Több ezren osztják meg, hogy a szülés olyan fájdalmas, mint egyszerre húsz csonttörés

Bár az igaz, hogy a szülés komoly fájdalommal járhat, egészségügyi szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a fájdalom szubjektív. Tehát nem igazak azok az évek óta terjedő állítások, amelyek azt állítják, hogy szülés közben egy nő 57 "egységnyi" fájdalmat él áll, ami állítólag 20 törött csontnak felel meg. 

"Az emberi test 45 egységnyi fájdalmat képes ellenállni. De egy gyermek születésekor a nő 57 egységnyi fájdalmat képes kibírni, amit egyszerre 20 töréshez hasonlíthatunk ...[sic]" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet 2022. június 19-én osztottak meg. Ugyanez az állítás már legalább 2013 óta terjed a magyar közösségi médiában, és már több ezren megosztották. 


Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. július 18-án készült.

Az állítás – ami már angolulfranciáulportugálulgörögül és németül is terjedni kezdett több közösségi oldalon is – legalább 2010 óta elérhető az interneten, és az AFP 2019-ben már cáfolta is azt. Ennek ellenére a történet újra és újra virális lett, és az AFP spanyol és francia tényellenőrző csapatai 2022 június végén ismét foglalkoztak a kérdéssel. 

Az AFP több szülész-nőgyógyásszal és aneszteziológussal is beszélt az állításról, akik – bár elismerték, hogy a szüléssel járó fájdalom az egyik legintenzívebb tud lenni – arra hívták fel a figyelmet, hogy a fájdalom szubjektív, több faktortól is függ, és nem lehet önkényesen kijelölt egységekben mérni. 

A fájdalom szubjektív 

Dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója az AFP kérdésre megerősítette, hogy a fájdalom szubjektív: "A fájdalom nem mérhető egzakt módon, így annak mértékegysége sincs. A különböző emberek által érzett fájdalmat nem lehet összehasonlítani, hiszen mindenki csak a saját maga által érzett fájdalmakat tudja esetleg rangsorolni. A szülés természetesen rendkívül erős fájdalommal jár, azok a kismamák, akik mindkettőt átélték, azt mondják, hogy talán a vesegörcs fájdalmának mértéke hasonlítható a vajúdáshoz" – írta a szakember emailben 2022. július 14-én megjegyezve, hogy "a közbeszédben gyakran halljuk, ha a szülés fájdalma nem lenne elviselhető, már régen kihalt volna az emberiség."

"Szemfényvesztés 'fájdalom egységekről' beszélni" – mondta Dominique Truan a Chilei Egyetem szülész-nőgyógyásza az AFP spanyol nyelvű tényellenőrző csapatának a kérdésére. "A fájdalom túlságosan szubjektív, túl személyes, túlságosan függ a kontextustól".

"A fájdalom rendkívül szubjektív. A testünk érzékelésén múlik, meg a fájdalomtűrő-képességünkön. A pszichológiai állapotnak nagy szerepe van – sok területen sok múlik ezen" – mondta Philippe Goffard, a brüsszeli Saint-Pierre Egyetemi Kórház aneszteziológiai és intenzív klinikájának igazgatóhelyettese 2022. június 27-én az AFP-nek. 

"Igaz, a gyermekszülés fájdalma az intenzív fájdalom kategóriájába esik" – tette hozzá Goffard. 

A Facebook-posztban említett "fájdalomegységek" a szülészeten kívül sem ismertek az orvostudományban, mondta el Luis Miguel Torres, a Spanyol Multidiszciplináris Fájdalomtudományi Társaság elnöke. 

André Wolff, az Groningeni Egyetem Aneszteziológiai Osztályának professzora, és az UMCG Fájdalomközpont orvosi igazgatója 2022. július 5-én a következő választ adta az AFP-nek: "Nincs számomra ismert alapja ennek az állításnak, a valóságban a fájdalomérzékelést egyénenként lehet meghatározni." A szakártő szerint a fájdalomegységek is kitalációk: "Nem igaz az állítás, badarság". 

Az egytől tízig terjedő skála 

A szakértők megerősítették az AFP-nek, hogy nem tudják, mire utalhatnak a Facebook-bejegyzésben szereplő mértékegységek. De ez nem jelenti azt, hogy az orvosoknak ne lenne lehetősége felmérni a páciensek által megélt fájdalmat a szülés közben. 

"A fájdalom megbecsülésének célja, hogy legyen mire alapoznunk a megfelelő kezelést. A fájdalomküszöb függvényében, amely egyénenként eltérhet, megpróbáljuk a lehető legjobb kezelést nyújtani" – mondta el Philippe Goffard. "Egyes betegek jól bírják a gyerekszülést epidurális anesztézia nélkül is, másoknak már az elejétől fogva orvosi segítségre van szükségük" – mondta a szakértő.

"Nekünk aneszteziológusoknak megvan a módszerünk a fájdalom mérésére a vajúdás és a szülés közben. Egy egytől tízig terjedő skálát használunk" – mondta Pierre Bernard a Frankofón Belga Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Akadémiájának elnöke az AFP kérdésére 2022. június 27-én. 

A szakemberek két egyszerű skálát használnak a fájdalom felmérésére, derül ki a European Spine Journal cikkéből. A vizuális analóg és a numerikus skálát (amiket egyébként Magyarországon is ismernek). Mindkettő ugyanazon az elven alapszik: megkérik a pácienst, hogy egy egytől tízig terjedő skálán becsülje meg a fájdalmát, ahol 10 a legerősebb fájdalom. 

A szakemberek egy olyan tízes skálát kezdtek el használni, amelyben a számokhoz leírások és arckifejezések is társítva vannak, hogy könnyebb legyen megbecsülni a fájdalom mértékét, olvasható a Harvard Orvostudományi Egyetem fogyasztói egészségügyi részlegének, a Harvard Health Publishingnek a cikkében

De még ez a rendszer is kritika tárgya: "Arra jöttünk rá, hogy ez a skála túl egyszerű ahhoz, hogy valami ennyire komplex dolgot mérni tudjunk vele" – mondta az AFP-nek Dr. Jianren Mao-t, a Massachusettsi Kórház Fájdalomgyógyászati Részlegének igazgatója. "Amire valaki azt mondja, hogy [a skálán] 8-as vagy 4-es, az valaki másnak teljesen eltérő lehet, tehát a becslés nem mindig megbízható."

Pillanatkép a Harvard Health Publishing 2019 decemberében készült cikkéből.

A fájdalom mérésének léteznek többdimenziós módszerei is. 1979-ben két kutató a Kanadai McGill Egyetemen kifejlesztette az úgynevezett McGill-fájdalomkérdőívet. Ebben mintegy húsz kérdést kell előre megadott lehetőségek beikszelésével megválaszolni az érzékelt fájdalom alapján. A kérdőív alapján a kifejlesztésben résztevő egyik kutató, Ronald Melzack 1984-ben felállított egy skálát a különböző fájdalmak összehasonlítására, beleértve a gyerekszülést is. 

De ennek ellenére is rendkívül nehéz összehasonlítani a különböző fájdalomtípusokat, főleg  a gyerekszüléssel kapcsolatos fájdalmat. 

A gyerekszülés fájdalmának semmi köze a törött csontokhoz

Johanna Sztancseva bába, Bulgária első privát bábapraxisának, a Zebranak a társalapítója azt mondta az AFP kérdésére 2022. június 28-án, hogy "a gyerekszülés közben átélteknek semmi köze a törött csontokhoz. Sok nő esetében a normál szülés egy intenzív és durva élmény. Másoknak gyors, enyhébb és elviselhető. De egyik esetben sincs csonttöréshez vagy más patologikus eseményhez kötődő érzés. Pont ellenkezőleg, ha erősek az átélt érzések, az azt jelenti hogy rendesen, az elvárásoknak megfelelően működik a test. A gyerekszülés fájdalma a normális folyamat része, és nem hasonlítható valamilyen egészségügyi rendellenességhez.  

André Wolff aneszteziológus professzor szintén azt mondta, hogy nincs olyan fájdalommérési módszer, ami a törött csontokon alapszik: "Ezt nem lehet kísérlettel mérni, és egy csonttörés okozta fájdalom megint csak egyénfüggő. A fájdalom intenzitása a körülményektől is függ."


Címlapkép: Két kisbaba "bemelegít" a verseny előtt a NYC Triathlon éves Pelenka Derbijén, 2017. július 14-én, New Yorkban. (DOMINICK REUTER / AFP) 
Frissítés: 2022. július 21-én pótlásra került két hiányzó bekezdés az első alcím alatt. 

Szerző

AFP Ténykérdés
Az AFP a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, amely vezető szerepet tölt be a digitális tényellenőrzés terén. Az AFP fact-checking hálózatának több mint 120 újságíró dolgozik, több mint 85 országban.