Tényleg egy fotón szerepelt Kövér László és Kádár János?

Több ezer magyar Facebook-felhasználó osztott már meg egy szerkesztett képet, amin állítólag Kövér Lászlót, a Parlament jelenlegi házelnökét látni fiatalon Kádár János, a szocialista Magyarország első embere mellett. Valójában a kép hamisítvány, az AFP pedig megtalálta a kép eredetijét: ezen Kádár egy másik korabeli szocialista politikus, Szűrös Mátyás mellett látható.

"Kádár János 1986-ban az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetében találkozott a Soros-ösztöndíjasokkal" – olvasható egy, a Facebookon több mint 4500 felhasználó által megosztott, rossz minőségű képen. A képen látszólag a fiatal Kövér László áll Kádár János, a kommunista rezsim első embere mellett. Ugyanez a hamis kép más, jobb minőségű változatokban is terjed a Facebookon.

A kép alatti kommentszekcióban több felhasználó is képmutatással vádolja Kövért, a politikus ugyanis rendszeresen kommunistának bélyegzi politikai ellenfeleit. "És ezek kommunistáznak, rohadjanak meg" – írta például valaki. Mások viszont helyesen felismerték, hogy a kép hamisítvány, egyesek még az eredeti verziót is belinkelték a kommentek közé.

 ez
A hamisított kép a Facebookon. 2023. február 3-án készült képernyőkép

 

Az eredeti képen Szűrös Mátyás látható, nem pedig Kövér Kövér

A hamis képen végzett fordított képkeresés egy olyan 444-cikkhez vezet, amelyben a képet illusztrációként használták egy Fidesz-sajtóközleményről szóló hírcikkhez.

A 444 cikkében használt képen a Kádár mellett álló férfi nem Kövér László. A képaláírás szerint a fotó a Fortepanról, egy archív képeket publikáló oldalról származik. A Fortepan archívumában könnyen megtalálható az eredeti kép. A kép leírása a következő: Béla király út 28-30., a kormány vendégháza előtt Kádár János és Szűrös Mátyás politikusok a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének budapesti találkozója idején, 1986. június 11-én.


Az eredeti kép (fent) és a manipulált kép (lent) összehasonlítása. Az eredeti kép forrása a Fortepan archívum. A képernyőmentések 2023. február 3-án készültek.

Ugyanerről az eseményről egy másik, néhány pillanatnyi eltéréssel készült képet is találni az MTI fotóarchívumában. Az MTI archívuma a jobb oldali férfit szintén Szűrös Mátyásként, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkáraként azonosítja.

Azt a képet is könnyen meg lehet találni, amelyikről Kövér arcát kivágták, ha rákeres az ember a "fiatal Kövér László" kulcsszavakra. A kép az Index egyik képgalériájában is megjelent, amelyben magyar politikusokat mutattak be fiatalon. A kép forrása az MTI állami hírügynökség fotóarchívuma.

Ha megnézi az ember Kövér arcát ezen a fotón, akkor egyértelművé válik, hogy ezt a képet használták fel a közösségi médiában terjedő szerkesztett képhez. A kép 1989. január 31-én készült a Mikroszkóp Színpadon tartott sajtóeseményen.

A Facebookon terjedő hamis képen olvasható szöveg megemlíti a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának Társadalomtudományi Intézetét, valamint a Soros-ösztöndíjat is. Az igaz, hogy Kövér László 1986-ban MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének ifjúságkutató csoportjának tudományos segédmunkatársa volt, 1987 és 1988 között pedig az MTA–Soros Alapítvány ösztöndíjasa. Ezek az információk megtalálhatóak Kövér az Országgyűlés honlapján található hivatalos adatlapján is.

Kádár János, a Magyar Népköztársaság de facto vezetője az úgynevezett Kádár-korszakban (1956-1988), amint azt ez az archív hangfelvétel is bizonyítja, kritikus volt Soros Györggyel szemben, amiért az támogatta a magyarországi államhatalom ellenzékét.

AFP