nemváltás bármikor visszavonható, de ha az illető harmadszor is változtatni szeretne, ahhoz már mindenképp bírósági engedély szükséges.

Címlapon: "Transz-törvényt most!" - hirdeti egy transzparens egy 2021 novemberében, Madridban tartott demonstráción, amelyet a transz közösséget ért szélsőjobboldali támadások ellen, és a formálódóban lévő transztörvény melletti kiállásképp szerveztek. / Fotó: Celestino Arce/NurPhoto via AFP

A törvényjavaslatot, ami emellett tartalmaz még más LMBTQ esélyegyenlőségi passzusokat is, 2021-ben bocsátották társadalmi vitára. Ekkor került a fideszes Halász János radarjára is.

 

A spanyol parlament alsóháza aztán tavaly december végén megszavazta a tervezetet, ezután került a felsőház, azaz a szenátus elé, ahol február 16-án fogadták el 191 igen és 60 nem szavazattal, 91 képviselő tartózkodásával. A törvényt elfogadó szenátusi képviselők a Szocialista Párt, az újbaloldali Podemos és a Baszk és Katalán Nacionalista Párt politikusai voltak.

 

Spanyolország 17 autonóm tartományából 14-ben arra már eddig is lehetősége volt a transznemű embereknek, hogy az egészségügyi azonosító kártyáikon bármiféle orvosi indoklás nélkül megváltoztassák a nevüket és a nemüket, de a szélesebb körű jogi nemváltáshoz igazolniuk kellett, hogy nemi diszfóriában szenvednek, és hogy emiatt már legalább két éve hormonterápiát folytatnak, azaz megkezdték a nemi átmenetet. Ezeket a követelményeket szünteti most meg állami szinten az ominózus törvénycsomag, összhangban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO álláspontjával, amely már 2019 óta nem tekinti mentális rendellenességnek a transzneműséget, ezért a nemi diszfóriát el is távolította a mentális betegségek nemzetközi regiszteréből - helyezi tágabb összefüggésbe az új szabályozást a Le Monde cikke.

 

Miközben a transz közösség és szövetségeseik “történelmi győzelemként” ünneplik, a spanyol transztörvény heves vitákat váltott ki a társadalomban. Nemcsak konzervatív oldalról, hanem a feminista mozgalom irányából is érték komoly kritikák. Ezek főként azért látják károsnak az új szabályozást, mert lényegében lehetővé tenné, hogy bárki önkényesen nőnek mondhassa magát. Ez szerintük sokat ártana a nők esélyegyenlőségért folytatott küzdelmének, és lehetővé tenné férfiaknak, hogy a szabályokkal visszaélve bejuthassanak eddig kizárólag nőknek fenntartott terekbe, például bántalmazott nőknek fenntartott védett házakba, vagy akár női börtönökbe.

 

A skót parlament szintén nemrég, 2022 decemberében fogadott el egy a spanyol transztörvényhez nagyon hasonló szabályozást, amit részben épp ilyen aggályokra hivatkozva dobott vissza az Egyesült Királyság központi törvényhozása. A vitát nagy valószínűséggel alkotmánybíróságon döntik majd el.

 

Hogy egyes európai országokban milyen jogai vannak a transznemű embereknek, és a nemi átmenet egyes lépcsőfokait hogyan szabályozzák az államok, különös tekintettel a 18 évesnél fiatalabb állampolgárokra, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban egészen részletesen.

 

Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.