Salgótarjánból erősíti fel Orbán és Putyin hangját egy klikkvadász hírhálózat

Három ismerőst találtunk az összehangoltan posztoló hálózat mögött: egy korábbi szélsőjobbos aktivistát, egy tapasztalt domainzsonglőrt és egy ezoterikus blog szerkesztőjét.

 

A palóc Olümposznak is nevezett Karancs-hegység lábánál, Salgótarjántól északra található az a hegyi lak, ahol tavaly nyáron együtt ejtőzött – egy nyilvános fotó szerint – a hazai szürkezónás médiavilág két különös alakja. 

A két férfi nevét hiába keresnénk újságok impresszumaiban. Azonban a hozzájuk (és egy harmadik salgótarjáni ismerősükhöz) kötődő weboldalak és közösségimédia-felületek több tízezer emberhez juttatják el a közélet eseményeit nap mint nap: őket találtuk a kiterjedt hálózat mögött, amely pár másodperces különbséggel árasztja el a Facebookot ugyanazokkal a migránsozó, putyinista, EU-ellenes tartalmakkal.

Korábbi cikkünkben ezeket a klikkvadász híroldalakat, – a Mai világot, a Hírextrát és 3 már nem élő, hasonló szájtot – mutattunk be, valamint azt a közösségimédia-univerzumot, amely ezekre az oldalakra tereli a hírolvasó közönséget. A portálok főként a kormánypárti médiából és oroszbarát híroldalakról ollóznak össze cikkeket, ezeket pedig jelenlegi tudásunk szerint 19 Facebook-oldal és csoport teszi közzé közel azonos időben. Az egymással összejátszó csatornák száma egyre bővül, utoljára például az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevét viselő közösséggel.

Cikksorozatunk második részében arra kerestük a választ, hogy 

  • kik állnak az online hírportálok és azok anyagait népszerűsítő közösségi média oldalak mögött, 
  • ezek a szereplők milyen indíttatásból végzik tevékenységüket, 
  • és mennyit keresnek vele.
     

Az információkhoz domain regisztrációs űrlapokon, Google hirdetési adatokon, valamint nyilvános Facebook és VKontakte (VK) bejegyzéseken keresztül jutottunk el, emellett az érintetteket e-mailen és telefonon is megkerestük. A szereplők beazonosításában segítségünkre volt egy szoftvermérnök olvasónk is, akinek a közreműködését ezúton is köszönjük.

Kutatásaink során a kiterjedt, összehangoltan működő hálózat több felülete mögött három salgótarjáni személyt találtunk. Közülük két férfi neve nem teljesen ismeretlen: Pálfalvai Istvánt már egy 2016-os, “Oroszország magyar hangjait” összegyűjtő cikk a magyar internet legnagyobb álhírvállalkozójának nevezte; a másikuk pedig, Balázs Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egykori aktivistája, aki a menekültválság idején a Napi Migráns elnevezésű, kattintásvadász honlappal hívta fel magára a média figyelmét. A társaság harmadik, kevéssé ismert tagja szintén salgótarjáni lakos, Deák Gyöngyi, aki egy ezoterikus blogot üzemeltet – ezen keresztül kötődik a Mai Világ híroldalhoz.

 

Miért foglalkozunk ezzel?

A “szürke zónában” meghúzódó és annak előnyeit kihasználó médiafelületek térhódítása létező jelenség. (2018-ra például a kormánypárti üzeneteket visszhangzó Facebook-oldalak 40 százaléka volt névtelen). Az ismeretlen hátterű, impresszum nélküli portálok és közösségi-médiaoldalak úgy vesznek részt a közbeszéd alakításában, hogy a szerzők véleményükért vagy a tényként tálalt állításokért nem vállalják a felelősséget. A számonkérhetőség hiánya pedig gyakran jár együtt a lejáratókampányok, összeesküvés-elméletek, pártosan elfogult vagy egyenesen propaganda anyagok gátlástalan terjesztésével – ez igaz az előző cikkünkben bemutatott Hírextra és a Mai világ oldalak tevékenységére is. 

A két híroldalon február előtt sem volt ritka az orosz propaganda, Ukrajna inváziója óta azonban teljes gőzzel ráfordultak az EU-ellenes és az orosz agressziót tagadó, szenzációhajhász és egyoldalú háborús hírekre. Emellett összeesküvés-elméletek és oltástagadó tartalmak is megjelennek hírek között, ez utóbbi kifejezetten a Mai világ tartalmaira jellemző. (forrás: Facebook)

Az online hírportálok cikkeit a közösségi média erősíti fel: írásaikat különféle csoportokban és oldalakon osztják tovább, az egyes felületeknek pedig összesen 200 ezer tagja/követője van. Ezeken keresztül egészen meglepő mértékben tud felpörögni egy-egy bejegyzés: az Átlátszó írt például arról, hogy a Mai Világ egyik dezinformációs anyaga (“Putyin 35 000 bebörtönzött gyermeket szabadított ki Ukrajnában” címen) júliusban az egyik legnépszerűbb poszt lett, mostanra pedig a cikken lévő interakciók száma átlépte a 40 ezret.

 

Domainzsonglőrből lett Orbán rajongói közösségépítő

Egy 2016-os cikkben egy olyan személyt kiáltottak ki a magyar internet legnagyobb álhírvállalkozójának, aki Pálfalvi István néven regisztrált egy sor domain nevet. Ekkor még csak 8, többek között menekültkérdéssel és iszlám terrorizmussal foglalkozó webszájt kötődött a rejtőzködő domain-használóhoz, aki leginkább a nem létező, "bivajbasznádi" lakcíméről lett ismert. Mostanra azonban már 38 oldalt számoltunk össze, amelyek kapcsolódhatnak ehhez a névhez.

 

A rejtőzködő domainhasználók gyakran töltik ki hamis vagy félig hamis adatokkal a regisztrációs űrlapot. A képen látható, hogy a “legnagyobb álhírvállalkozóként említett személy különböző névvariációkkal, fiktív lak- és e-mail címekkel tűnt fel a domain megújításakor, például hivatalos felületeken gyakran a nem létező “Bivajbasznádot” jelölte meg lakcímeként. Forrás: Whois XML API domain nyilvántartója.
 

A regisztráló nem aprózta el: nem csak “titkolt” vagy “érdekes hírekben” utazott évekig, de olyan honlapcímeket is bejegyzett, amelyek alkalmasak a hírolvasók megtévesztésére – például a közszolgálati hírportál nevét másoló hirado.top domaint is üzemeltette. (A Híradó.top egyik legolvasottabb cikkének annak idején a KDNP egyik politikusa is bedőlt: bár semmilyen lefejezési kísérlet nem történt a svédországi Malmőben a menekültválság kezdetén, Eőry Zsolt a portálra támaszkodva riogatott azzal, hogy ha a kormány nem akadályozza meg a migránsok érkezését, ilyesmi Magyarországon is megtörténhet).  

Ma a számos webcím közül már csak egy, a hirtop.in működik, az elévült domainek között azonban megtaláljuk a Hungary Express-t is, amely az általunk vizsgált hálózat része.

Kutatásunk során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Pálfalvi álnevet használó személy mögött valójában Pálfalvai István áll, akit telefonon értünk el: a beszélgetés során megerősítette, hogy a hungaryexpres.com-ot ő regisztrálta, és azt sem tagadta, hogy több más oldal is kötődik hozzá. Azonban hozzátette hogy ezek “jelentéktelenek”, és “nem érdemes rá időt pazarolni”, hogy ezekről kérdezzük. 

Pálfalvai az utóbbi időben inkább a Facebookon aktív: így a 65 ezer tagot számláló, négyévente frissülő Orbán Viktort miniszterelnöknek 2026-ban közösség egyik adminisztrátora, ezt a szerepkört pedig megosztva tölti be több, a Hirextrát terjesztő Facebook-oldallal.
 
Forrás: Facebook
 

Pálfalvai emellett több Facebook-oldalt is kedvel, amelyek ma kizárólag a Hirextra.info cikkeit osztják meg. Ilyen például a Hír-Express (18 ezer követő), a Magyar Expressz (7,2 ezer követő), a Palócbetyár (4 ezer követő), a Titkolt hírek (11 ezer követő) és a Változást az EU-ban (4,3 ezer követő). (A lájkokkal azért foglalkozunk külön, mert a csoportokkal ellentétben a Facebook-oldalak esetén nem nyilvános, kik az adminisztrátorok, erre csak következtetni lehet. A lájkok vizsgálata egy ilyen közelítés, az oldalkedvelés ugyanis előfeltétele annak, hogy valaki egy oldalt kezeljen.)

Ma Pálfalvai a nyilvánosan elérhető információk alapján Salgótarján környéki vendégházak kiadásával foglalkozik. Emellett élénken foglalkozik tágabb lakókörnyezete szépítésével, és turisztikai értékének növelésével: utoljára a Somlyó-bányai viadukt kiásásának egyik kezdeményezőjeként szerepelt a hírekben.
 

Menekültválság, halálos vírusok, atomháború: az egykori nemzeti radikális médiaportfóliója

Balázs Gábor esetében kevésbé szorul bizonyításra, hogy a Napi Migráns mellett a Hirextra.info domaint is ő regisztrálta, ezt ugyanis évekkel ezelőtt az Átlátszó egy vele készített interjújában már beismerte. Balázst a riportban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egykori salgótarjáni elnökeként jelent meg, ahonnan az interjú megjelenése előtt fél-egy évvel lépett ki, egyrészt mert “kiöregedett”, másrészt pedig “már nem tud ideológiailag azonosulni a szevezettel”. A cikkben elsősorban a bevándorlásellenes honlap kapcsán szólították meg, a Hírextrát csak mellékesen említik. A Napi migránsról azonban úgy nyilatkozott, hogy bár egyetért az ott közölt tartalmakkal, a honlap bejegyzésén kívül nem vett részt a hírportál működtetésében, azt barátai intézik. 

Az interjúban elmondottakat árnyalja az a tény, hogy Balázs a Facebookon 2019 óta adminisztrátora a közel 3 ezer tagot számláló Napi migráns, oltás, politika elnevezésű csoportnak, ahol egy időben rendszeresen promotálta a Hírextra, a Daily Migrants és a Napi Migráns híreit. Emellett a hálózat számos oldalát, így a Hír-Express, a JOBBoldali médiahírek, a Keresztény Konzervatívok, és a Palócbetyár oldalakat is követi. 
 

Spiri-kedvelőknek Angyali üzenet, a politikát követőknek Putyin

A társaság harmadik, kevéssé ismert tagja szintén salgótarjáni lakos, Deák Gyöngyi. Az ő tevékenysége eddig nem kapott nyilvánosságot, annak ellenére, hogy a vele kapcsolatba hozható két weblap közül az egyik, a Mai világ régóta szerepel az Urban Legends megtévesztő híroldalakat listázó gyűjtésében. Deák másik webszájtja, a Harmónia Mágia horoszkóppal, jóslással, szerelmi varázslatokkal, reinkarnációval, valamint angyal- és gyertyamágiával foglalkozik. 
 


A Harmónia Mágia angyali üzenetei jól kiegyensúlyozzák a másik portálról áradó rémhíreket. Forrás: Facebook

A WhoisXML API nyilvántartása szerint a Mai világot még 2012-ben Molnár Dániel jegyezte be, aki jelenleg a Vilagunk.hu oldalt üzemelteti. A Mai Világ domaincímét azonban Molnár hagyta elévülni, 2017-ben pedig egy személyazonosságát elfedő magyar állampolgár vette meg a GoDaddy-n. Az oldal ekkor nyerte el az arculatát, amellyel jelenleg is működik. 

Arra, hogy jelenleg Deák Gyöngyinek köze van a Mai világhoz, a hírportálon futó hirdetéseken keresztül tudunk következtetni: a Mai világ oldalán található Google AdSense hirdetéskezelő fiók azonosítója megegyezik azzal, amelyet a Harmónia Mágia portál is használ, ez utóbbi pedig Deák Gyöngyi nevén és címén szerepel. 

Ahogy a többiek, Deák is a közösségi médián keresztül épít közönséget híroldalai köré, erre a célra a Mai világ – Napjaink hírei és A csodák világa Facebook-csoportokat tartja fenn. A biznisznek a háború is jól jöhetett, Deák ugyanis május 3-a óta adminisztrátora a mára 4 ezer tagot számláló, szimplán Putyin elnevezésű közösségnek, amelyet a Mai világ Ukrajna orosz lerohanásának második napján, február 26-án jegyzett be. Deák ide – facebookos álnevén – rendszeresen posztolja a Mai világ híreit. 
 


Forrás: Facebook

Szakítás? Egy hálózatból két hálózat

A közösségi médiában nyilvánosan elérhető képekből és kommentekből kiderül, hogy Pálfalvai, Balázs és Deák évek óta ismerik egymást, ezt telefonos megkeresésünkre ketten meg is erősítették.  Bár tagadták, hogy közük lenne bármilyen hálózat működtetéséhez, a hozzájuk kötődő felületeken éveken keresztül összehangolt működés figyelhető meg: az oldalak a Facebookon mind az öt hírszájtot – a Hungary Express-t, a Hirextrát, a Napi migránst, a Daily Migrants-ot és a Mai világot – egy időszakban vagy egymást követően osztották meg. Az üzemeltetők között 2020 közepén szakadhatott meg az együttműködés, innentől ugyanis vagy csak a Hírextra vagy csak a Mai világ tartalmai jelennek meg az oldalak és a csoportok posztjai között.

Roadmap timeline

 

Pénz és/vagy politika?

Az érintettektől szerettük volna megtudni, hogy jelenleg pontosan milyen tevékenységet, és milyen célból végeznek a hozzájuk kötődő felületeken, ezért Pálfalvai Istvánt és Balázs Gábort is megkerestük telefonon. A trió harmadik tagjával, Deák Gyöngyivel e-mailben vettük fel a kapcsolatot.

A salgótarjáni társaságból egyik megkeresett sem beszélt szívesen saját tevékenységéről. Bár Pálfalvai szóban megerősítette, hogy az említett oldalak adminisztrátora, illetve hogy a kormány támogatására hozták létre ezeket a felületeket, másodszori megkeresésünkre már összeesküvés-elméletnek nevezte az általunk feltárt összefüggéseket.

 


Korábbi cikkünk megosztása alatt a Mai világ helyreigazítja egy olvasónkat arról, ki is áll a hálózat mögött. A Mai világ a kommentet később törölte. Forrás: Facebook


Balázs Gáborról két forrásunk azt állította, hogy a Hírextra domainjét nemcsak bejegyezte, hanem jelenleg is ő működteti az oldalt (egyikük szerint nem ideológiai elköteleződésből, hanem bevételszerzés érdekében). Balázs azonban nem adott választ a kérdéseinkre, telefonon annyit mondott, “nem is tudom hogy van ez”.

Harmadik megkérdezettünk, Deák Gyöngyi elmondása szerint jelenleg a Harmónia Mágia oldalt üzemelteti, a Mai Világot pedig eladta már egy éve – arról azonban nem közölt részleteket, hogy korábban pontosan milyen tevékenységet végzett, és arról sem, hogy kinek és miért adta el az oldalt. Állítása szerint az ezotéria érdekli, a politika nem. Azonban a publikus VK profilján gyakran oszt meg Mi Hazánkkal szimpatizáló üzeneteket, és közös képet posztolt a párt elnökével, Toroczkai Lászlóval is.

A portálok jellemző témaválasztásai – 2015-16-ban a menekültválság, 2020-ban a koronavírus, 2022-ben pedig a háború –, illetve a hírek túlzó és egyoldalú tálalása azt mutatja, hogy a fenntartók igyekeznek maximálisan kiaknázni az éppen aktuális morális pánikhelyzetet. Ez pedig előnyösen hat a forgalomterelésre, ezen keresztül pedig az oldalkattintásokból szerezhető reklámpénzekre.

A Political Capital ebben a tanulmányában kidolgozott egy módszertant, amellyel megbecsülte, hogy az álhíreket, összeesküvés-elméleteket és áltudományos tartalmakat terjesztő weboldalak mekkora bevételre tesznek szert az online hirdetésekkel. A Google hirdetéseit megjelenítő weblapoknak az internetes cég ugyanis kattintások után fizet reklámbevételt, amely nagyságát az oldalletöltésekből lehet megbecsülni. 

A Google bevételtervezője szerint a Mai világ (az utóbbi három hónapban elért) átlag 222 ezres havi látogatószámával éves szinten 2 millió Ft-ot is megkereshet. (A tényleges bevétel azonban sok más tényezőtől is függ, például a hirdetői kereslettől, a szezonális eltérésektől, vagy a hirdetés méretétől, így ez a kalkuláció csak közelítésként értendő). Egy-egy kiugró teljesítményt produkáló hír vagy havi látogatószám is növeli a bevételek mértékét (mint például a Mai világ júliusi toplistás tartalma, vagy a Hírextra májusi, 350 ezres látogatószáma is). 

A weblapokra pedig elsősotban a tartalmaikat népszerűsítő közösségi média oldalak irányítják a közönséget: a Similarweb adatai szerint a Hírextra forgalmának 68%-a, míg a Mai világ forgalmának 87%-a érkezik a közösségi médiáról.

Made with Flourish
A posztok száma egyenletesen növekszik 2019 vége óta. A tölcsér szája a legszélesebbre idén márciusban nyílt, ekkor összesen (a csoportmegosztásokat nem számítva) több mint 2400 bejegyzés szerepelt a 15 Facebook-oldalon.


Címlapi illusztráció: Kiss Vera

Német Szilvi
Művészettörténész, médiakutató. 2013 óta a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál vezetője, 2019-től az ELTE Film-, média- és kultúraelméleti doktori programjának hallgatója. Online politikai szubkultúrákkal, a populáris kultúra és a politika kapcsolatával, valamint hálózatelemzéssel foglalkozik. Társszerzőként jegyzi a tavaly megjelent Toxikus technokultúrák és digitális politika: Érzelmek, mémek, adatpolitika és figyelem az interneten (Napvilág, 2021) című könyvet.