Nincs bizonyíték arra, hogy a majomhimlő csak a melegek körében terjed

Megbélyegzik a meleg közösségeket a majomhimlő terjedéséről szóló elméletek, Hatvannégy Vármegye emiatt a Pride-ot is betiltaná. Bár az elmúlt hetekben valóban elsősorban meleg férfiak kapták el a betegséget, bármely tömegrendezvényen érdemes fokozottan figyelni, a betegség ugyanis szexuális orientációtól függetlenül fertőzhet.

Idén a majomhimlőre való tekintettel tiltatná be a Pride-ot a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Mint írják:

“Tekintettel arra, hogy a homoszexuálisok között terjedő majomhimlő már számos helyen felütötte a fejét Európában (így sok helyen egyszerűen csak „buzihimlőnek” nevezik) és arra, hogy az esetszámok egyre csak növekednek, egy homoszexuális gigarendezvény megtartása az egészségügy összeomlásával fenyegetne.”

Az elmúlt hetekben több olyan cikk és poszt jelent meg, amelyek azt emelik ki, hogy a majomhimlő a melegeket érinti, meleg közösségekben terjed (magyar nyelven például a Vadhajtások itt, itt, itt és itt írt erről, de foglalkozott a témával a BalFakeNews és Ma.hu Facebook-oldal is.

Ezeket a bejegyzéseket több ezren lájkolták és osztották meg, alattuk pedig sorjáznak az LMBT-közösséget megbélyegző kommentek.

 

A poszt itt érhető el.

Bár a majomhimlőt 2022-ben elsősorban valóban homoszexuális férfiak kaptákel a WHO legfrissebb tájékoztatása szerint,

ez nem jelenti azt, hogy a betegség kizárólag a melegeket érintené.
 

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő vírusa a fekete himlőt okozó vírus családjába tartozik, a betegség első napjaiban általában influenzaszerű tüneteket, majd viszkető bőrkiütéseket okoz. Nem új betegség, az első emberi megbetegedést még 1970-ben jelentették. A vírus az elmúlt évtizedekben főleg az afrikai kontinensen volt jelen, és csak a 2000-es évek elején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, és 2010 után Európában.

“A majomhimlő vírus által okozott fertőző megbetegedés, mely elsősorban állatról terjed át emberre. Azonban mérsékelten emberről emberre is képes terjedni” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában. Felhívják a figyelmet arra is:

“A majomhimlő fertőzés kockázata nem korlátozódik a szexuálisan aktív emberekre vagy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakra. Bárki megfertőződhet, aki szoros fizikai kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel.”

Az NKK tájékoztatója szerint az elmúlt évtizedekben “az esetek kicsit több, mint 50 százalékát férfiakról jelentették – és az Afrikán kívüli esetek nagyobb része is férfi volt (jellemzően felnőtt).”

Akkor most miért a melegekről beszélünk?

2022 májusában növekedett meg látványosan a majomhimlős esetek száma, elsősorban Európában. A meleg közösséget megbélyegző narratíva azután jelent meg, hogy megkezdődött a gócpontok feltárása: ezek közt ugyanis egy melegbarát szauna (Spanyolországban) és egy fétisfesztivál (Belgiumban) is megjelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint 2022-ben (június 15-ig) 2103 esetet regisztráltak világszerte, a betegekről azonban csak 14 országban, mindössze a betegek 22,25 százalékánál (468 esetben) vettek fel demográfiai adatokat. 

Az így vizsgált adatokból azonban az látszik, hogy a megbetegedések 99 százaléka 0-65 év közti férfiak körében fordult elő (többségében 32 és 43 év köztiek; a betegek átlagéletkora 37 év), és a legtöbb esetben (az nem derül ki a statisztikából, hogy hányan) olyan férfiakról van szó, akik önbevallásuk szerint más férfiakkal is létesítettek szexuális kapcsolatot.

Vagyis összességében a betegek kevesebb mint negyedéről vannak életkori, nemi vagy éppen szexuális orientációt összegző adatok, ezek alapján tűnhet úgy, hogy a betegség főként férfiak körében terjed, akiknek “többsége” meleg vagy biszexuális.
 

Bárki elkaphatja, szexualitásától függetlenül

A WHO május 21-én kiadott közleményében jelezte, az akkor rendelkezésre álló információk szerint a betegséget a WHO által monitorozott országokban “főként, de nem kizárólag” olyan férfiak körében azonosították, akik férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot.

Ezután kezdtek el terjedni az olyan elméletek a közösségi médiában, amelyek kifejezetten a homoszexuális férfiak betegségeként azonosították a majomhimlőt. Csak egy példa: Muktada al-Szadr síita főpap és népszerű hitszónok Twitter-bejegyzésében egyenesen azt állította: a majomhimlő jelenlegi variánsa a homoszexualitás eredménye (al-Szadrnak közel 2 millió követője van, a posztot azóta a Twitter eltávolította, ám az IranWire oldalán megtekinthető).

Az elmélet olyan sebességgel terjedt, hogy néhány nappal később a WHO már egy új közleményben jelezte:

“Az emberek megbélyegzése egy betegség miatt soha nem helyes. Bárki elkaphatja vagy továbbadhatja a majomhimlőt, szexualitásától függetlenül.”

A WHO azonban emellett arra is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy minden olyan tömegrendezvény, ahol sok ember gyűlik össze, és létesülhet köztük fizikai kontaktus, gócpontjává válhat a betegségnek - legyen az LMBT-esemény, vagy bármi más (mondjuk egy koncert, ahol szorosan egymás mellett állnak az emberek).

Más szervezetek, így például az amerikai járványügyi hatóság (Center for Disease Control and Prevention, CDC) igazgatója, Dr. Rochelle Walensky is arról beszélt, hogy az USA-ban a legtöbb esetben meleg és biszexuális férfiak fertőződtek meg. Walensky ugyan hozzátette, hogy mindenkit arra kér, „megbélyegzés és megkülönböztetés nélkül közelítsék meg ezt a járványt”, és arra is figyelmeztetett, hogy bárkit elérhet a megbetegedés, nincs olyan csoport, amelyik veszélyeztetettebb lenne.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) hasonlóan járt el: jelezték, hogy a betegség bármilyen csoportot érinthet, de felhívták a meleg közösség figyelmét arra, hogy járjanak el óvatosabban. Utóbb azt is hozzátették: “Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a vírus szexuális úton terjedne, de mivel a médiában ez jelenik meg a járvánnyal kapcsolatban, ezért a félreértés gyorsan terjed.”

Levélben érdeklődtünk a közlemény egyes állításaival kapcsolatban, kérdéseinkre Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társvezetője válaszolt.

Bevezetésként azt írta:

“Ahogy a COVID intézkedései között is tapasztaltuk, számtalan logikátlan, dühítő és ésszerűtlen intézkedés történt, aminek nyomán - ironikusan-, megírtuk a közleményünket, a járványügyi intézkedések saját "logikáját" továbbgördítve. Aki nem érzi ezt, az egy besavanyodott, humorérzék nélküli barom.”

Barcsa-Turner válaszait teljes egészében tesszük közé, egyedül a gyűlöletkeltésre alkalmas kifejezéseket töröltük belőle, látható módon.

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.