Tanácsadó testület a Lakmusz mellett

Magyar és nemzetközi médiaszereplők és szakértők segítik a  Lakmusz tényellenőrző szerkesztőségének munkáját.


Az Európai Bizottság álhírek és dezinformáció-ellenes stratégiájának részeként 2020-ban pályázatot írt ki a dezinformációval kapcsolatos kutatások, valamint különböző tényellenőrző tevékenységek támogatására. Ezen a pályázaton indult és nyert a francia AFP hírügynökség által vezetett konzorcium, amely a Magyar Jeti Zrt. és a Media Universalis Alapítvány részvételével működik.  

A 15 hónapos, a European Digital Media Observatory (EDMO) keretrendszerében indított pilot projekt fő céljai: 

 • Magyar tényellenőrző oldal létrehozása, az AFP nemzetközi és - a 444-et és a Qubitot is kiadó - Magyar Jeti Zrt. magyarországi tapasztalatainak felhasználásával. 
 • Álhírekkel és dezinformációval kapcsolatos tudományos kutatás.
 • A tudatos médiafogyasztást ösztönző programok elindítása, melyek segítik a széles közönséget az álhírek és a különböző dezinformációs tevékenységek felismerésében.
   

A tényellenőrző weboldal egy hónappal ezelőtt, 2022 januárjában indult Lakmusz (www.lakmusz.hu) néven. Az elmúlt egy hónapban több mint negyven cikk jelent meg az oldalon. Örömünkre szolgál a munkák iránt tanúsított érdeklődés, és az, hogy cikkeinket több sajtóorgánum rendszeresen szemlézi.

Annak érdekében, hogy a munkánkat minél magasabb színvonalon tudjuk végezni, a Lakmuszt létrehozó konzorcium most Tanácsadói testületet állít fel szakmai munkájának támogatására. Hazai és nemzetközi szinten elismert, vezető szakértők és médiaszereplők vállaltak ebben szerepet, akik széles körben szerzett tapasztalatukkal, rendszeres tanácsaikkal és a mögöttük álló szervezetek tudásával érdemben segíteni tudják a kiadványt, valamint az álhírek és dezinformáció elleni fellépés valamennyi területét. 


A Tanácsadó testület tagjai: 


 • Joanna Krawczyk, a Gazeta Wyborcza Foundation elnöke
 • Josef Trappel, a Salzburgi Egyetem professzora és a Kommunikációs Tanulmányok Tanszék vezetője
 • Kapronczay Stefánia, a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója
 • Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója
 • Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője
 • Marius Dragomir, a CEU Center for Media, Data and Society igazgatója
 • Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója
 • Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke
 • Veiszer Alinda, szerkesztő-műsorvezető, újságíró
 

A tanácsadói testület rendszeresen értékeli majd a Lakmusz és a konzorcium elvégzett munkáját és további fejlődési lehetőségeit.

 

A tagok részletes szakmai bemutatása

   

Joanna Krawczyk

Az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza partnerkapcsolati vezetője, a Gazeta Wyborcza Foundation és a Leading European Newspaper Alliance elnöke. 15 éves tapasztalattal rendelkezik nemzetközi kapcsolatok és projektmenedzsment területén a média, a civil és a kulturális szektorban. Dolgozott lengyel és európai civil szervezeteknek, többek közt a Villa Decius Foundationnek, a European Cultural Foundationnek, az Institute of Reportage-nak és az Evens Foundationnek. Számos médiával kapcsolatos rendezvényt szervezett, együttműködve az Európai Bizottsággal, a brüsszeli Media & Learning Associationnel, az Ethical Journalism Networkkel, a Media Literacy Networkkel és a Konrad Adenauer Stiftunggal.

 

Josef Trappel 

A Salzburgi Egyetem médiapolitika és médiagazdaságtan professzora, a Kommunikációs Tanulmányok tanszékének vezetője. Fő kutatási területe a média és demokrácia, a médiastruktúrákban bekövetkezett változások, valamint ezeknek a tömegkommunikációra, a digitalizációra, az innovációra, a nemzeti és nemzetközi médiapolitikára és a médiagazdaságtanra gyakorolt hatásai. Az Euromedia Research Group kutatója és az EU Erasmus+ „Digitális Kommunikációs Vezetés” mesterprogramjának igazgatója.

 

Kapronczay Stefánia

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója 2013 óta. Korábban a szervezetnél gyakornok, majd a Betegjogi Program vezetője volt 2008 és 2012 között. Stefánia cum laude minősítéssel jogász diplomát szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, emellett osztatlan szociológia képzésben abszolútóriumot. 2012-13-as tanéveben a Stanford Egyetem Jogi Karán szerzett mesterdiplomát, disszertációját a fogyatékos emberek reprodukciós jogairól írta. Stefánia szakmai és közéleti lapokban megjelent cikkei az abortuszhoz való joggal, a hajléktalanság büntetésével, illetve a civil szervezetek elleni állami fellépéssel foglalkoznak magyar és angol nyelven. Stefánia 2014 óta az INCLO, az International Network of Civil Liberties Organizations társelnöke. A Rajk szakkollégium tanácsadó testületének volt tagja három éven keresztül. Stefánia 2014-ben German Marshall Fellowship ösztöndíjat nyert, illetve a 2018-ban a European Young Leaders tagjai közé választotta a Friends of Europe szervezet.

 

Kotroczó Róbert

Az RTL Magyarország hírigazgatója 2001-től, előtte hírfőszerkesztője 2000-től. Történelem szakon végzett a Debreceni-, korábban Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Szakdolgozatát a nyilasok filmes propagandájából írta. Később az ELTE jogi karán tanult politológiát. USIS ösztöndíjjal az Egyesült Államokban Tanulmányozta az amerikai televíziós hírszerkesztői elméletet és gyakorlatot. Részt vett a CNN külföldi újságíróknak szánt képzésében, ösztöndíjjal tanult a Royal Dutch Media akadémián. Az egykori közszolgálati Magyar Televízióban kezdett dolgozni riporterként, szerkesztőként és műsorvezetőként egyebek közt a Híradóban, az Esti Egyenlegben, az Objektívben, az Estében, az Úton Európa magazinban és a Reggelben. A TV2 alapító tagja, műsorvezető-szerkesztője volt a Naplónak, szerkesztő-riportere a Tényeknek. Az RTL-ben a Reggeli című műsor főszerkesztője, majd több műsor alapító szerkesztője, egyebek közt a Házon Kívülnek és a 21. Századnak. A Hégető Honorka Alapítvány elnöke.

 

Krekó Péter

Politológus, szociálpszichológus, dezinformációs szakértő, a Political Capital elemzőintézet ügyvezetője. A washingtoni CEPA think-tank külső vezető munkatársa, és PopBack Fellow a University of Cambridge-en. Az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszékének habilitált egyetemi docense. 2016-2017-ben Fulbright-ösztöndíjas vendégoktató volt az Egyesült Államokban, az Indianai Egyetem Közép-Eurázsiai Tanulmányok tanszékén. Doktori értekezését az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiájából írta 2014-ben, és 2020-ban habilitált. 2011 óta a Political Capital ügyvezető igazgatója. Fő kutatási témája a dezinformáció, az orosz politikai befolyás Nyugaton, és ennek kapcsolata az európai populizmussal és radikalizmussal. Két könyv szerzője: a Tömegparanoia tudományos ismeretterjesztő stílusban mutatja be az álhírek és összeesküvés-elméletek szociálpszichológiai működésmódját, a Juhász Attilával közösen írt, The Hungarian Far Right pedig a hazai szélsőjobboldal rendszerváltás utáni politikáját elemzi.

 

Marius Dragomir 

Marius Dragomir a budapesti CEU Center for Media, Data and Society igazgatója. Korábban több mint egy évtizeden keresztül a Nyílt Társadalom Alapítvány munkatársa volt. 2007 óta a londoni Program on Independent Journalism (PIJ), korábban a Network Media Program kutatási és szakpolitikai portfólióját irányítja. Az 56 országot vizsgáló Mapping Digital Media kutatásnak egyik szerkesztője volt, valamint egyik fő szerzője és szerkesztője az OSF Television Across Europe kutatásának, amely 20 európai ország műsorszórási irányelveit vizsgálta. Jelenleg a Media Influence Matrix elnevezésű nemzetközi kutatási projektet irányítja. Marius több mint egy évtizede foglalkozik médiakutatással, szakterülete a médiaszabálylozás, a digitális média, a közszolgálati média, a spektrummenedzsment és a tulajdonosi szabályozás. Az újságírásról és médiapolitikáról írt tanulmányait és cikkeit több mint 60 országban publikálták. Újságírói pályafutását 25 éve kezdte szülőhazájában, Romániában, ahol számos helyi napilapnak, rádiónak és televíziónak dolgozott. 1999 óta angol nyelvű médiának dolgozik. Az újságírók és kutatók által létrehozott Mediapowermonitor.com alapító tagja, amely az újságírásra hatással bíró szabályozói, gazdasági és politikai trendeket vizsgálja.

 

Martin József Péter

Közgazdász és újságíró. Diplomáját és PhD-fokozatát a Budapesti Corvinus (korábban: Közgazdaságtudományi) Egyetemen szerezte. A Transparency International (TI) magyarországi ügyvezető igazgatója 2013 óta. Egy kiküldetés („secondment”) keretében dolgozott a TI UK kutatási igazgatójaként is Londonban, 2019-ben. Oktat a Corvinus Egyetemen, a Gazdaság- és Közpolitika Tanszék külsős adjunktusa. Eddig több mint két tucat tudományos publikációja és – társszerzőként – egy könyve jelent meg. Kutatási területe a korrupció, az intézmények, a sajtószabadság, az európai uniós integráció és a gazdasági fejlődés összefüggései. Pályafutását gazdasági újságíróként a Világgazdaság című napilapnál kezdte. Ezt követően különféle beosztásban dolgozott a Figyelő c. gazdasági hetilap szerkesztőségében, 2003-tól hat éven keresztül a lap főszerkesztője volt. Vezetése alatt 2006-ban a Figyelő Pulitzer Emlékdíjat nyert. 2010 és 2013 között tanácsadóként dolgozott hazai és nemzetközi intézmények megbízásából. Két évtizede szakértőként rendszeres szereplője a magyar és a nemzetközi médiának. Angolul, franciául és oroszul beszél.

 

Pardavi Márta

Jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke 2007 óta. Az ELTE Jogi Karán végzett 1998-ban. Harmadéves egyetemistaként csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, így szinte a kezdetektől részese volt a szervezet fejlődésének. 2003-tól 2010-ig a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsa (European Council on Refugees and Exiles, ECRE) nevű európai civil szervezet elnökségi tagja, majd alelnöke volt. Az emberi jogok és jogállamiság védelmét leendő és gyakorló jogászok között népszerűsítő PILNet Alapítvány kuratóriumi tagja.

Lakmusz