Magyarul terjesztették legtöbben Putyin győzelem napi propagandaműsorát

11 nyelven vizsgálták a győzelem napjával kapcsolatos Facebook-posztokat. Nemzetközi összehasonlításban a magyar nyelvű bejegyzések voltak a leginkább oroszpártiak, és a legnépszerűbb posztot is egy magyar oldal, az Orosz Hírek tette közzé Putyin beszédéről.

Oroszországban május 9-én tartják a győzelem napját, amikor évről évre katonai parádéval, felvonulással ünneplik a Szovjetunió második világháborús győzelmét. Az idei eseménynek Ukrajna orosz megszállása adott különös jelentőséget: Putyin orosz elnök ünnepi beszédének fókuszában az állt, hogy helyes döntés volt megtámadni Ukrajnát.

A május 9-i rendezvénnyel kapcsolatban világszerte terjedtek oroszbarát bejegyzések, beszámolók és tudósítások a közösségi médiában. A Disinformation Situation Centre nevű együttműködés kutatói ezeket elemezték: a Facebookon leggyakrabban megosztott, a győzelem napjával kapcsolatos bejegyzéseket vizsgálták 11 nyelven (angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, magyarul, hollandul, lengyelül, szlovákul, csehül és oroszul).

A kutatás szerint a magyar közösségi médiában terjedő beszámolók kiemelkedtek a nemzetközi mezőnyből:

 • a legnépszerűbb oroszbarát posztot magyar nyelven tették közzé, mégpedig az Orosz Hírek oldalán,
 • és a magyar nyelven megosztott posztok voltak a leginkább Kreml-pártiak.
   

Győzelem napja a Facebookon

A 110 legtöbbször megosztott bejegyzés közül 36 tartalmazott oroszbarát narratívákat. A kutatás módszertana szerint azokat a posztokat sorolták ide, amelyek
 

 • bármiféle kritika vagy kommentár nélkül ünnepelték a moszkvai parádét, 
 • a hivatalos Kreml-állásponttal egybehangzóan emlékeztek meg május 9-ről, 
 • elismerőleg vagy kritikai megjegyzések nélkül ismételték a Kreml narratíváit, 
 • vagy Ukrajna inváziójával kapcsolatban támogatásukat fejezték ki.


Az adatgyűjtés alapján a 36 Kreml-párti bejegyzést összesen közel 50 ezer alkalommal osztották meg.
 

Közvetlenül a győzelem napja előtt vagy után megosztott, 10 legnépszerűbb poszt közül az oroszbarát tartalmak jelenléte változó képet mutat a vizsgált nyelveken: a 10 legtöbbször megosztott poszt közül magyar nyelven fordult elő legtöbbször Kreml-barát narratíva, míg a francia, szlovák és spanyol posztoknak a fele közvetítette a Kreml álláspontját. A többi vizsgált nyelven a legnépszerűbb posztoknak csak a kisebbsége volt Kreml-párti.

A legtöbbször megosztott Kreml-párti posztot az Orosz Hírek, Magyarország egyik legismertebb oroszbarát oldala tette közzé. 

A bejegyzés Vlagyimir Putyin beszédéről több mint 788 ezer megtekintést, 5035 megosztást ért el a kutatás írásának idején.

Az Orosz Hírek egyik posztja. Forrás: Facebook

 

A második legtöbbször megosztott bejegyzést a spanyol nyelvű, bolíviai adminisztrátorok által üzemeltetett Visión Mundial tette közzé (a bejegyzésben Putyin beszédét közvetítették spanyol hangalámondással, több mint 260 ezer alkalommal nézték meg és 4400-an osztották meg). 
 


A Visión Mundial bejegyzése. Forrás: Facebook
 

A harmadik helyen (497 ezer megtekintéssel és 3600 megosztással) egy másik spanyol nyelvű poszt végzett, a “Noticias de Ucrania” egyik bejegyzése, amelyet az előzőhöz hasonlóan szintén Bolíviából működtetnek és általában Kreml-párti tartalmakat oszt meg. A videó Putyin beszédéből tartalmaz egy részletet és a következő megjegyzés kíséri: “A Nyugat alábecsüli a Medve erejét?”.


 

A Noticias de Ucrania egyik bejegyzése. Forrás: Facebook

A 36 Kreml-barát poszt közül több is nyíltan támogatja Ukrajna orosz invázióját: ebből 4 poszt magyarul, 4 spanyolul, 2 olaszul, 2 hollandul és egy-egy németül, franciául és cseh nyelven terjedt. Az orosz agresszió igazolására leginkább Ukrajna és a náci Németország párhuzamba állítását használták, míg más posztok azt állították, hogy az oroszok “fasisztákkal” küzdenek. 


A kutatók azt is megállapították, hogy az orosz állami médiára vonatkozó EU-szabályozások ellenére az orosz és a kínai állami média és kormányzati szervek bejegyzései terjedtek a legnagyobb számban angol, francia és olasz nyelven. A 36 Kreml-párti poszt közül 4 közvetlenül orosz vagy kínai állami szereplőktől érkezett: ezeket az Russia Today (RT), az RT Franciaország, a CGTN kínai állami média orgánum és az olasz Rossotrudnichestvo oldal tette közzé (ez utóbbi egy orosz kormányzati ügynökség, amely Kreml-narratívákat terjeszt külföldön). 
 

Kommentár nélküli livestreamek


Az elemzők valamennyi kommentár nélküli élő közvetítést, valamint a moszkvai ünnepséget és Putyin beszédét bemutató videót külön kategóriának tekintették. A kutatók arra keresték a választ, hogy az élő közvetítéseket milyen arányban osztották meg a semlegesnek tekinthető orgánumok, amelyek semmiféle oroszpárti elfogódottsággal nem rendelkeznek. 

A livestreamek ugyanis egy érdekes határesetet jelentenek. Annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel azért közöltek ezek a médiumok élő közvetítéseket, mert a győzelem napi rendezvényeket nagy hírértékkel bíró eseményeknek tartották, a kommentár nélküli megjelenésük sok esetben az orosz állami propaganda terjedését segíti.

A kutatók szerint mindez egyszerűen kiküszöbölhető lett volna, ha a közvetítéseket szakértői megjegyzésekkel vagy magyarázatokkal látják el. 

A kommentár nélküli közvetítések mégis széles körben terjedtek, a visszajelzések azonban jól tükrözik a tartalom ellentmondásos státuszát. Például a németországi t-online orgánumnak a felvonulásról készített közvetítése volt az egyik legtöbbet megosztott bejegyzés a győzelem napjáról. A poszt 13 201 like-ot, 4316 dühös és 2932 szív reakciót kapott. A legnépszerűbb kommentek a közvetítés alatt a “taps” és a “szív” emojik voltak.
 

A t-online bejegyzése. Forrás: Facebook 

Magyarul a "győzelem napja" és a "náci" keresőszavakat egyszerre kapták fel 

Pár nappal május 9-e előtt a magyar média tele volt a Putyin bejelentésével kapcsolatos spekulációkkal, amely a győzelem Napi megemlékezések egyik csúcspontjának számított. Az az elképzelés, miszerint az oroszok a győzelem napja után Magyarországon is támadást indíthatnak, egyaránt megjelent a bulvármédiában, a mainstream hírportálokon és összeesküvés elméleteket favorizáló oldalakon is. Az is megállapítható, hogy a “győzelem napja” kifejezés felfutása május 3-20. között tükrözi a “náci” szó népszerűségének közel azonos növekedését az adott időszakban.


Forrás: CrowdTangle
 

Május 9-én a magyar közönség élőben követhette az eseményeket a legnagyobb magyar Kreml-párti oldalon, az Orosz Híreken: az outlet egy időben tette közzé Facebook- és YouTube-csatornáján az ünnepség livestreamjét. Az Orosz Hírek a következő eseményeket sugározta a két felületen:

 • katonai parádé (300 ezer megtekintés Facebookon, 13 ezer megtekintés YouTube-on)
 • Vlagyimir Putyin beszéde magyar felirattal (440 ezer megtekintés Facebookon)
 • a Halhatatlan Ezred Felvonulása (33 ezer megtekintés Facebookon, 600 megtekintés YouTube-on)
 • Vlagyimir Putyin részt vesz a Halhatatlan Ezred felvonulásán (1300 megtekintés YouTube-on)
 • Tűzijáték (30 ezer megtekintésFacebookon, 570 megtekintés YouTube-on)


A Vadhajtások szintén közelről követte a nap történéseit (Facebookon a percről percre beszámolójuk 863 reakciót váltott ki és 50-en osztották meg).
 

A Disinformation Situation Center civil társadalmi szervezetek közötti együttműködés, amely az orosz információs hadviselést követi nyomon az online térben. A tech vállalatok dezinformáció elleni fellépésének ellenőrzésével a döntéshozók tájékozódását segíti elő. A DSC heti jeletései a nemzetközi partnerek kutatásain alapulnak – a szervezet magyar partnere a Lakmusz.hu tényellenőrző oldal. A kezdeményezést az Alfred Landecker Egyesület és a RESET támogatja. 

Német Szilvi
Újságíró, médiakutató. 2013 óta a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál vezetője, 2019-től az ELTE Film-, média- és kultúraelméleti doktori programjának hallgatója. Online politikai szubkultúrákkal, a populáris kultúra és a politika kapcsolatával, valamint hálózatelemzéssel foglalkozik. Társszerzőként jegyzi a tavaly megjelent Toxikus technokultúrák és digitális politika: Érzelmek, mémek, adatpolitika és figyelem az interneten (Napvilág, 2021) című könyvet.