Pihenés, böjtölés, vitaminok: ennyit ajánl egy önkormányzati honlapról terjedő cikk a Covid tünetei ellen

Szada háziorvosa szerint a koronavírus csak hisztéria, a kezeléshez az immunrendszer erősítése a fontos. Írását 27 ezren osztották meg, legutóbb már egy másik orvos fényképével terjedt.

“Több éve dolgozom háziorvosként, kérem jól figyeljenek! Most a vírus 4. hullámának idején AZONNAL EZT tegyék ha úgy érzik betegek, és NE azt, amit hallanak”

Ez volt a címe annak a cikknek, amely tavaly novemberben jelent meg a Magyar Haza oldalán, és azóta is terjed a Facebookon.


Ez a poszt például alig néhány napja, január 23-án íródott.

A cikk a koronavírus-járványt "Covid hisztériának" nevezi, és azt ajánlja "hogy fertőző betegség esetén [mindenki] nyugodjon le, felejtse el a hivatalos média ijesztgetését és bízzon a saját testében." A vírusfertőzés kezelésére csupán pihenést, böjtölést, a lázcsillapítók kerülését és nagy mennyiségű C-és D-vitamint ajánl.
  • Ezek a tanácsok azonban nem állnak összhangban a hivatalos ajánlásokkal.
  • A cikk jelenleg egy olyan háziorvos neve alatt fut, aki jelezte, hogy nincs köze hozzá.
  • Az írást először 2020 októberében publikálták a szadai önkormányzat honlapján. A cikk szerzője Szada házirovosa, aki tavaly nyáron a Gődény György által alapított Orvosok a Tisztánlátásért csoport konferenciáján adott elő.
A cikk tavaly novemberben többek közt a Magyar Haza oldalán dr. Oláh Kálmán háziorvos neve alatt, és az ő fényképével jelent meg, forrásaként pedig a veszprém megyei hírportál, a Veol.hu van megadva (de elérhető például itt és itt is). A forrásként megadott honlapon azonban nem található ilyen tartalom, dr. Oláh Kálmán pedig egy nyilvános Facebook-posztban cáfolta, hogy köze lenne a szöveghez.
 

Dr. Oláh Kálmán hét Balaton-parti településen viszi háziorvosi praxisát, és pont tavaly novemberben jelent meg egy interjú vele, amelyben többek közt a harmadik oltás fontosságáról beszélt. Épp ezért tűnhet különösnek, hogy nem sokkal később olyan írás kezdett el a neve alatt terjedni, amelyben “Covid hisztériáról” lehetett olvasni.
 

De akkor honnan származik?

A szöveg eredeti formájában 2020 október 9-én, a koronavírus második hullámának idején jelent meg először az interneten, méghozzá egy hivatalos fórumon: egy Pest megyei település, Szada önkormányzatának a honlapján.

Az akkor még A vírusfertőzések legyőzésének 5-ös szabálya címet viselő írás szerzője dr. Dobos Vadim, Szada háziorvosa volt. A szöveg eredetileg az ő neve alatt kezdett el terjedni az interneten. 2020. október 11-én például egy azóta 16 ezerszer lájkolt, és 26 ezerszer megosztott posztban tűnt fel.
 

2020 őszén még nem volt elérhető védőoltás Magyarországon (először 2020. december 26-án oltottak), viszont a megbetegedések száma épp meredeken emelkedett, ahogy a lélegeztetőgépen lévők, és a betegség következtében elhunytak száma is. A szöveg a következő másfél évben az újabb hullámok idején is változatlan formában terjedt.

Megjelent  a Jog az Egészséghez egyesület oldalán, majd 2021 őszén, a koronavírus negyedik hullámának idején ismét többen megosztották a szöveget változatlan formában, mint egy “józan, gondolkodó háziorvos” üzenetét (például helyi Facebook csoportokban és a Magyar Megmaradásért oldalon).
 

Háziorvosi vs. hivatalos ajánlás

A háziorvos a cikk szerint “a gondolkodni hajlandó” lakosoknak kíván segíteni a vírusfertőzés kezelésében. Kiemeli, hogy az emberi szervezet  “isteni tökéletességgel működik”, az immunrendszer pedig “orvosi segítség nélkül is megvédi a szervezetünket a több ezer különböző vírustörzs ellen”. Ezért azt ajánlja, Covid-fertőzés esetén - minden más vírusfertőzéshez hasonlóan - az immunrendszerünket erősítsék a betegek.

Az orvos többek közt pihenést, böjtölést, a lázcsillapítók kerülését, és naponta legalább 4000 mg C-vitamin és legalább 20000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin szedését javasolja.

Ezek a tanácsok azonban nem állnak teljes összhangban a hivatalos ajánlásokkal.

A Semmelweis Egyetem által közzétett tájékoztató szerint az enyhébb tünetek valóban kezelhetők otthon, a megfázás vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), a láz, a köhögés, a torokfájás kezelésére pedig paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszereket ajánlanak. A tájékoztató szintén javasolja a vitaminok szedését, azonban alacsonyabb dózisban:
  • C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá
  • D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000NE/nap, de minimum 2000 NE/napadagban.
A D-vitamin fogyasztása a legfrissebb hazai ajánlás alapján is jóval kevesebb a szövegben megadottnál: “A fertőzés ideje alatt nagyobb adag szedése javasolt (napi 4000-6000 NE tíz napon keresztül), ami segít rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat mellékhatást.”

A szadai háziorvos ajánlása azonban arra nem tér ki, hogy pusztán a pihenés és az immunrendszer erősítése nem minden esetben elégséges.

A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint
  • az otthon gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.
  • ha a tünetek súlyosabbra fordulnak  (pl. nem múlik a láz, nehézlégzés, légszomj, tüdőgyulladás), akkor kórházi kezelésre van szükség.
Emellett tájékoztatnak arról is, hogy a védőoltás jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen.
 

Egy háziorvos véleménye


Az interneten terjedő írás eredeti szerzőjével, dr. Dobos Vadimmal szemben 2021. március 17-én a MOK Országos Elnöksége egyhangú igennel etikai eljárást kezdeményezett. Erről Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét levélben tájékoztatták, amely szerint:
 

“Ez év március 14-én a miniszter úr által is idézett közleményben határolódtunk el minden olyan megnyilvánulástól, amely oltásellenes, csökkenti az egyes vakcinákba vetett lakossági bizalmat, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét. Ezen kijelentések rombolják az egészségügybe vetett bizalmat és a járvány megfékezésére tett közös erőfeszítéseinket.”

Mint írták: mivel a járvány intenzív szakaszában különösen súlyosnak tartják az ilyen cselekményeket, 2021. március 17-i ülésükön mások mellett etikai eljárást indítanak dr. Dobos Vadim ellen is. A MOK kérdéseinkre nem kívánt nyilatkozni az ügyben, így sem azt nem tudni, pontosan mi volt az etikai eljárást kiváltó ok, sem azt, mi lett a vizsgálat eredménye.

Dr. Dobos Vadim 2021 augusztusában részt vett a II. Budapest COVID Konferencián. A programot az Orvosok a Tisztánlátásért csoport szervezte, amelynek egyik alapítója Gődény György. Dobos Vadim a konferencián “A kapitalista rendszer elkerülhetetlen bukása járványnak álcázva – az emberiség válaszúton” címmel tartott előadást.

Az Orvosok a Tisztánlátásért első, hasonló témájú konferenciája ügyében a MOK elnöksége Kásler Miklóshoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy vizsgálják meg a „jogi és hatósági eszközöket” a konferenciával kapcsolatban. Meglátásuk szerint ugyanis az ott előadók és a konferencia szervezőinek egyes megnyilvánulásai „aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására”.

Kérdéseinkre a szadai önkormányzat megerősítette, hogy a honlapjukon található cikket dr. Dobos Vadim írta, hozzátéve: “az abban megjelentek az ő saját véleményét tükrözik.” Jelezték továbbá azt is, hogy a MOK Országos Elnöksége nem tájékoztatta az önkormányzatot “sem etikai eljárás megindításáról, sem annak esetleges eredményéről”.

Úgy fogalmaztak:
 

“Doktor úr autonóm személyiség, ennek megfelelően nyilatkozatai olykor megosztóak lehetnek a szadai lakosok, illetve a szadai híreket követők körében. Azt fontos leszögeznünk, hogy munkájára az Önkormányzat felé panasz soha sem érkezett, büszkék vagyunk a szadai lakosok számára nyújtott szolgálatára. Az elmúlt másfél évben a járványügyi védekezésben orvosi esküjét messze túlhaladva vett részt, a szadai lakosok koronavírus elleni oltását zökkenőmentesen intézte. Tette ezt azért is, mert Dr. Dobos Vadim komoly célkitűzést fogalmazott meg. Szadát Magyarország legegészségesebb településévé kívánja tenni.”

Az üggyel kapcsolatban írásban és telefonon is kerestük dr. Dobos Vadimot, aki telefonon elmondta, a járványhelyzet jelenlegi szakaszában rendkívül túlterhelt, ezért nem áll módjában kérdéseinkre válaszolni, a nyilvánosságban pedig jó ideje nem foglalkozik a koronavírus-járvánnyal.

Címlapi kép: Komka Péter/MTI/MTVA
Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.