Nincs olyan utasítás a bölcsődék és óvodák fűtéséről, amit a DK polgármesterei épp meg akarnak tagadni

Gulyás Gergely bejelentése óta tiltakozik a DK a gyerekek nevében, azonban semmi sem utal rá, hogy a kormány 18 fokot írna elő a legkisebbeket ellátó intézményekben.

Szeptember 14-én a Demokratikus Koalíció sajtóközleményt adott ki, az alábbi címmel:

Megtagadják a DK budapesti polgármesterei a kormány utasításának végrehajtását - Az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban nem csökkenhet a hőmérséklet

A közleményben – amelyet szemlézett például az Index, a Blikk és a Nyugati Fény is – arról írnak, hogy az önkormányzati fenntartású gyermekintézményekben a téli hónapokban 22-24 fok a szokásos hőmérséklet, ám “a kormány az energiaválság miatt 18 fokban határozta meg a közintézmények maximum hőmérsékletét, ennyire lehetne felfűteni az épületeket”.

A DK fővárosi kerületeket igazgató polgármesterei (Szaniszló Sándor, Cserdiné Németh Angéla, Dr. László Imre, Niedermüller Péter, és dr. Kiss László, illetve Bősz Anett, a DK főpolgármester-helyettese) viszont kötelezettséget vállalnak, hogy ezekben az intézményekben “nem csökkenhet a gyermekek és nevelőik egészségének megőrzéséhez szükséges belső hőmérséklet”.

A közlemény úgy zárul:

“Tiltakozunk az ellen, hogy a magát családbarátnak nevező kormány veszélyezteti a gyermekeket, nem fogjuk hagyni, hogy a gyerekek és a nevelők fázzanak a téli hónapokban.”

 

Mi ez az egész?

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 8-án tartott Kormányinfón jelentette be, hogy az elszabaduló energiaárak miatt állami spórolási program indul. Gulyás elmondta, hogy ennek keretében előrták, hogy az “állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak” 25 százalékkal kell csökkenteniük a gázfogyasztást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfón  2022. szeptember 8-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


Az erről szóló kormányhatározat szeptember 9-én jelent meg, és pontosabban fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mely intézményekre vonatkozik a szabályozás: “a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szervek” földgáz-beszerzéséről rendelkezik, de a 25 százalékos csökkentés alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények, bentlakásos ellátást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézmények.

Gulyás a Kormányinfón azt is elmondta, hogy az “állami intézményekben” el fogják rendelni, hogy maximum 18 fokra lehessen felfűteni az épületeket (minisztériumoktól kormányablakokig). Az illetékes minisztériumok a részletszabályok kidolgozására 2 hetet kaptak. 

Arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy az állami fenntartású iskolákat érinti-e a korlátozás.

A nevelési-oktatási intézmények belső hőmérsékletét jelenleg két jogszabály – egy Emmi-rendelet és egy 1997-es kormányrendelet – határozza meg, mindkettő alapján 20 Celsius-fok a minimum a termekben és csoportszobákban. Vagyis ennél hidegebb nem lehet ezekben a helyiségekben, akármilyen spórolást ír elő a kormány.

Ha egyébként két egymást követő napon is hidegebb van az előírt 20 foknál, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni az intézményekben. Az Emmi-rendelet vonatkozik az óvodákra is, mivel azok is nevelési-oktatási intézménynek számítanak.
 

Akarnak-e 18 fokot az óvodákban és bölcsődékben?

A Kormányhatározat egyértelműen fogalmaz: a spórolási program a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szervekre vonatkozik. A költségvetési szervek a listája a Magyar Államkincstárt adatbázisában érhető el. Ebből kiderül, hogy az bölcsődék és óvodák nem központi, hanem önkormányzati költségvetési szervként működnek (ez alól csak néhány nemzetiségi óvoda kivétel).

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékre, óvodákra nézve tehát semmilyen kötelező érvényű utasítás nem hangzott el a Kormányinfón, és a megejelnt kormányrendelet sem vonatkozik rájuk.

Azt több polgármester – köztük a fideszes Cser-Palkovics András is – jelezte már, hogy az önkormányzatok számára a következő időszak nehéz lesz, ami veszélyeztetheti az általuk fenntartott bölcsődék, óvodák, vagy bármely más intézmény működését is. Egyelőre nincs körvonalazva, hogy a kormány milyen típusú segítséget nyújt az érintett önkormányzatoknak.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely annyit mondott a Kormányinfón, hogy a kormány kész tárgyalni az önkormányzatokkal, segítséget nyújtani nekik. Ha szükséges, akár hitelt is felvehetnek majd a települések, erre vonatkozó pontos terveket azonban egyelőre nem jelentettek be. Gulyás azt sem zárta ki, hogy ha az intézmények fenntartói nem tudják megoldani a működést, akkor lesz olyan, amelyik be fog zárni (ezt a tanuszodákkal és kulturális intézményekkel kapcsolatban is elmondta).

„Természetesen az állam mindenkivel tárgyal, ahol tudunk, ott segíteni fogunk, mindenkit ugyanúgy szorít a cipő” – mondta Gulyás.

 

Ugyanaz, más tálalásban

A Kormányinfón bejelentett spórolási programot nem hagyta szó nélkül az ellenzék.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt a költői kérdést tette fel, hogy vajon a “lakájmédia” a kormányt is gúnyolni fogja-e, amiért 18 fokra szabad felfűteni az állami intézményeket (utalva rá, hogy a főváros korábbi energiatakarákossági kísérleteit rendre kifigurázták).

A DK részéről Barkóczi Balázs, a párt szóvivője pedig már múlt héten drámai hangvételben nyilatkozott:

„Lassan már azon sem lepődnénk meg, ha Gulyás Gergely bejelentené a Kormányinfón, hogy elviszik a gyerekeinket Ukrajnába háborúzni, de előtte még gyorsan nemátalakító műtéteket hajtanak rajtuk végre.”


Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP


A DK főpolgármester-helyettese és öt polgármestere által kiküldött közlemény is illeszkedik ebbe a sorba: azt sugallják, hogy a kormányzati utasítás értelmében mindössze 18 fok lehetne a bölcsődékben és óvodákban is, ám ők ezzel szembe mennek, és mégis magasabb hőmérsékletet biztosítanak a gyerekek és gondozóik számára.

Valójában azonban semmilyen kormányzati utasítás nincs, ami arra kötelezné a bölcsődék és óvodák fenntartóit, hogy 18 fokban dideregtessék a gyerekeket.
 

Máshogy értelmezték

Az ügyben kerestük a DK-t, hogy megtudjuk, pontosan milyen utasítást tagadnak meg polgármestereik. Szaniszló Sándor, a párt fővárosi frakcióvezetője, a XVIII. kerület polgármestere telefonon válaszolt a Lakmusz megkeresésére.

Értelmezésük szerint azért vonatkozhat az óvodákra és bölcsődékre is a 18 fokos hőmérsékletről szóló utasítás, mert az intézményeket fenntartó önkormányzatok is “az állami szférába tartoznak”, ugyanis állami vagyont kezelnek.

Szaniszló érvelés szerint igaz, hogy az önkormányzatok önálló költségvetéssel rendelkeznek, de részesülnek támogatásban a központi költségvetésből, emellett a kormány szabadon elveheti a vagyontárgyaikat (ahogy tette azt 18 belvárosi közterület kezelésével nemrég), és a kormány által kinevezett ispán pedig a fejük fölött, indoklás nélkül alkothat rendeleteket. Így tehát az önkormányzatokat is az állam alá tartozó szervként értelmezik, amelynek intézményeire ennek értelmében vonatkoznak a spórolási szabályok is.

“Ha az iskoláknál sem tudták pontosan megmondani, hogy mi várható, akkor egyértelmű, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az óvodák és bölcsődék is bele fognak tartozni  [a spórolási programba], de mi garanciát vállalunk a saját magunk által fenntartott intézmények esetében arra, hogy nem csökken a hőmérséklet” – mondta a Lakmusznak Szaniszló Sándor, aki azt is jelezte, hogy az egyéb, általuk fenntartott intézmények, például uszodák, könyvtárak vagy a sportcsarnok esetében kénytelenek valamiféle spórolási tervet kidolgozni.

Az elmúlt hetekben egyébként egy sor kisebb-nagyobb önkormányzat jelentette be, hogy az energiaválság és a helyik önkormányzati bevételek csökkenése miatt különböző fokú megszorításokra kényszerül (az érintett településeket, amelyek már jelentettek be ilyen korlátozásokat, a 444 térképre rendezte). Egyik helyen sem szerepel, hogy a bölcsődék és óvodák fűtését csökkentik – az viszont igaz, hogy van olyan település, ahol már jelezték, hogy elkészült a “bezárási terv”, amelyben rögzítették, milyen sorrendben zárják be az önkormányzati fenntartású intézményeket. A bölcsődéket és óvodákat azonban még e terv szerint is “az utolsó pillanatig nyitva kell tartani”.

Vagyis a legvégső esetben az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy mivel nem tudják finanszírozni ezen intézményeik biztonságos működését, akkor bezárhatják azokat. Arról azonban, hogy 18 fokra kell lehűteni a bölcsiket és ovikat, mindeddig sehonnan sem érkezett hír.

Levélben kerestük a Miniszterelnökséget is, hogy megtudjuk, Gulyás Gergely bejelentése vonatkozik-e a nem állami, hanem önkormányzati fenntartású intézményekre is, ám kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Címlapkép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.