Rólunk

Fontosnak tartjuk, hogy a munkamódszerünk és a tényellenőrzés folyamata mindenki számára átlátható legyen, ezért ezt mindig elérhetővé tesszük a weboldalunkon. Ha a tevékenységünket módosítjuk vagy bővítjük, azt is jelezni fogjuk.
 

Mit ellenőrzünk?

Olyan kijelentéseket és információkat vizsgálunk, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak. Különös figyelmet fordítunk politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire, közintézmények és cégek közleményeire, valamint a közösségi médiában virálisan terjedő tartalmakra.
 

Mit nem ellenőrzünk?

Véleményeket, a jövőre vonatkozó jóslatokat és kimondottan humoros céllal készült bejegyzéseket.


Hogyan ellenőrizzük az információt?

Újságíróink elkötelezettek a tényeken alapuló és elfogulatlan tájékoztatás iránt. Minden állítást ugyanolyan módszerekkel ellenőrzünk, függetlenül attól, hogy az kitől származik.

  • Bizonyítékokat keresünk az állításban foglalt információkra, amelyhez minden lehetséges esetben megbízható, elsődleges forrásokat használunk. Amennyiben ilyenek nem állnak rendelkezésre, ezt jelezzük.
  • A felhasznált írott forrásokat a lehető legpontosabban (lehetőség szerint hivatkozva) tüntetjük fel a cikkeinkben, hogy azok tartalmát az olvasó maga is tudja ellenőrizni.
  • A cikkeinkben feltüntetjük az általunk idézett személyek nevét. Csak abban az esetben idézünk névtelen forrást, ha ezt a téma érzékenysége és a forrás biztonságának fenntartása indokolja, valamint az általa közölt információt legalább egy további, független forrásból is meg tudjuk erősíteni.
  • A cikkeinkben minden elérhető, releváns bizonyítékot közlünk, akár megerősítik, akár megcáfolják a vizsgált állítást.
  • Az állítást a feltárt bizonyítékok alapján értékeljük. Egy állítás lehet igaz vagy hamis, de leggyakrabban e két véglet között helyezkedik el (részben igaz vagy részben hamis, kontextusa miatt félrevezető, nem bizonyítható, stb). Az értékelésünk indoklását a cikk szövegében fejtjük ki részletesen.
  • Az általunk feltárt bizonyítékokat és a cikkünk fő állításait minden lehetséges esetben, a cikk publikálása előtt megosztjuk azzal, akitől az ellenőrzött kijelentés származik. Lehetőséget adunk, hogy ezekre reagáljon, és megkérjük, hogy ossza meg, milyen bizonyítékokra, forrásokra, adatokra alapozva tette meg a kijelentését.


Csak olyan információt ellenőrzünk, amire mi találtunk rá?

Nem. Figyelemmel követjük a sajtóban, az intézmények saját felületein és a közösségi médiában megjelenő tartalmakat, de várunk tippeket az olvasóinktól is. A témajavaslatokat a szerkesztőségi alapelveinknek megfelelően értékeljük: amennyiben az adott állítás ellenőrizhető, széles közönséghez jut el és jelentősen befolyásolja a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okoz, ellenőrizni fogjuk.


Mi történik, ha hibázunk?

Cikkeink megírása során a lehető legnagyobb gondossággal járunk el, azonban előfordulhat, hogy hibázunk. Amennyiben egy cikket utólag javítunk, azt transzparens módon jelezzük. Ha a cikk lényegi állításait nem befolyásoló hibáról van szó, azt a cikk szövegében és a cikkünk végén tüntetjük fel, jelölve a cikk módosításának pontos időpontját. Amennyiben a cikk lényegi állításait befolyásoló (és különösképp az állításra adott értékelésünket módosító) hibáról van szó, akkor ezt külön bejegyzésben jelezzük azokon a fórumukon is, ahol az eredeti cikket közzétettük. A hibajelzéseket és egyéb megjegyzéseket a szerk@lakmusz.hu címre várjuk.