„Testbeszéd! Na olvassatok libsik!” – Orbán és Zelenszkij kézfogásába mindenki azt lát bele, amit szeretne

A kormánypárti és kormányellenes oldalakon használt illusztrációk szemléletesen mutatják be, hogyan manipulálható egy esemény értelmezése a képek segítségével.

 

Az elmúlt napok egyik legforróbb témája az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozója volt, illetve azon belül is az, hogy Orbán Viktor és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hogyan viselkedett, amikor a részt vevő politikusok közös fotóra álltak össze.

Az esettel a hazai és a nemzetközi sajtó is foglalkozott, és ismert elemzőkől névtelen mémkészítőkig sokan próbálták a saját értelmezésüket beleerőltetni az eseményen készült képekbe. A csúcstalálkozón készült képek felhasználása rávilágít, hogy milyen könnyű képek segítségével egy narratívát alátámasztani. Példákon keresztül mutatjuk be, hogyan.
 

Miről készült fotó és videó?

A témában született írások a fellelhető videók és fotók alapján társítanak különféle értelmezéseket Orbán és Zelenszkij találkozásához. Ami ezekből kirajzolódik:

  • az eseményről készült videófelvételeken az látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közös fotózásra érkező Zelenszkijt nem tapsolja meg,
  • az ugyanekkor készült fotók egy részén Orbán Viktor szeme csukva van, vagy felfelé néz, míg a többiek egyenesen a kamerába,
  • a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotók tanúsága alapján azonban Orbán kézfogással üdvözölte az ukrán elnököt, hasonló galériát az Európai Tanács és az MTI is közzétett,
  • egyes videófelvételek alapján a csúcstalálkozónak volt olyan része, amikor több más politikus barátilag üdvözölte Zelenszkijt, miközben a magyar miniszterelnök egyedül üldögélt és a papírjait rendezgette.

Ez a négy eleme a történetnek, ami megalapozta a mainstream sajtóban és a közösségi média különféle felületein terjedő értelmezéseket.

 

Egyedül nem tapsolt?

A legtöbbet elemzett része a találkozónak az volt, hogy Orbán Viktor nem tapsolta meg Zelenszkijt. A nem kormánypárti felületeken ez volt az az eleme az esetnek, ami a legnagyobb hangsúlyt kapta, és még a mainstream sajtóban is volt olyan cikk, amiben azt emelték ki, hogy egyedül a magyar miniszterelnök hanyagolta a tapsot, az Ukrajnát támogató oldalakon pedig szintén főleg Orbánt emelték ki:

Csakhogy ez ebben a formában nem igaz: ahogy több videón is látszik, Zelenszkij bevonulásakor Orbánon kívül az első sorban világoskék öltönyben álló Klaus Iohannis román elnök sem tapsolt. (Karl Nehammer osztrák kancellár pedig Orbán mögött, takarásban áll, és nem látszik egyértelműen, hogy tapsolt-e.) 

 

Erő itt, alázat ott

Az azonban tény, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem tapsolt – valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a “békepárti” magyar kormány és Ukrajna viszonya a háború árnyékában nem mentes a feszültségektől. A gesztus elmaradása azonban ráirányította a figyelmet a miniszterelnök viselkedésére a csúcstalálkozón.

Egy ilyen eseményen számtalan fotó készül, amelyeken attól függően, hogy ki készíti őket, egészen más kompozíciók jelenhetnek meg. A miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett egy galériát a csúcstalálkozóról, amelyben szerepel egy fotó róla és az ukrán elnökről, amint épp kezet fognak. A képen Zelenszkij félig meghajolva, mintegy alázatosan rázza meg a magyar miniszterelnök kezét.

A fotó anélkül, hogy manipulált lenne, manipulatív üzenetet hordoz, hiszen az erős magyar miniszterelnök előtt meghajló ukrán miniszterelnök képe anélkül is sokat mond, hogy különösebben magyarázni kellene. Orbán Viktor követőinek legalábbis biztosan nem kellett magyarázni, a miniszterelnök posztja alatt ilyen kommentek követik egymást (többek közt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkáré):

 

A hozzászólásokban Zelenszkij megkapta többek közt a sittes, börtöntöltelék és gyáva jelzőket is, de emellett  több Orbánt kritizáló hozzászólás is született a poszt alatt (például Koleszterin tábornokként utalnak a magyar miniszterelnökre). Hoppál Péter pedig csak annyit kommentelt:

“Testbeszéd! Na olvassatok libsik!”

A kormányt támogató oldalak sem maradtak némák a kézfogással kapcsolatban. A PestiSrácok több anyagban is foglalkozott az üggyel (például itt és itt), többek közt megállapítva, hogy diplomáciai szempontból másodlagos, hogy “megtapsolta-e a magyar miniszterelnök Zelenszkijt”. A Vadhajtások pedig ezzel a címmel írt cikket az esetről:

“Orbán Viktor a vezér! Egyedül Ő nem tapsolta meg Zelenszkij bohócot!”

Bohár Dániel pedig a 888.hu-ra írta meg:

“Orbánnak még a kézfogása is hergeli a libsiket”

A különféle kormánypárti Facebook-oldalakon pedig számos, a miniszterelnököt támogató poszt jelent meg. Például olyan is, amiből kiderült, “ki a főnök”:

Sőt, még vers is született a témában, amelyben ilyen sorok szerepelnek:

“Kárpátalján könnyeket sírnak a szirénák,

A magyartól ne várjatok tapsot, ti hiénák…”

Csakhogy hamar kiderült, hogy a kézfogásról készült más képek (például az Európai Tanács hivatalos oldalán, vagy éppen a magyar MTI-ben láthatóak) egészen más hatást keltenek. Erre pedig többek közt a 444, a Telex, a 24.hu és a Klubrádió is felhívta a figyelmet.

Ezeken a képeken ugyanis nincs nyoma annak az alá-fölérendeltségnek, amely a miniszterelnök által közzétett képet jellemzi. Ez pedig alapot adott arra is, hogy a kormányellenes oldalon is számos értelmezése szülessen a történteknek. Ujhelyi István EP-képviselő például hosszú posztban fejtette ki a véleményét a kép alapján a “kettészakított nyilvánosságról”:

“A Fidesz miniszterelnökének propaganda stábja ugyanis végtelen profizmusról és végtelen erkölcstelenségről tanúbizonyságot téve egy olyan fotót választott a kormányfő közösségi oldalára, amelyen az „ukrán harcos” meggyötörten hódol az „európai középhatalmat építő államférfi” előtt. ”

Ahogy mások is igyekeztek értelmezni a kézfogás üzenetét:

 

Nyitva vagy csukva?

A kézfogás kétféle olvasata mellett arra is többen felfigyeltek, hogy a közös csoportképen Orbán Viktor csukott szemmel látható, vagy éppen felfelé néz, de nem a kamerába.

Kiemelte ezt a részletet éldául Török Gábor politikai elemző:

És az Új Egyenlőség is:

Valójában a csoportképet az AFP képügynöksége három formában közölte, ezek közül kettőn Orbán szeme valóban csukva van, a harmadikon pedig felfelé néz.

Az, hogy ezek közül a képek közül ki melyiket használta fel, egyéni döntés kérdése – de azért azt érdemes megjegyezni, hogy egy képszerkesztő számára az optimális választás általában az, amin a fotókon szereplő személyek szeme nyitva van. Hacsak nem akar valami mást sugallni a kép használatával.

Egyébként azt is sokat jelezték, hogy még a nyitott szemű képen is felfelé néz a magyar miniszterelnök. Ennek viszont egyszerű oka van: fentről is fényképezték a társaságot. Sanna Marin finn miniszterelnök például olyan fotót publikált, ahol nem csak Orbán néz a fenti kamerába:

 

Sőt, van olyan kép is az Európai Tanács oldalán, ahol Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Zelenszkijnek is megmutatja, hova kell nézni (Orbán viszont épp ezen a képen nem felfelé, hanem előre tekintget):

Mindez azonban nem akadályozta meg az esetet elemzőket abban, hogy mindenfélét belelássanak a képekbe. A Pendulum Blog például ezt:

“Bizony, a mi Viktorunk sárgul az irigységtől, mert ő vágyik arra a szerepre, amit Zelenszkij játszik el. Az ünnepelt hős, az erős nemzeti vezető szerepére, akit egész Európa csodál. Miközben őt leplezetlen megvetéssel veszik körül, és annak látják, ami: Putyin talpnyalójának.”


Egyedül üldögél vagy mosolyogva beszélget?

A kormányellenes csoportokban azt is többen kiemelték, hogy az egyik videón az látszik: Orbán egyedül üldögél és a papírjait rendezgeti, míg mások Zelenszkijt üdvözlik. “Európa szégyene” – a Csehszlovák Kém oldal például ezzel a felütéssel írt hosszú posztot az esetről, amit több mint 46 ezerszer néztek már meg:

Ám mielőtt ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, érdemes megjegyezni, hogy mások is álldogáltak-üldögéltek egyedül a csúcstalálkozó bizonyos időpontjaiban. Itt például Giorgia Meloni látható, amint egyedül álldogál – miközben épp Orbán Viktor beszélget mögötte más férfiakkal:

 

Kép forrása: Hln.be

És ha már szóba került Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, lássunk egy másik példát, ugyanerről az eseményről.

A csúcstalálkozó előtt a Politico írta meg, hogy újabb ügy miatt feszült a viszony Franciaország és Olaszország között, az olasz miniszterelnök ugyanis nehezményezte, hogy a brüsszeli csúcs előtt nem hívták meg Párizsba, ahol Zelenszkij Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

Az ügy illusztrálásához egyes olasz és francia lapok olyan fotókat választottak, ahol Meloni különféle módokon fintorog, miközben Macron mellette áll és mosolyogva beszélget.

 

Kép forrása: Time.news

 

De készült ilyen fotó is:

Kép forrása: Il Foglio

Valójában ezek a képek is akkor készültek, amikor az uniós vezetők összegyűltek a közös fotózásra. Van olyan kép is, amin Meloni is mosolyog:

Kép forrása: Courrier International

Az Európai Tanács hivatalos fotóján pedig látszik, hogy annyira azért nem lehetett rossz hangulatú ez a fotózás. A galéria harmadik képén látható Meloni és Macron, illetve Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke, amint épp beszélgetnek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Council of the European Union (@eucouncil) által megosztott bejegyzés

Orbán mellett Meloni esete is jól példázza, hogy milyen könnyű egészen más hangulatát kelteni egy találkozónak, pusztán a képpel, amit illusztrációként használunk hozzá.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.