Orbán állítólagos grazi útjait sem Márki-Zay, sem az interneten keringő fotók nem tudják bizonyítani

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nemrég videóban beszélt Orbán állítólagos grazi magánklinikás útjairól. Ezekről évek óta keringenek számlák, fotók az interneten - most megmutatjuk, hogy ezek miért nem hiteles bizonyítékok. Az egyik ilyen képet például a 444 fotósa készítette, de nem a grazi klinika előtt, hanem Balatonfüreden.

“[A]z állami egészségügyet akarjuk fejleszteni és nem Orbán grazi magánklinikás útjait akarjuk biztosítani” - jelentette ki Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy január 8-án megjelent videójában.


Azonban Márki-Zay ezeket a kijelentések nem támasztotta alá semmilyen ténnyel, ezek csupán évek óta terjedő, de sosem bizonyított pletykákon alapulnak.

Azért foglalkozunk ezzel a témával, mert Márki-Zay egy különösen érzékeny időszakban, a választásokat megelőzően tett olyan állításokat a politikai ellenfeléről, amelyek jelentősen befolyásolhatják a közvéleményt.

A videóját már több mint 46 ezren látták és több újság is szemlézte az állításait. A cikkek alatti kommentekben az olvasók olyan híreket és fényképeket osztanak meg egymással, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy Orbán Viktor valóban Grazba jár pszichiátriai kezelésekre.

A 444.hu, a Telex, a 24.hu, a Magyar Narancs és a Telex Facebook-oldalán megosztott cikkek alatti kommentek közül szemezgetünk.

Sokan olyan képeket osztottak meg, amelyek már évek óta keringenek az interneten:  ezeken állítólag a miniszterelnök kezelésének több mint 2 millió forintos számlája, illetve a klinika előtt parkoló kisbusza látható. 

 Ezek a képek azonban semmilyen bizonyító erővel nem bírnak. 

A vizsgálatunkból kiderült, hogy 

 • a kisbuszos kép valójában nem Grazban, hanem Balatonfüreden készült,
 • semmilyen jel nem bizonyítja egyértelműen, hogy a számla valódi lenne, ellenben több eleme is megkérdőjelezi a hitelességét.
Megkérdeztük Márki-Zayt, hogy az állításait milyen bizonyítékokra alapozta. A sajtóosztály válasza szerint ők abban biztosak, hogy Orbán megengedheti magának, hogy “a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig”, azonban arra vonatkozóan nincsenek bizonyítékaik, hogy ezt valóban megteszi-e. "[A]zt valóban csak sejtjük – sok millió magyarral együtt” - írták.
 

Cikkek szerzők, források nélkül

Márki-Zay grazozása nem volt előzmények nélküli. A téma évek óta terjed az interneten, de nem a mainstream médiában, hanem a fősodoron kívüli, gyakran ismeretlen hátterű weboldalakon. Íme néhány cikk (a teljesség igénye nélkül):

A grazi utakról cikkező oldalak közül több is megtalálható a Megtévesztő magyar híroldalak listáján. Ezt a listát az Urban Legends nevű, városi legendákat, álhíreket és hoaxokat gyűjtő weboldal állítja össze és frissíti minden évben.

Ami feltűnő - és ezért gyanúra adhat okot - a cikkek hitelességével  kapcsolatban:
 • Nagyon hasonló a cikkek  szövege, szinte változtatás nélkül vették át az oldalak egymástól a tartalmat.
 • A cikkekben általában nincsenek megjelölve szerzők és források (bár a Kame.hu-n a napi.hu-t linkeli forrásként, ilyen cikk nem található az oldalon)
A cikkek azt állítják, hogy Orbán Viktort  2018. szeptember 14-én kezelték egy grazi ideggyógyászati klinikán (2 nappal azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést). Az állítólagos kezelés reggelén Orbán Viktor szokásos pénteki interjút adott a Kossuth Rádiónak.
 

A miniszterelnöki kisbusz: Graz helyett Balatonfüreden

Több cikkben is szerepel egy kép, amelyen állítólag az látható, hogy a miniszterelnök kisbusza a grazi Privatklinik Kastanienhof előtt parkol.
 

Ha bárki ezzel a képpel találkozik az interneten, a kollázs néhány eleme már első ránézésre  gyanakvásra adhat okot.
 • Nem beazonosítható, hogy valóban a miniszterelnöki kisbuszról van-e szó (sem a rendszáma, sem más, megkülönböztető jelzés nem látszik rajta).
 • Nem látható, hogy valójában kiszáll-e belőle a miniszterelnök (akár valaki mást is szállíthatott a kisbusz) .
 • A képen lévő klinika ablakai és a kisbusz mögött látható háttér nem tűnik teljesen megegyezőnek.
 • A cikkek nem tüntetik fel, hogy a képet pontosan ki és mikor készítette.
Mi viszont megtaláltuk a fotó eredetijét is:

A kép nem Grazban, hanem Balatonfüreden készült, 2016. szeptember 8-án.

Igaz, hogy a kisbusz a miniszterelnököt szállította, de valójában a Hotel Füredbe, ahol a Fidesz kihelyezett frakcióülését tartották ebben az időpontban. A képet Botos Tamás, a 444 fotósa készítette, és ebben a cikkben jelent meg.

Íme az eredeti:
 

Fotó: Botos Tamás / 444 (2016. szeptember 8.)

És itt egy másik is, más szögből, de látható rajta, hogy ugyanarról a kisbuszról, és ugyanarról az épületről, a Hotel Füredről van szó.
 

Fotó: Botos Tamás / 444 (2016. szeptember 8.)

Kétmilliós számla gyanús hibákkal

A cikkekben szereplő számla hitelessége is több ponton kérdőjelezhető meg:
 
 
 • A fotón nem egy teljes dokumentum, hanem annak csak egy részlete látszik.
 • Nincs rajta semmilyen felismerhető, hivatalos megjelölés (a klinika logója, pecsét, orvos aláírása, stb.), vagy bármilyen egyéb információ, amely bizonyítaná, hogy egy hivatalos dokumentumról készült a kép (és például nem egy otthoni számítógépen szerkesztették).  
 • Nyelvi pontatlanságok találhatók a dokumentumon: hibásan van írva a páciens neve kifejezés (Patienten Name szerepel rajta, Patientenname helyett), és különös a Zahlen kifejezés használata (az ugyanis azt jelenti, számok, ha viszont a számla végösszegét akarták volna feltüntetni, akkor inkább a (Gesamt)Summe vagy a Gesamt/Rechnungsbetrag kifejezés állta volna meg a helyét).
 • Bár Ausztriában az év/hónap/nap és a nap/hónap/év dátumformátum is elfogadható, gyakrabban használják az utóbbit (tehát a számlán a születési dátumnál inkább 31.05.1963.-nak, a kezelés idejénél pedig 14.09.2018.-nak kellene szerepelnie).
 

“Nincs bizonyítékunk. Nem is kutatjuk”

Márki-Zay január 8-i “MZPercek - Valójában ki privatizálná az egészségügyet?” című videójában említette Orbán “grazi magánklinikás útjait”. Hozzátette, hogy szeretnék, ha az emberek az állami egészségügyben megkapnák azt, “amit a fideszesek a magánkórházban megkapnak, meg a grazi magánklinikán”.

A videó megjelenése után a Telex.hu rákérdezett, van-e bármi konkrét bizonyítéka Márki-Zaynak Orbán grazi kezeléséről. A miniszterelnök-jelölt kampánycsapata ilyen bizonyítékokat nem küldött, helyette azt válaszolták , hogy Orbán “a Fidesz kiváltságosok vezetőjeként megengedheti magának, hogy a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig”.

A Lakmusz kérdéseire a miniszterelnök-jelölt sajtóosztálya a következőket válaszolta:

 

Az Egységben Magyarországért sajtóosztálya által küldött szövegből a kérdéseinkhez szorosan kapcsolódó részeket idézzük:

Van-e bármilyen bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Grazban vett volna igénybe magánegészségügyi ellátást?

“Nem, erre – és ennek az ellenkezőjére – nincs bizonyítékunk. Nem is kutatjuk.”

Van-e bármilyen bizonyítékuk, hogy a miniszterelnök "Graztól Marbelláig" bármilyen külföldi intézményben igénybe vett magánegészségügyi ellátást?

“A nyilatkozatban az szerepel pontosan: „megengedheti magának, hogy a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbellaig. (...) Vagy akár Szingapúrtól Helsinkiig. Ebben biztosak vagyunk. Hogy tényleg teszi-e, azt valóban csak sejtjük – sok millió magyarral együtt.”

Van-e bármilyen bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy más fideszes politikusok külföldi magánklinikák szolgáltatását vették igénybe?

“Nincs. Csak egyértelmű jelei. Amiket ők maguk szolgáltatnak. Ugyanakkor több olyan téma is akadt az elmúlt 1-2 évben, ami évtizedek óta keringett a köz- és a magánbeszélgetésekben, és pont ők szolgáltattak elég erős bizonyítékokat – mondjuk úgy, megdönthetetleneket.”

Tervezik-e, hogy ezeket a kijelentéseket - amennyiben nem bizonyíthatók - korrigálják?

“A kormányváltás után sok minden egyértelmű lesz, amit most még csak sejtünk vagy feltételezünk.”

A sajtóosztály hozzátette, hogy egy választási győzelem után “Minden ellopott forintot, minden tisztességtelenül elnyert közbeszerzést, minden törvénytelen üzletet” ki fognak vizsgálni, azonban azt nem fogják kutatni, hogy “ki, milyen betegséggel, hol vizsgáltatta magát”.

“Az új kormány nem foglalkozik majd a magánügyeikkel – lesz elég dolgunk a bűnügyeikkel. Ha pedig a titkosszolgálatok rendelkeznek is bizonyítékokkal, azokat – a mostani kormánnyal ellentétben – a törvények betartásával és a személyi jogok tiszteletben tartásával fogjuk kezelni.”

Visszakérdeztünk, hogy amennyiben a kormányváltás után nem foglalkoznak magánügyekkel, akkor a választások előtt a miniszterelnök-jelölt miért utal ilyen típusú magánügyekre bizonyíték nélkül, kizárólag köz- és magánbeszélgetésekre, illetve feltevésekre és sejtésekre alapozva. Cikkünk megjelenéséig erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.
 

Fideszesek is hisznek benne

Márki-Zay grazi magánklinikázása nagy visszhangot keltett. Horváth András (a NAV-botrány kirobbantója, aki korábban a támogatásáról biztosította az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet) “megalapozatlan információk terjesztése” miatt kritizálta Márki-Zayt. Juhász Péter, az Együtt volt elnöke viszont úgy vélte, ennyi belefér, ha Márki-Zay “ezt gondolja kimondandónak és ezt gondolja jónak, akkor engedjük már meg, hogy kimondja”.

Emellett jól látszik a Google Trends adataiból, hogy a miniszterelnök-jelölt megszólalása után az emberek elkezdtek utánaolvasni a témának, vagyis a megszólalás érdeklődést generált, ráirányítva a figyelmet a korában is időről időre szárnyra kapó elméletre:
 


Az ábrán látszik, hogy Márki-Zay január 8-án tett kijelentései után kezdtek el rákeresni az emberek az  "Orbán Graz" kifejezésre

Nem az volt az első eset, hogy Márki-Zay bizonyítékok nélkül tett állításokat. Több alkalommal is utalt arra, hogy szerinte Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia meleg, később pedig már úgy fogalmazott Juhász Péternek adott interjújában: „Azt is tudjuk, hogy a fél kormány meleg.” Korábban azt is állította, hogy az ellenzéki sajtó "agyonhallgatta" a Szájer-ügyet, de később ezért a kijelentéséért elnézést kért.

Legutóbb arról beszélt a hvg.hu-nak adott videóinterjújában, hogy valaminek történnie kellett a 2009. novemberi Putyin-Orbán találkozón, amikor a magyar miniszterelnök hirtelen oroszbarát lett. Márki-Zay szerint "valami volt Putyin kezében, ha meg tudta győzni Orbánt." Bizonyítékokat azonban ehhez az állításához sem közölt. Amikor arról kérdezték, miért hozakodik elő rendszeresen nem bizonyított dolgokkal: "Nyilvánvalóan nem véletlenül mondok ilyen dolgokat."

A Political Capital még 2018-ban készített kutatást arról, hogy a magyar közvéleményben jelenlévő összeesküvés-elméletekről, álhírekről és babonákról. A kutatásban rákérdeztek arra is, mennyire hisznek benne az emberek, hogy vezető kormánypolitikusok rendszeresen és titokban pszichiátriai gyógykezelésre járnak Grazba. A válaszadók 30 százaléka inkább egyetértett ezzel a kijelentéssel, és csak 27 százalékuk utasította el azt. Minden negyedik Fidesz-szimpatizáns viszont azt vallotta, hogy valamilyen szinten hisz a pszichiátriai kezelésről szóló állításban. “Az orosz titkosszolgálat terhelő bizonyítékokkal rendelkezik Orbán Viktor ellen, amivel zsarolják a miniszterelnököt” - ezzel az állítással a válaszadók 26 százaléka értett egyet, a fideszes válaszadók 18 százaléka hisz a miniszterelnök oroszok általi zsarolásában.

A Lakmusz indulása óta többen is írtak nekünk, hogy szeretnének tényellenőrzést olvasni Orbán Viktor állítólagos grazi kezeléséről és Márki-Zay Péter erre vonatkozó állításairól. Ha neked is van témaötleted, írj nekünk a szerk@lakmusz.hu címre vagy a Facebook-oldalunkon.

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.