Kiterjedt hálózat ontja ugyanazokat a migránsozó, kormánypárti, putyinista híreket a Facebookon

Több mint 6 éve működteti kiterjedt hálózatát egy ismeretlen hátterű hírgyár a Facebookon. Ugyanazokat a cikkeket osztja pár másodperces különbséggel a Titkolt hírek, a Keresztény konzervatívok, az Orbán Viktort támogatom és számos más oldal a közösségi médián. 
 

A hálózat

A Hirextra.info domain alatt 2019 májusa óta fut a Jobboldali Médiahírek elnevezésű portál. Azt nem tudni, kik szerkesztik és üzemeltetik az oldalt, az viszont látszik, hogy az oldalnak két kedvenc témája van:
 

 • a magyar pártpolitika és újabban az
 • orosz-ukrán háború.
   

A hírportálon kevés az eredeti tartalom, főként máshol már megjelent cikkek és bejegyzések másodközléseivel találkozunk. A magyar belpolitikával foglalkozó anyagok forrása rendszerint a kormánypárti média (Mandiner, Index, Origo), míg az oldal másik slágertémájának számító orosz-ukrán háború eseményeit a közösségi médiából, kisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemlézik be a hírek közé. 

A Hirextra.info-val korábban már az Urban Legends is foglalkozott, online hírforrásokat értékelő adatbázisában a portál alacsony átláthatóságú, politikailag elfogult oldalként szerepel. Az oldalnak nincs impresszuma, üzemeltetőiről pedig a domain regisztráció adatai sem árulnak el többet, a honlapot ugyanis egy proxy cégen keresztül jegyezték be. 

Bár a portálon nem utal semmi arra, hogy jelen lennének a közösségi médiában, valójában egy kiterjedt, a jelek szerint koordináltan működő hálózat terjeszti rendszeresen a híreiket.


A különböző profillal rendelkező, egyenként több ezer, vagy akár több tízezer tagot számláló oldalak és csoportok a következők (alapításuk sorrendjében):

 • HUN-News (2017.11.03-ig Daily Migrants) – 10 ezer követő
 • Hír Express – 18 ezer követő
 • Magyar Express – 7,2 ezer követő
 • Titkolt hírek – 11,2 ezer követő
 • Minden Ami Jobboldali és Aktuális – 5 ezer követő
 • Orbán Viktort miniszterelnöknek 2026-ban – 65 ezer tag
 • Napi migráns, oltás, politika – 2,9 ezer tag; 
 • Orbán Viktor támogatói – 15 ezer követő
 • JOBBoldali médiahírek – 2,1 ezer követő
 • Keresztény Konzervatívok – 1,9 ezer követő
 • Orbán Viktort, Putyint és Trumpot támogatom – 734 követő
   

Korábban a 28 ezer követővel rendelkező Mai világ Facebook-oldal is a hirextra.info cikkeit osztotta meg. 

A hálózat az orosz Facebookon, a VK-n is jelen van, itt a 2-3000 követővel rendelkező Magyar Hírek terjeszti a Hírextra cikkeit.

A csatornákat nemcsak azonos tartalmuk fűzi össze, de az egyes posztokat is közel ugyanabban az időben helyezik el az oldalak kezelői. A Meta saját statisztikai alkalmazása, a CrowdTangle adatai alapján látszik, hogy az egyes oldalakon ugyanaz a hír pár másodperc különbséggel jelenik meg, de a 9 Facebook-oldal egyedi megosztásai között sem telik el általában 40 másodpercnél több.

Az Ezért kell lebontani Tordai Bence luxusvilláját című cikket például a JOBBoldali Médiahírek 21 óra 03 perc 52 másodperckor osztotta meg, az Orbán Viktor támogatói oldala 4 másodperccel később, 21:03:56-kor. Innen szintén egy további 8 másodperc különbséggel került ki az Orbán Viktort, Putyint és Trumpot támogatom elnevezésű oldalra ugyanez a hír, amely hasonló időközönként tovább is fut a teljes hálózaton.
 


A 9 Facebook-oldal összehangoltan viselkedik. Forrás: CrowdTangle, Historical data
 

Függetlenül attól, hogy valós felhasználók vagy programozott botok teszik közzé a posztokat, az ilyen típusú tevékenységet a Facebook ellenőrző-rendszere “koordinált inautentikus viselkedésként” tartja számon, és törli, ha moderátorai vagy az algoritmusok felismerik. 

A koordinált inautentikus viselkedés a Facebookon olyan online tevékenységet jelöl, amely során 

 • egy profil másnak adja ki magát, mint ami, illetve
 • tartalmainak elérését egy koordinált hálózaton való megosztással igyekszik mesterségesen növelni. 

Az összehangolt viselkedés mellett az oldalak az első követelménynek sem felelnek meg: a hálózat egy oldala sem teszi egyértelművé a felhasználók számára, hogy a Hírextra portálhoz tartozik. Orbán Viktor támogatói oldala például politikai pártként, a Keresztény Konzervatívok oldal pedig NGO-ként mutatkozik be, annak ellenére, hogy nincs ilyen néven nyilvántartott civil szervezet.

 

Hogy kezdődött?

A Hirextra domainje 2019 közepétől él, több Facebook-oldal azonban már ez előtt is aktívan működött a közösségi média térben. A hálózatba tartozó oldalak a Hírextra előtt az alábbi hírportálok tartalmait osztották meg, egymással átfedésben:

 • 2016 és 2020 között a dailymigrants.com-ot 
 • 2017-2019 között a napimigrans.info-t
 • 2017-2019 között a hungaryexpres.com-ot,
 • 2017-től a ma is élő maivilag.com-ot (ennek az oldalnak a kiugró teljesítményéről nemrég az Átlátszó írt bővebb beszámolót)
 • 2019-től pedig a hirextra.info-t.

Az oldalak közül több szerepel a HVG korábbi, átverős weboldalakról készült listáján.

A dailmigrants.com és a napimigrans.info a 2014-18-as parlamenti ciklus kulcstémáját jelentő migrációval foglalkozott, a kormány kommunikációjának megfelelően összekapcsolva a bevándorlás kérdését a terrorizmussal. A magukat “Migránsügyben a vezető alternatív hír-blog”-ként megnevező oldalak elsősorban szenzációhajhász, vulgáris stílusú napi híreket közöltek a migránsok vélt vagy valós erőszakos cselekményeiről. A szélsőséges idegengyűlölet mellett a homoszexualitást és a multikulturalizmust is támadták.

A Hungaryexpress részben a migráció témáját vitte tovább, részben pedig bombasztikus hangvételű cikkeivel a kormány Brüsszel-ellenes hangulatkeltését támogatta, miközben az európai szövetségeseiről – kiváltképp az olasz Ligát vezető Salviniről – elfogult, szinte ujjongó cikkeket jelentetett meg. 

A fenti 3 weboldalt 2019-től vezették ki fokozatosan, 2020 elejétől pedig a beazonosíthatatlan médiaszereplők egy új domainre, a hirextra.info-ra kezdték összpontosítani online erőforrásaikat.
 


További hasonlóság, hogy az oldalak ugyanazzal a WordPress sablonnal készültek.
 


Kiugró figyelem

Korábban az Átlátszó írta a Mai világ Facebook-oldalról szóló cikkében, hogy az oldal február végén bekövetkező hirtelen népszerűség-növekedése mögött trollgyanús követőket sejtenek. Az oldal viselkedésében a háború kitörését követően ugyanis drámai változás állt be: a több éve stagnáló követőszám meredeken emelkedni kezdett, az oldal posztjaira érkező reakciók pedig korábban nem tapasztalt magasságokba lőttek ki.

Ez a tendencia azonban nem egyedi, és nem kizárólag a Mai világot jellemzi. Hasonló változásokat látunk a hálózat másik szereplőjénél is.

 


     Mai világ és a Hír-Express Facebook-oldalak interakciós számai 2020.01.01-től máig. Forrás: CrowdTangle Intelligence


A jelenleg 18 ezer követővel rendelkező Hír Express Facebook-oldal posztjai tavaly novemberben még csak 10 ezer körüli interakciót produkáltak havonta, januárra ez a szám 180 ezerre, tehát 18-szorosára nőtt. Az idei év első csúcsát az országgyűlési választások kampányában érte el a  Csókay : Egy igaz hívő soha nem alázza meg békés embertársait, és nem áll össze az egyházgyűlölő szélsőbaloldal vezetőivel című cikkével, amelyre kiugróan magas számú reakció érkezett. Ezt az eredményt később egy háborús álhír – Az olaszok belefáradtak és egyre inkább elegük van Zelenszkijből – tudta csak felülmúlni, amely hírt internetes kommentelők hozzászólásaiból állítottak össze.
 

A Hír-Express Facebook-oldal legtöbb reakciót kiváltó cikkei. Forrás: Facebook
 

A hálózat egyes elemeinél más-más időszakok jelentették a csúcspontot: a Hun-News és a Titkolt hírek esetében a migráció, míg a Minden Ami Jobboldali és Aktuális oldalon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos posztok teljesítettek kiugróan magasan. 
 Forrás: Facebook
 

Illusztráció, hálózat: Kiss Bence

Német Szilvi
Művészettörténész, médiakutató. 2013 óta a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál vezetője, 2019-től az ELTE Film-, média- és kultúraelméleti doktori programjának hallgatója. Online politikai szubkultúrákkal, a populáris kultúra és a politika kapcsolatával, valamint hálózatelemzéssel foglalkozik. Társszerzőként jegyzi a tavaly megjelent Toxikus technokultúrák és digitális politika: Érzelmek, mémek, adatpolitika és figyelem az interneten (Napvilág, 2021) című könyvet.