Magyar nyelvű propagandaoldal terjeszti, hogy Zelenszkij elmenekült Ukrajnából

Több mint 480 ezerszer játszották le azt a március 5-én publikált videót az Orosz Hírek Facebook-oldalán, amelyen Ilja Kiva ukrán képviselő arról beszél, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmenekült hazájából. Az alig több mint egy perces, magyar felirattal megtekinthető videót több mint 7 ezren lájkolták.

A videóban Kiva arról beszél, hogy Zelenszkij átlépte az ukrán-lengyel határt, és az amerikai nagykövetségen van, biztonságban. 

“Onnan fogja folytatni az ukrán hadsereg és a civil lakosság megsemmisítését. Őrült parancsokat ad, amelyek ma emberek ezreinek életébe kerülnek.”

Egyébként nem Kiva az egyetlen, aki azt terjeszti, Zelenszkij elhagyta Kijevet. Korábban Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke is azt állította Telegram-csatornáján, hogy az ukrán elnök Lengyelországban tartózkodik.

Ezekre az állításokra reagált maga Zelenszkij is, március 5-i videójában:
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Володимир Зеленський (@zelenskiy_official) által megosztott bejegyzés

 

 


A videó itt nézhető meg.

“Kijevben vagyok, dolgozom, a munkahelyemen. Senki nem menekült sehova” - írta a videóhoz, amelyen látható az az iroda, ahonnan az ukrán elnök egyébként rendszeresen posztol. 

Például így tett március 8-án is:


A videó itt nézhető meg.

Ettől függetlenül továbbra is terjednek olyan posztok a közösségi médiában, amelyek azt állítják, az ukrán elnök nincs Kijevben.

Az alábbi posztban például azt próbálják megmutatni, hogy bár Zelenszkij állítása szerint az irodájában vette fel a videót, ez valójában nem igaz. Csakhogy ha figyelmesen megnézzük a felvételt, a “bizonyítékok” korántsem egyértelműek.

Az ukrán elnök haja, borostája az eltérő kameraszög miatt bőven nem megállapítható, hogy valóban különbözik-e a két szögből készített felvételen. A háta mögött lévő képről pedig látszik, hogy annak egy jó része üres - a második kameraállásban pedig az elnök mögött épp ez az üres rész látható.

 

 

Ilja Kiva egyébként már jóval korábban elhagyta Ukrajnát. A politikus, aki az Ellenzéki Platform Az Életért párt tagjaként lett parlamenti képviselő, február 24-én éjjel már „külföldön tartózkodva” kijelentette: az ukrán népet fel kell szabadítani, „az ukránok, a beloruszok és az oroszok ugyanaz a nép” - írta az Ukrajinszka Pravda.

Kiva ellen az ukrán hatóságok nemzetközi körözést kezdeményeztek, miután hazaárulással gyanúsították meg. Minderről Irina Venediktova főügyész tett bejelentést a közösségi oldalán március 6-án. „Le fogják önt tartóztatni, utána jön a kiadatás és az igazságos bírósági eljárás, ez lesz a sorsa, másmilyen nem lehet” – írta Venediktova. A főügyészség a hazaárulás mellett Ukrajna területi egységének megsértését előidéző cselekményekkel vádolja Ilja Kivát, aki „minden tőle telhetőt megtett, hogy behívja az orosz agresszort az országba”.

Ez pedig itt egy szelfi Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről az ostrom előtt álló Kijevből. A kép 2022. március 8-án készült.

 

Kép forrása: EyePress News / EyePress via AFP

 

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.