Nem oltásellenességből, hanem az elégtelen körülmények miatt nem oltanak gyerekeket egy budapesti rendelőben

Oltásellenesek ünneplik a rendelő három gyermekorvosát, pedig ők csak túlterheltek, és az oltóanyagot sem tudnák tárolni.

“Kedves Szülők! A rendelőben dolgozó orvosaink nem vállalták a rendelőben történő Covid elleni védőoltás beadását az 5-11 éves korosztálynak! Így aki szeretné gyermekének beadatni az oltást, regisztráció és oltópont megoldást válassza! Megértésüket köszönjük!”Ezzel a szöveggel jelent meg bejegyzés a Budapest IX. kerületében található Csengettyű utcai gyermekorvosi rendelő szülői közösségének privát Facebook-csoportjában december 8-án, majd innen kikerülve terjedni kezdett a közösségi oldalon. A Vakcina Ellenesek! csoportban három nap alatt  több százan lájkolták és osztották tovább a posztot, a hírt pedig az érintett háziorvosok Covid-oltás elleni bátor kiállásaként értelmezik.

 Valójában azonban szó sincs erről.

A posztot látva e-mailben és telefonon megkerestük a IX. kerületi Csengettyű utcai gyermekorvosi rendelőben dolgozó három házi gyermekorvost, dr. Ravasz Ágnest, dr. Ventilla Mártát és dr. Harangozó Erzsébetet, akik határozottan visszautasították, hogy elleneznék az 5-11 éves gyerekek Covid elleni védőoltását, vagy általában a Covid elleni oltás beadatását. Azt is elmagyarázták, mi az oka, hogy nem vállalták a körzetükbe tartozó gyerekek beoltását a rendelőjükben.

A háziorvosi praxisok országszerte maguk dönthettek arról, oltják-e az 5-11 éves gyerekeket koronavírus ellen az őket célzó, december 15-én kezdődő oltási kampányban. A Csengettyű utcai rendelő orvosai a 444-nek azt mondták, munkaszervezési és logisztikai okokból nem tudják ellátni ezt a feladatot.Gyerekek oltása 2021. november 4-én, a virginiai Annandale-ben lévő Fairfax County Government Centerben -Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images via AFP

„A rendelőnk nem alkalmas oltópontnak” - magyarázta Ventilla Márta. „Nem teremthetőek meg az oltóanyag megfelelő tárolásához szükséges körülmények itt” - tette hozzá Ravasz Ágnes.


A másik ok a házi gyermekorvosok túlterheltsége.

„A legkevésbé sem vagyok oltásellenes, rengeteg védőoltást adok be minden héten, kötelezőket és ajánlottakat egyaránt. A covid-oltást egyelőre azért nem vállaltam a rendelőben, mert napi 60-120 beteget látok el ebben az időben, mellette több iskolában is dolgozom, és erőn felülinek éreztem” - magyarázta a kérdéseinkre küldött válaszlevelében Harangozó Erzsébet. Hozzátette, Budapesten sok oltópont elérhető, ahol az időpontfoglalás is rugalmasabb, mint a rendelőben. Kollégája, a 84 évesen is praktizáló Ventilla Márta is azt mondta, napi 70-100 beteget fogad kétórás rendelési idejében, az oltásra egyszerűen nincs kapacitása.

A rendelő orvosai ezért a központi előírások szerint tájékoztatták a körzetükhöz tartozó szülőket, hogyan szervezhetik meg a gyerekeik oltását, a körzetükből kikerülő oltakozók várható számát pedig elküldték az oltási kampány szervezőinek. Nem győzték hangsúlyozni, minden érintett szülőt arra biztatnak, adassák be gyermeküknek a Covid elleni védőoltást.

Megkeresésünk után az önálló életre kelt Facebook-poszt szerzője, a rendelőben dolgozó egyik asszisztens kérte, hogy a kontextusból kiragadott posztot töröljék az oltásellenes csoportból.
 


Címlapi kép: Chip Somodevilla/Getty Images via AFP
Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.