Továbbra is terjednek a Covid-oltással kapcsolatos hamis hírek, miközben a magyar áldozatok száma átlépte a 45 ezret

E hét elejére 45 ezer fölé emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik 2020 márciusa óta koronavírusban hunytak el Magyarországon. Az elmúlt heteket nézve a kórházi adatok javulnak, viszont az új fertőzések száma újra emelkedni kezdett.

Az elmúlt hónapokban a beoltatlanok oltási hajlandóságát nem sikerült érdemben növelni. A nagy lendülettel indult oltási kampányt követően Magyarország mostanra a rosszabbul teljesítő EU-s országok közé csúszott, jelenleg 64 százalékon álló átoltottsági aránnyal. 


Eközben a közösségi médiában, oltásellenes Facebook-csoportokban továbbra is terjednek az oltás negatív hatásaival kapcsolatos hamis információk - az egyik ilyen hírre több olvasónk is felhívta a figyelmünket.

“Anglia kormánya elismerte, hogy a kettős védőoltás után az ember soha többé nem lesz képes teljes természetes immunitást szerezni a Covid-változatokkal - vagy esetleg bármely más vírussal - szemben” - állítja egy írás, amely eredetileg januárban jelent meg Kárpátria hírportálon. 

A Kormányzati beismerés Angliában című cikk az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Hivatala (UKHSA) által kiadott jelentés, a COVID-19 Vaccine Survelliance Reportra hivatkozik. Pontosabban a jelentés egyik mondatára, amely a 23. oldalon található:

“Az N antitestek szintje alacsonyabbnak tűnik azoknál az embereknél, akik két oltási dózis után fertőződnek meg.”

Ebből pedig azt a következtetést vonja le a cikk, hogy:

  • A Covid-19 vakcinák károsítják a legalább kétszeresen beoltottak természetes immunrendszerét.
  • A kettős védőoltás után az ember soha többé nem lesz képes természetes immunitást szerezni a Covid-variánsokkal szemben.

Ugyanerre a jelentésre hivatkozva angol nyelven már korábban elkezdtek terjedni hasonló tartalmú cikkek, Facebook- és Twitter posztok, amelyeket a brit Full Fact tényellenőrző hírportál és a Reuters hírügynökség ellenőrzött. 

Ezek szerint az idézett állítás valóban szerepel a jelentésben, azonban az erről szóló posztok hibásan értelmezik azt.  

A természetes megfertőződést követően az N antitestek szintje valóban alacsonyabb lehet a beoltott embereknél. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az oltás  károsítaná a természetes immunrendszert, vagy negatív hatással lenne a vírus elleni védekezőképességre. Félreértés, hogy az oltás árt a természetes védekezőképességünknek

A brit kormány Egészségügyi Biztonsági Hivatala hétről-hétre közzéteszi az úgynevezett COVID-19 Vaccine Survelliance Reportot. A jelentésben számolnak be az oltásokkal kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről. 2021. október 21-én, a 42. heti jelentésben volt olvasható, hogy az N antitestek szintje alacsonyabbnak tűnik azoknál, akik két oltási dózis után fertőződnek meg. Azonban a King’s College London epidemiológusa, Tim Spector a Reutersnek elmondta, hogy 

a brit Egészségügyi Biztonsági Hivatalának jelentésében valójában szó sincs arról, hogy a Covid-19 vakcinák gyengítenék az immunrendszerünket. 

Spector szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valakinek természetes úton vagy oltás hatására termelődik antitest a szervezetében. Itt a lényeges különbség, hogy N vagy S antitest termelődik-e a szervezetünkben. (A vírus-RNS-t védi a nukleokapszid, másnéven N-fehérje. Az N antitestek a nukleokapszidot ismerik fel, és ez váltja ki a szervezetünk immunreakcióját. Az S antitest ezzel szemben a vírus felszínén található tüskefehérjét ismeri fel. Angolul a tüskét „spike”-nak hívják, innen jön az „S” elnevezés.)

  • N antitest akkor termelődik a szervezetben, ha valaki természetes úton esik át a koronavíruson.
  • S antitest termelődhet természetes megfertőződés esetén és oltás után is (amely a tüskefehérje felismerésére „tanítja” az immunrendszerünket). 

Az oltás és a természetes megfertőződés tehát különböző immunválaszt vált ki a szervezetben. Együttesen is jelen lehet N és S antitest valakinek a szervezetében, azonban ez nem jelent erősebb immunitást. Ha pedig az oltás után alacsonyabb szintű az N antitestek szintje, ettől még nem lesz valaki kevésbé védett a koronavírussal szemben.


Koronavírus elleni oltásra várakozók a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. november 22-én, az oltási akcióhét kezdetén. Fotó: MTI/Varga György

Tim Spector epidemiológus elmondta azt is, hogy ha valaki átesik a Covid-19 fertőzésen, nem garantált, hogy a védettséghez elegendő N antitest termelődik a szervezetében. Tim Spector állítását több kutatás is alátámasztja:

  • A világ egyik legnagyobb Covid-19 kutatási programja, a ZOE COVID Study eredményei kimutatták, hogy azok között, akik természetes úton estek át a fertőzésen, ötből egy személynek nem kimutatható N antitest a szervezetében. 
  • A ZOE COVID Study egy másik kutatása alapján az AstraZeneca vakcinával oltottak 71 százalékos, míg a Pfizer vakcinával oltottak 87 százalékos védelmet élveznek a megfertőződéssel szemben. Ha valaki nincs beoltva, de átesett a fertőzésen, csupán 65 százalékos védettsége lesz az újrafertőződés ellen.
  • Hasonló eredményre jutott az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kutatása, miszerint az oltással létrejött immunitás erősebb védelmet nyújt a súlyos megbetegedés ellen, mint ha valaki természetes úton esik át a fertőzésen. A kutatás eredményei szerint az RNS vakcinák ötször olyan hatékonyak a kórházba kerülés megelőzésében, mint ha valaki nincs beoltva, de átesett a fertőzésen.

Az oltás tehát egyszerűen másfajta immunválaszt vált ki a szervezetből, mint a természetes megfertőződés, de ez nem azt jelenti, hogy gyengül a védekezőképességünk. A tudomány jelenlegi állása szerint a Covid-19 elleni vakcinák semmiféle kárt nem okoznak az immunrendszerünk működésében.

Címlapi kép: MTI/Varga György

Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.