Ki nem támogatta a katát 10 évvel ezelőtt?

Kormánypárti megmondóemberek azzal támadják az ellenzéket, hogy annak idején nem támogatták a kata bevezetését. Az MSZP-sek valóban többnyire nemmel voksoltak, Karácsony Gergely tartózkodott, de több vezető kormánypárti politikus sem szavazott: például Szijjártó Péter, Varga Mihály és Kósa Lajos.

 

Hétfőn terjesztette be a kormány a kata szabályát módosító törvényjavaslatát, amit rendkívüli sürgős eljárásban már kedden meg is szavaztak (magáról a törvényjavaslatról, illetve arról, hogy kiket érint hátrányosan, itt lehet bővebben olvasni).

Kedd délelőttre spontán demonstráció szerveződött a Kossuth térre a tervezett módosítás elleni tiltakozásként, az Országház előtt gyülekező tömeg később lezárta a Margit-, később pedig részben az Erzsébet hidat is.

Több ellenzéki politikus is támogatását fejezte ki a tüntetés céljaival kapcsolatban, sokan közülük a demonstráción is részt vettek. Az erről szóló Facebook-posztok alatt azonban kormánypárti politikusok és influenszerek hívják fel a figyelmet: 2012-ben, amikor eredeti formájában szavaztak a képviselők a kata bevezetéséről, több - most éppen a módosítás ellen tiltakozó - politikus sem támogatta az új adóformát.

A KNDP-s Nacsa Lőrinc például Karácsony Gergely főpolgármester posztja alatt kommentelt:

 

 

A megafonos Deák Dániel pedig Szabó Tímeát találta meg:

  

Deák egy saját posztja alatt külön kiemelte az ellenzéki képviselők 10 évvel ezelőtti szavazatait, amit egyébként a BalFakeNews Facebook-oldal is átvett:

  

Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely és Szabó Tímea valóban tartózkodott a szavazáson, de a kormánypárti politikusok között is többen voltak, akik nem szavaztak: például Kósa Lajos, Varga Mihály és Szijjártó Péter.


Pontosan kik, hogyan szavaztak?

A Parlament.hu-n megtalálhatóak A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról címet viselő törvényjavaslatról 2012. október elsején tartott szavazás adatai.

Ebből kiderül, hogy a törvényt 236 igen és 32 nem szavazattal, 54 tartózkodás mellett fogadták el. 

 
  • A Fidesz és a KDNP képviselői (nem nagy meglepetésre) főként igennel szavaztak, bár köztük is voltak néhányan, akik nem szavaztak. A Fidesz soraiból így tett például Kósa Lajos, Varga Mihály, Szijjártó Péter és Lezsák Sándor, de Harrach Péter, a KDNP akkori frakcióvezetője, és a szintén KDNP-s Latorczai János, az Országgyűlés egyik alelnöke sem szavazott.
  • Az MSZP országgyűlési képviselői többnyire nemmel szavaztak – bár néhányan közülük is a nem szavazás mellett döntöttek, mint például Botka László, Kiss Péter, Mesterházy Attila, vagy éppen nyakó István.
  • A Jobbik frakciója a tartózkodás mellett döntött, csak néhányan nem szavaztak, így például Mirkóczki Ádám és Pörzse Sándor.
  • Az LMP szintén a tartózkodást választotta, a jelenlévő képviselőik közül csak Mile Lajos és Osztolykán Ágnes nem szavazott. Karácsony Gergely és Szabó Tímea is a tartózkodás mellett döntött.
  • A független képviselők közül az MSZP-ből korábban kivált Gyurcsány Ferenc nem szavazott, míg a később vele a DK-ba tartó Vadai Ágnes és Varju László is tartózkodott. 
 

Összességében tehát 2012-ben az ellenzéki pártok frakciói vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, vagy nem szavaztak a kata bevezetéséről.

Címlapi kép: Németh Dániel. A kata módosítás elleni tiltakozásul lezárták a Margit hidat 2022. július 12-én. 

Jelezték, hogy problémás


Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy az ellenzéki képviselők már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy az új adónemmel lesznek problémák. A szocialista Tóth Csaba például a törvényjavaslat záróvitáján úgy fogalmazott:

“Mi minden olyan javaslattal, amelynek célja a vállalkozások helyzetének javítása, egyetértünk. Minden olyan javaslattal, amely valós megoldást kínál, egyetértünk. A látszatmegoldások azonban nem nyújtanak érdemi segítséget a kisvállalkozóknak.”

A jobbikos Volner János pedig azt emelte ki, hogy a kata “nem az elsődleges jövedelemtermeléssel foglalkozó ipart, mezőgazdaságot, kutatás-fejlesztést, hanem azokat a szolgáltató és kereskedelmi munkahelyeket kedvezményezi, amelyekre szükség van a gazdaságban, amelyek munkája valóban adóbevételt teremt, de ami önmagában nem képes arra, hogy a magyar foglalkoztatást növelje, és természetesen arra sem képes, hogy Magyarország számára külső jövedelmeket vonjon be a gazdaság vérkeringésébe.”

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erre azt válaszolta: “a kisvállalati adó választható. Tehát egy vállalkozási szabadságot bővítő javaslat fekszik ma a Ház előtt.”
 

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.