Máris elakadtak a sárban a nyugati tankok Ukrajnában? Félrevezető videó terjed a Leopardokról

Miután az első lengyel Leopard harckocsik 2023. február végén megérkeztek Ukrajnába, a közösségi médiában több nyelven is széles körben terjedni kezdett egy videó, sárban elakadt tankról. Egyes posztokban azt állították, hogy a videón lengyel tankokat látni, és hogy a felvétel Ukrajnában készült. Több mint ezer magyar felhasználó is megosztotta a videót. Az AFP azonban kiderítette, hogy a videón nem az Ukrajnának küldött haditechnikát látni, hanem svéd tankokat egy svédországi katonai gyakorlótéren. A videót eredetileg még 2022-ben tették közzé, jóval azelőtt, hogy az európai országok Leopard harckocsik küldésére tettek volna ígéretet Ukrajnának, hogy így segítsék az orosz invázió elleni harcot.

"Jól halad a leopárd szállítása" – ezzel az ironikus megjegyzéssel posztoltak egy magyar Facebook-bejegyzést, amelyet 2023. március 3. óta több mint 1200 alkalommal osztottak meg. A videón szereplő katonák épp tankokat próbálnak kiásni a sárból, míg a háttérben a közúton polgári járműveket látni. A katonák egy része pólót visel, ami szokatlan lenne februárban Ukrajnában.

A hozzászólásokból kiderül, hogy a videót megosztó felhasználók közül sokan azt hiszik, hogy a videó az ukrajnai háborúval vagy az Ukrajna szövetségesei által ígért tankokkal kapcsolatos. "És már nem először segít az időjárás Oroszországnak! " – írta például az egyik felhasználó. "Elfelejtették megmondani az ukránoknak hogy autópályán kell velük közlekedni" – írta valaki más.

Hasonló félrevezető vagy hamis állításokat tartalmazó, a videót az Ukrajnának küldött nyugati fegyverszállításokhoz kapcsoló bejegyzések már többek között oroszulbosnyákul és szlovákul is terjedni kezdtek. A lengyel bejegyzések pedig azt állították, hogy a videón lengyel tankokat látni.

Számos ország beleegyezett, hogy Leopard tankokat küld Ukrajnának, köztük Németország, Lengyelország, Svédország és Finnország is. Lengyelország március 7-én közölte, hogy a következő napokban további 10 Leopard harckocsit küld, miután az első négyet 2023. február 24-én, az orosz invázió első évfordulóján már leszállította.

A közösségi médiában megosztott videó azonban nem az Ukrajna támogatására küldött Leopard harckocsikat mutatja. Az AFP kiderítette, hogy a felvétel 2022 tavaszán készült Svédországban, egy katonai gyakorlat során.


A videó félrevezető kontextusban egy magyar Facebook-bejegyzésben. A képernyőmentés 2023. március 7-én készült.

A felvétel egyes képkockáin végzett fordított képkereséssel sikerült a videó több korábbi előfordulását is megtalálni, például ezekben a 2022. április 30-i és 2022. május 1-jei Twitter-bejegyzésekben. Mindkét poszt "svéd Strv 122-eseknek” nevezi a tankokat. A második Twitter-bejegyzésben szerepel a #WartoftaStridsvagnskompani címke is.

Stridsvagn (Strv) 122 harckocsi a svéd hadsereg alapharckocsija, amelyet a német Leopard 2 sorozat mintájára terveztek.

Ezeket az információkat felhasználva sikerült a videóban látottakkal megegyező képeket találni a svéd közösségi médiában is. A képeket a svéd Wartofta Stridsvagnskompani harckocsizó század Facebook- és Instagram-oldalán tették közzé. A Wartofta század a Skaraborg ezredhez (P4) tartozik.


Képernyőmentés a svéd harcokocsizószázad Facebook-oldalán megosztott képről, amin a 2022 tavaszán tartott gyakorlatot látni (balra), és képernyőmentés a félrevezető magyar Facebook-posztról (jobbra). A vörös jelöléseket az AFP adta a képhez.

Az Instagram-posztok alatt svédül az áll: "Néha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan terveztük, nehéznek lenni nem mindig előny. Az elmúlt héten a század lent volt Skåne-ban gyakorolni, és értékes tapasztalatokat szereztünk a terep és a talaj felmérésében. Ha minden egyes ásócsapásért kapnánk egy-egy koronát, most mindannyian elmehetnénk nyaralni. De legalább szerencsénk volt az időjárással!"

Egy felhasználó kommentjének köszönhetően, aki megemlítette a "Silvåkra-tavat", sikerült beazonosítani a pontos helyszín is. Miután a Google-térképen megvizsgáltuk a dél-svédországi Slivakra, (egy Malmö városától mintegy 35 kilométerre keletre fekvő település) környékét, sikerült megtalálni ugyanazt a házat és azt a kis dombot, amiket a videón is látni.


A helyszín a Google-térképen (balra), és a félrevezető Facebook-bejegyzésben látható videón (jobbra). A jelöléseket az AFP adta a képhez.

Egy dél-svédországi gyakorlóterepen készült a felvétel

Marcus Nilsson, a svéd hadsereg dél-skåne-i régiójának kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a videót egy Revingehedben található katonai gyakorlótéren készítették.

"A harckocsik a Skövde-i Skaraborgs ezredhez tartoznak" – mondta Nillson március 1-én, aki azt is hozzátette, hogy a felvétel egy 2022 tavaszán tartott gyakorlaton készült.

“Egy olyan területről van szó, amely híres a mély sárról és arról, hogy gyakran elakadnak benne. Ezt használjuk a mentési gyakorlatokhoz, és a videó az egyik ilyen gyakorlatról készült". A svéd védelmi erők magyarázata szerint a tankokon látható fekete-fehér jelzés az "ellenséges járműveket" jelzi egy gyakorlat során.

Harckocsik Ukrajnának

Bár az európai szövetségesek több száz modernizált szovjet harckocsit küldtek Ukrajnának az orosz invázió óta, Kijev kitartóan fejlettebb nyugati fegyvereket kért. A német gyártmányú Leopard 2-est világszerte az egyik legjobban teljesítő típusnak tartják, és Európa-szerte széles körben használják, ami azt jelenti, hogy a pótalkatrészek és lőszerek könnyen beszerezhetőek.

Svédország azon országok közé tartozik, amelyek vállalták, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnának. 2023. február 24-én jelentették be, hogy "a lehető leghamarabb" mintegy tíz Leopard 2 harckocsit küldenek. Németország ugyanezen a napon jelentette be, hogy 18 Leopard 2 A6-os harckocsit küld Ukrajnának.

Címlapi kép forrása: Wartofta Stridsvagnskompani / Facebook 

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.