Orbán szlovén szövetségesei is megosztották a hamis hírt, hogy Magyarország vádemelésre készül Soros György ellen

Egy amerikai cikk azt állítja, hogy a magyar ügyészség a nácikkal való kollaborációval fogja megvádolni Soros Györgyöt, csakhogy ez nem igaz.


Nagyot megy a Twitteren a NewsPunch amerikai „alternatív híroldal” március 8-án közzétett cikke, amely szerint Magyarország vádemelésre készül Soros György ellen a nácikkal való kollaboráció miatt.

A cikkről számos poszt született a Twitteren, különböző nyelveken. A legsikeresebbet nagyjából kétezren retweetelték.

A Soros elleni készülő vádemelésről szóló információ magyar nyelven a pokolafoldon.com oldalon jelent meg.

Érdekesség, hogy a NewsPunch cikkét Twitteren megosztotta Branko Grims, a Szlovén Demokrata Párt, az SDS parlamenti képviselője, az ő bejegyzése nyomán pedig a pártelnök és volt miniszterelnök Janez Jansa is.
 
Képernyőmentés Jansa retweetjéről Forrás: Twitter
  
Az SDS a Fidesz elsőszámú szövetségesének számít Szlovéniában, Orbán Viktor 2017-ben beszédet is mondott a párt kongresszusán.

Jansa több ciklusban volt Szlovénia miniszterelnöke, legutóbb 2020 márciusa és 2022 júniusa között. A szlovén politikus nem először rugaszkodott el a valóságtól Soros Györggyel kapcsolatban. 2021-ben 13 EP-képviselőt nevezett meg „Soros bábjaként”, holott többen közülük már nem is voltak EP-képviselők, egyikük pedig már nem is volt életben.


Hamis állítások az amerikai cikkben

A NewsPunch cikke egy meg nem nevezett magyar ügyészségi forrásra hivatkozik, és azt állítja, hogy Sorost több ezer magyar zsidó meggyilkolásában való tudatos segédkezéssel fogják megvádolni.

A cikk első ránézésre is számos ellentmondást tartalmaz. Egy ponton például azt állítja, hogy (az egyébként 1930-ban született) Soros 1942-ben és 1943-ban követte el az állítólagos bűnöket, a felvezetőben viszont a náci megszállás alatti kollaborációról beszél. Magyarország német megszállása azonban csak 1944 márciusában kezdődött.

A készülő vádemelésre vonatkozó információnál egy meg nem nevezett ügyészségi forrásra hivatkoznak, később azonban már magára az ügyészségre, amikor azt állítják, hogy a magyar ügyészség szerint Soros előrehaladott kora ellenére megfelelő állapotban van a bírósági tárgyaláshoz.

A Fővárosi Főügyészség a Lakmusz megkeresésére azt válaszolta, hogy az adatvédelmi jogszabályok miatt arról nem adhatnak tájékoztatást, hogy konkrét személy érintett-e büntetőeljárásban.

Azonban a NewsPunch cikkében foglaltakkal kapcsolatban hozzátették, hogy 

“a Fővárosi Főügyészségre ilyen tárgyú megkeresés korábban nem érkezett, és a főügyészség ilyen - ,,hírek” szerinti – információt semmilyen más formában sem közölt.”


Soros és a nácik

A NewsPunch egy videórészletet is közölt, amiben - az egyébként zsidó származású - Soros állítólag elismeri a kollaborációt. Ám míg a cikkben korábban gyilkosságban való közreműködésről írtak, ebben az 1998-as interjúrészletben szó sem esik ilyesmiről.
 

A Magyarországról 1956-ban emigrált Soros családja 1944-ben hamis papírokat szerzett, Soros György is ennek segítségével vészelte át a holokausztot. Az interjúban mindössze azt ismerte el, hogy egy férfinál húzódott meg, aki „fogadott keresztfiaként” rejtegette. Ez a férfi segédkezett a zsidók vagyonának elkobzásában, és volt, hogy Soros is vele tartott egy ilyen útján.

Egy 2022-ben megjelent életrajzi könyvben a Soros gyerekkoráról szóló fejezetet jegyző Eva Hoffmann azt írja, hogy a férfit Bauflussnak hívták, az agrárminisztériumnak dolgozott, és azzal bízták meg, hogy készítsen leltárt az elmenekült vagy elhurcolt zsidók után hátramaradt vagyonról. Egy vidéki útjára a 14 éves Sorost is magával vitte, aki azonban az 1998-as interjúban azt mondta, hogy csak megfigyelő volt.

Soros a The New Republic-nak adott 1994-es interjújában egy másik történetet is elmesélt saját háború alatti szerepéről. A németek által létrehozott zsidó tanács – még a hamis papírok beszerzése előtt - arra kérte, hogy vigyen ki értesítéseket több háztartásba „a rabbival való találkozásról”. Soros apja tudta, hogy ezek a behívók valójában a deportálásra szólnak, így arra kérte a fiát, figyelmeztesse erre az érintetteket. Soros saját elmondása szerint így is tett.

(Nyitókép: AFP/Fabrice Coffrini)
Teczár Szilárd
2012-ben diplomázott az ELTE-n média és kommunikáció szakon, ugyanebben az évben jelent meg az első cikke a Magyar Narancsban. 2013 és 2022 között a hetilap állandó szerzője volt, belpolitikáról és európai uniós témákról írt. Főként ezekkel a témákkal foglalkozik a Lakmusz újságírójaként is, 2022 októberében csatlakozott a csapathoz