Nem, Klaus Schwab nem szólította fel a világ kutya- és macskatulajdonosait, hogy öljék meg az állataikat 

A Világgazdasági Fórum (WEF) nem szólított fel nyilvánosan "házimacskák és kutyák millióinak leölésére az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében", szemben azzal, amit egy angol nyelvű cikk állít. A hamis hírt decemberben több ezer alkalommal osztották meg az interneten. Az AFP nem találta nyomát ilyen kezdeményezésnek, és a WEF szóvivője is cáfolta az állítást. A hamis cikk a Bloomberget és a CNN-t is idézi, azt állítva, hogy ezek a lapok is népszerűsítették a WEF állítólagos "kezdeményezését", de ez sem igaz.

"A WEF macskák és kutyák millióit akarja lemészárolni a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében" – állítja egy magyar Facebook-poszt, amely a NewsPunch nevű weboldalon 2022. december 9-én megjelent angol nyelvű cikket jelöl meg forrásnak. A hamis állítást december közepe óta már több százszor osztották meg franciául a Facebookon, és angol nyelven is több ezer megosztás felett jár.

A hamis állítást tartalmazó cikket Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítójának képével illusztrálták.

A WEF egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, amely minden évben a svájci Davosban rendezi meg a politikai vezetők, üzleti vezetők és más világgazdasági szereplők találkozóját.

Klaus Schwab, a szervezet alapítója és ügyvezető elnöke a hamis állítások visszatérő célpontja.

Az elmúlt években a WEF több cikket és videót is publikált a kutya- és a macskaeledelek karbonlábnyomáról. Az AFP azonban nem találta nyomát olyan nyilvános kezdeményezésnek vagy nyilatkozatnak, amely a háziállat-tulajdonosokat kedvenceik "leölésére" buzdította volna. Ezen felül a WEF egy szóvivője az AFP-nek is cáfolta az állítást.

A NewsPunch által idézett cikkekben sem olvasni olyat, hogy bárki arra kérné a gazdákat, öljék meg az állataikat.


Egy Facebook-bejegyzés a hamis cikkel, valamint a cikk maga. A képernyőmentések 2022. december 21-én készültek.

A WEF nem szólított fel nyilvánosan több millió háziállat megölésére

A NewsPunch a "YourNewswire" nevű oldal új neve, utóbbi oldal cikkeiről az AFP már írt tényellenőrzéseket franciául, például itt és itt.

"A Világgazdasági Fórum most világszerte több millió macska és kutya lemészárlására szólít fel, hogy csökkentse az állatok húsevéséből származó 'karbonlábnyomot' – írja a cikk. Az írás aztán azzal folytatja, hogy az állítólagos felhívást "az állatvédő csoportok és a háziállat-tulajdonosok felháborodással fogadták".

A NewsPunch szerint a fent említett állítólagos kritikák ellenére "a WEF fenntartja, hogy az intézkedés szükséges, mert úgy vélik, hogy a háziállatok számának csökkentése a világon segít csökkenteni a globális felmelegedést és más, a túlnépesedés okozta környezeti problémákat."

A Google-ön azonban nem találni nyomát, hogy a Világgazdasági Fórum macskák és kutyák millióinak lemészárlására szólított volna fel, vagy hogy állatvédő csoportok reagáltak volna az említett bejelentésre.

A cikkben a NewsPunch-hoz kötődő "The People's Voice" nevű csatorna egy videóját is megtalálni, amelyben hasonló állításokat hangzanak el. A videó előnézeti képén egy állítólagos Twitter-bejegyzés látható a Világgazdasági Fórum Twitter-fiókjáról a következő szöveggel: "A kisállattartás megszüntetése csökkenteni fogja a veszélyes karbonlábnyomot, amely hozzájárul az éghajlatváltozáshoz".

A WEF Twitter-fiókján azonban nem találni ilyen bejegyzést. A Wayback Machine nevű internetes archívumban az AFP megnézte, hogy a NewsPunch-cikk, illetve a People's Voice-videó megjelenésének napján, december 9-én, illetve az azt megelőző napokon posztoltak-e a Világgazdasági Fórum Twitter-oldalán a kisállatok leöléséről, de az archivált tartalmak között sem találni semmi hasonlót.

A WEF Facebook-fiókján sem találni a háziállatok "leölésére" felszólító írást. 2021 októberében a WEF arról tett közzé egy videót, hogy a háziállatok pozitív hatást gyakorolnak a gazdáik mentális egészségére. 2019 augusztusában a WEF Facebook-fiókján egy másik videót is publikáltak, amelyben szakértőket és cégeket idéznek, akik azon dolgoznak, hogy az erősen környezetszennyező hús helyett rovaralapú állateledeleket is elérhetőek legyenek a gazdák számára.

A WEF honlapján a háziállatok környezeti hatásával kapcsolatos legfrissebb cikkek 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban jelentek meg. A WEF írásai szerint, ahogyan egyre több emberben tudatosul a hústermelés klímára gyakorolt hatása, a cégek és a gazdák felülvizsgálhatják a kutyák és a macskák étrendjét, csökkentve az adagokat, vagy például bizonyos esetekben vegetáriánus alternatívákat keresve egyes fogásokra.

Egyik említett írás sem említi az állatok "megtizedelésének" lehetőségét.

2022. december 13-án a Világgazdasági Fórum szóvivője megerősítette az AFP-nek, hogy ez az információ "hamis". "A WEF soha nem tett ilyen nyilatkozatot" vagy kezdeményezett ilyen jellegű lépéseket – mondták.

A megtévesztő írásban idézett cikkek nem írnak az állatok megöléséről és nem idézik a WEF-et sem

A NewsPunch cikke azt is állítja, hogy a WEF "utasította" a médiát, hogy "kezdjék el terjeszteni" az állatok leölésnek narratíváját. Az írás egy Bloomberg- és egy CNN-cikkre hivatkozik, amikben állítólag erről olvasni.

A Bloomberg cikke, amelyet a People's Voice videójában 1 perc 19 másodperc környékén említenek, 2022 márciusában jelent meg. A cikk – ami csak előfizetőknek elérhető, de az AFP-nek volt lehetősége teljes terjedelmében elolvasni – nem a klímaváltozásról, hanem az Egyesült Államokban tapasztalható inflációról szól. A szerző egy rövid bekezdésben kitér a háziállatok orvosi ellátásának költségeire, és külön kiemeli, hogy "a kutatók etikai okokból nem javasolják a háziállatok kemoterápiáját, amely akár 10 000 dollárba is kerülhet" és súlyos mellékhatásokkal jár, valamint annak a kockázatával is, hogy az állat fájdalmak között tölti az élete hátralévő részét.

A második cikk, amelyet 2022 szeptemberében tett közzé az amerikai CNN: A cikk egy 2017-es tanulmányra hivatkozva részletezi a macska- és kutyaeledelek gyártása közben generált karbonlábnyomot.

A CNN azt írja, hogy "a háziállatok mérhetően pozitív hatással vannak a fizikai egészségünkre és a mentális jólétünkre", és tanácsokat ad azoknak, akik csökkenteni szeretnék az állattartás az éghajlatra gyakorolt hatását: "Általános szabályként a nagytestű háziállatoknak nagyobb az éghajlati hatásuk, mint a kiskutyáknak, főként azért, mert több élelemre van szükségük, ezért érdemes kisebb fajtájú kutyákat vagy esetleg más fajokat fontolóra venni, ha valaki minimalizálni szeretné a bolygóra gyakorolt hatását. Egy csivava karbonlábnyoma sokkal kisebb, mint például egy bernáthegyié".

Egyik cikk sem idézi a Világgazdasági Fórumot, és egyik sem tanácsolja az állattartóknak, hogy "altattassák el" az állataikat.

"Ne essen pánikba! Nem az a megoldás, ha búcsút veszünk a legjobb barátainktól" – írja cikkében a CNN.

A NewsPunch egyébként egy régebbi írást hasznosít újra, amely 2022. november 26-án jelent meg, és amelyben a szerző azt állította, hogy "a klímaaktivisták most világszerte kutyák millióinak lemészárlását követelik, hogy csökkentsék 'a szén-dioxid kibocsátásukat' amelyet a húsevéssel termelnek" – ez az állítás nagyon hasonló az AFP által fentebb ellenőrzött állításokhoz, és szintén a fent említett CNN-cikkre hivatkozik.

Az utóbbi hamis állítást több tényellenőrző oldal is cáfolta, például az USA Today és az Associated Press, valamint a PolitiFact, akik több állatvédő szervezettel, valamint a CNN által idézett tanulmány szerzőjével is beszéltek, akik "nevetségesnek" nevezték az állításokat.

Címlapi kép: Giphy.com, @konczakowski

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.