Lincshangulat alakult ki a svájci farkast feltételezetten lelövő vadász körül – „vallomása” valójában paródia

Egy vadászati fórumon található az eredeti szöveg, szerzője viccnek szánta.

Napok óta a svájci farkas kilövése tartja lázban az embereket. A kódnevén M237-esként nyilvántartott farkas 1927 kilométert tett meg a kiindulópontjától, és végül azért kezdték el keresni, mert a jelek alapján úgy tűnt, mintha közúton közlekedne egy autó sebességével. A jeladót végül Hidasnémeti közelében a Hernádból fogták ki, a farkasról egyelőre nem tudni semmit. A rendőrség jelezte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás miatt indított eljárást.

Eközben a feltételezett elkövetőről már több helyen is látható kép a közösségi médiában, a nevét is több fórumon leírták (ezek közt van olyan bejegyzés, amit több ezren osztottak meg), illetve petíció is indult, amelyben azt követelik, hogy letöltendő börtönbüntetést szabjanak ki rá (ezt már több mint 50 ezren írták alá).

A felfokozott érdeklődés közepette a közösségi médiában is pörög, és mainstream lapokban is megjelent a napokban több olyan szöveg is, amely állítólag a farkast kilövő vadász „vallomását” tartalmazza.

Csakhogy a szöveg valójában nem vallomás, hanem csak viccből írta egy vadászati fórum admiinsztrátora, aki a Lakmusznak azt is megírta, megdöbbenti az út, amit a szövege bejárt.

Megmutatjuk, hogyan került be a közbeszédbe valódi vallomásként a paródia.

 

Az út, amit bejárt

A szöveg április 16-án A vad és környezete Facebook-oldalon jelent meg egy hosszabb írás részeként, ebben az áll:

“Az interneten egy mindenki által látogatható vadászati portálon közzétették, a farkas lelövésével meggyanúsított vadász rendőrségen felvett vallomását….Onnan másoltam be én is!”

Itt található a poszt.

Az állítólagos vallomás szerint a vadász csak madárlesre indult, és nem ismerte fel, hogy farkassal találkozott. Azt hitte, hogy egy kutya, a nyakörvét levette, mert sebes volt a nyaka. A sebet lefertőtlenítette, a „kutyát” megetette kutyatáppal, majd az elszaladó állat nyakörvét le akarta mosni a folyóban, de véletlenül beleejtette.

A szöveg ezután más csoportokba is átvándorolt (például ide és ide is), de még mindig rendőrségi vallomásként hivatkoztak rá. Csakhogy időközben a történet elkezdett mutálódni is, a Gyakorikérdések.hu-n például már így írtak róla:

“Szánalmas levelet írt a nyomozóhatóságnak az amatőr vadász, ezzel próbálja magát menteni, de olyan nyálas, hogy undorító már. Szinte megmentőként próbál tetszelegni… Mi a véleményetek erről a szemétről?”

Egy nappal később, április 17-én a Femcafe publikált egy cikket, aminek címe:

Megszólalt a vadász, akit a svájci farkas kilövésével gyanúsítanak: A magaslesen ülve figyeltem fel egy szürke..."

A cikk ugyanazt a szöveget közli, mint ami egy nappal korábban a Facebookon már megjelent, ám forrásként nem rendőrségi vallomást említ, hanem azt állítja: “A nyíregyházi vadász, akit az állat lelövésével gyanúsítanak a Vadászat EVO - Hagyományok és haladás, beszélgetések a tábortűznél portál Facebook-csoportjában, egy posztban vallott az ügyről.”

Itt tehát a vadász “vallott” az ügyről a zárt csoportban, a poszt azonban mára már nem elérhető. A Femcafe cikkét többen is szemlézték (például a Hello Vidék).

Az állítólagos vallomásról pedig beszámolt többek közt a HírTV is, ahol azt írták:

“Előkerült a svájci farkast állítólagosan kilövő vadász vallomása” – pontos forrást azonban nem jelöltek meg, csupán idéztek a szövegből.

A Magyar Hírlap is átvette a szöveget, ők az acnews.hu-ra hivatkozva.

Ezekben a híradásokban közös, hogy egyáltalán nem jelzik, hogy nincs megerősítve az információ, miszerint valóban a feltételezett elkövető vallomásáról van szó. A Szon.hu például jelzi cikkében, hogy “nehéz megállapítani, hogy valós vallomásról van-e szó, vagy valaki az elkövető nevében költötte a sztorit”, ám ettől függetlenül teljes terjedelmében közlik a szöveget.

Ők a Magyar Állatvédelem oldalára hivatkoznak, ahol viszont már újra az elérhetetlen, zárt Facebook-csoportra mutató link alapján állítják, hogy a nyíregyházi vadász “egy posztba másolta a nyomozóhatóság felé tett vallomását”.

Az ORFK sajtóosztályán érdeklődtünk arról, hogy valóban a feltételezett elkövető vallomása szivárgott-e ki, azonban kérdéseinkre mindössze annyit válaszoltak:

“Az ügy kapcsán az eddig elmondottakon túl nem áll módunkban további tájékoztatást adni.”

Vagyis a szöveg úgy terjedt el, hogy semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy valóban az állítólagos "farkasgyilkos" vallomásáról lenne szó. 

 

Mi a forrás?

A Vadász Fórumon április 15-én jelent meg egy poszt (tehát egy nappal azelőtt, hogy a Facebookon terjedni kezdett volna), ami szó szerint megegyezik a közösségi médiában és a sajtóban megjelent szövegekkel – és a “kéretik nem terjeszteni” kitétellel.

Kép forrása: Vadász Fórum

Másnap este egy fórumozó hívta fel a poszt szerzőjének a figyelmét arra, hogy a szövege terjed a közösségi médiában. Mire a szerző azt válaszolta:

“a fórumról az engedélyem nélkül felmásolta valami gyökér a minden értelmes ember számára nyilvánvalóan viccnek szánt hozzászólásomat.”

A Lakmusz levélben kereste meg a poszt szerzőjét, aki kérdésünkre megerősítette: valóban az ő szellemi terméke a szöveg. Mint írta: “viccnek szántam, és megdöbbent az út, amit bejárt.”

A posztoló a Vadászati Fórum egyik adminisztrátora, azonban kérésére a nevét nem közöljük. Érdeklődésünkre elmondta, hogyan született meg a fórumon az írás, és hogyan került át aztán a médiába.

“A farkassal kapcsolatban április 13-án, amikor a lelövésének híre megjelent a sajtóban, kezdtünk beszélgetni, de szóba kerültek egyéb, védett állatok elejtésével kapcsolatos hírek is. Ennek apropóján írtam azt a kis szösszenetet Kern András "Elfogtunk egy levelet" c. paródiáinak formájában.”

Elmondása szerint a szövegnek különösebb visszhangja nem volt, egészen addig, amíg egy fórumtársa fel nem hívta a figyelmét, hogy a szöveg egy Facebook-csoportban tűnt fel, mint a gyanúsított vallomása.

“Megdöbbentett a dolog, a kis "vallomás", amit írtam, annyira abszurd volt, hogy nem is feltételeztem, bárki egy pillanatig is komolyan veheti, pláne ha szakmabeli az illető” – fogalmazott.

Márpedig – mint írta – az érintett Facebook-oldal (A vad és környezete) szerkesztője régi, fórumos ismerősük, aki szintén foglalkozik vadászattal és vadgazdálkodással. Ennek ellenére nem kereste meg sem őt, sem a fórum másik adminisztrátorát, hogy engedélyt kérjen a szöveg felhasználására.

Innen felgyorsultak az események: a szöveg átkerült előbb a Vadászat EVO zárt Facebook-csoportba, aztán az acnews.hu portálra, majd átvándorolt más oldalakra is.

“Ez elég szomorú képet fest a közállapotokról, hogy ennyire hihető, hogy valaki egy ilyen abszurd mesével kíván kibújni a felelősség alól. Hozzátenném, valahol erre a jelenségre éleztem ki az írást, nem a farkaslövésre” - írta a poszt szerzője a Lakmusznak.

A “vallomást” megjelentető portálok közül a NyugatiFény és a Magyar Állatvédelem közölt helyesbítést.

Címlapkép forrása: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook
Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.