Vágó István szerint 20-30 ember nézte a miniszterelnök beszédét „a valóságban”

A megafonos Trombitás Kristóf pedig az ellenzéki tüntetésről posztolt olyan fotót, ahol csak lézengtek a résztvevők. 

 

Ahogy az lenni szokott, az idei március 15-i nemzeti ünnep után is megkezdődött a tömegméricskélés: az egyes eseményeken résztvevők számát sokan igyekeznek megbecsülni, illetve ebből különféle következtetéseket levonni vagy politikai tőkét kovácsolni.

A DK-s Vágó István például arról posztolt a Facebookra, hogy Orbán Viktor beszédét – amelyet idén Kiskőrösön, Petőfi szülőháza mellett mondott el – mindössze 20-30 ember hallgatta “a valóságban”, miközben a színpadra kivetítve 200-300 ember előtt beszélt. 

Kép forrása: Vágó István/Facebook

A posztot több mint 1100-an osztották meg, és 1800-an lájkolták.
 


Többek közt ilyen hozzászólások olvashatók alatta:

 

Válogatás a poszt alatti kommentekből

 

A kommentelők egy része jól láthatóan azt a következtetést vonta le a posztból, hogy a miniszterelnök “fél”, illetve úgy érelmezték a bejegyzést, mintha Orbán valóban csak 20 ember előtt beszélt volna.

Megkérdeztük Vágó Istvánt, hogy mire utalt a posztjában, válaszában úgy fogalmazott:

“a képemen "két Orbán" látható. A bal oldalon a valóságos Orbán beszél Petőfi szülőháza előtt, ott 20-30 ember hallgatja közvetlen közelről (ha kinagyítja, tisztán látható), a fotón onnan mutat a nyíl a "falra kivetített" Orbánra, őt 2-300 ember nézi.”

Ezek alapján Vágó tehát azt emelte ki posztjában, hogy míg a miniszterelnököt csupán a hozzá közel állók (20-30 ember) nézték, addig a többség (200-300 ember) a kivetítőn követte Orbán beszédét. Ennek illusztrálására válaszában küldött még egy helyszíni fotót is:


Mindehhez viszont érdemes hozzátenni, hogy Orbán Viktor idén rendhagyó módon nem színpadról beszélt, vagyis a tőle távolabb állók számára jobban követhető volt a beszéd a kivetítő képernyőjét nézve.

FRISSÍTÉS 20:01
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért tartotta fontosnak Vágó István, hogy erre a jelenségre külön Facebook-posztban hívja fel a figyelmet. Kérdésünkra az alábbi választ küldte:

"Nem fontosnak tartottam, amit láttam, hanem különösnek. Magam is azt kérdeztem a posztban, miért választották ezt a megoldást ahelyett, hogy Orbán megtette volna azt a néhány lépést a színpadig. Erre pedig a válaszok között sok tippet találtam, egyiket sem tudnám kizárni."

 


És hányan voltak?

A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotók alapján a megemlékezésen valóban néhány száz fő vett részt, közülük pedig láthatóan több mint 20-30 ember nézte magát Orbánt, miközben beszédet mondott.

 

Képek forrása: Orbán Viktor/Facebook

Kiskőrös város Facebook-oldalán található olyan kép, amelyen úgy tűnik, valóban néhány százan lehettek az eseményen.

 

Kép forrása: Kiskőrös város/Facebook

A MapChecking alkalmazás segítségével igyekeztünk megbecsülni a résztvevők számát. Az ugyan látható, hogy a színpad közelében viszonylag sűrűn álltak az emberek, kicsit távolabb azonban már nem volt tömörülés, és a kordonok, illetve a füves részek miatt sok hely maradt üresen a téren. Annyi megállapítható, hogy a kép bal felső sarkában elhelyezkedő - Orbán-pizzát áruló - Pizzaphone pizzéria előtt még vannak emberek, ám a szökőkút mögött például már elenyésző számú néző állt csak, és a kép alján, a Petőfi Sándor út irányában sincsenek túl sűrűn az érdeklődők. Így a becslés az alábbiak szerint alakult:

 

 

A másik oldal

A megafonos Trombitás Kristóf szintén egy talányos posztban próbálta meg érzékeltetni, hogy az ellenzéki tüntetésen kevesebben voltak, mint ahányan a miniszterelnököt hallgatták.

Az alsó képen a Szabadságmenet végállomásán gyülekező emberek láthatóak. A civil szervezetek által meghirdetett demonstráció a Hősök teréről indult, és az Andrássy út elejére futott be, ahol beszédet mondott többek közt Karácsony Gergely is. A főpolgármester fotói közt található olyan, amelyen látszik, hogy jóval többen voltak jelen az eseményen annál, mint amit Trombitás érzékeltetni próbált az általa közzétett képen.

Kép forása: Karácsony Gergely/Facebook

Trombitástól írásban kérdeztük, hogy szerinte milyen különbségek vannak a két kép között, illetve hogy a Szabadságmenetről általa közzétett képet ki és mikor készítette, azonban kérdéseinkre nem válaszolt.

Az Andrássy úton tartott rendezvényről megemlékezett Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki szerint a demonstráció egy “mikro-pride” volt.

A szűkszavú összegzés értelmezésében segíthet az Origo, ami “Kampánynyitót tartott néhány száz érdeklődőnek Karácsony Gergely” című cikkében a Magyar Nemzet tudósításából idézve jegyezte meg:

“Bár a baloldal rendezvényein ritkán tűnik fel magyar lobogó, az LMBTQ-jelképek és a pedagógus-diák tüntetésekről ismert transzparensek mellett most több zászlót is láttunk.

A fotók alapján azonban többen voltak a rendezvényen, mint “néhány százan”. Bár olyan felvétel nem készült, amelyen látható lenne az, hogy a színpadtól pontosan meddig ért a tömeg, az viszont látszik, hogy az első keresztutcáig (Káldy Gyula utca) biztosan álltak emberek. A MapChecking alkalmazással meg lehet becsülni a létszámukat is, bár azt érdemes figyelembe venni, hogy az utcán különféle tereptárgyak (korlátok, sátrak, útpadkák, kukák, fák, stb.) miatt nem lehet egységes tömegről beszélni, illetve a színpad közelében mindig többen tömörülnek össze, hátrébb rendszerint szellősebben állnak a résztvevők. Vannak, akik előbb elmennek, mások később érkeznek, vagyis a folyamatos fluktuáció miatt sem lehet pontosan megmondani, hányan vesznek részt egy-egy megmozduláson.

 

 

Mi tehát úgy számoltunk, hogy közepes sűrűségű volt a tömeg, és mindössze a Káldy Gyula utcáig álltak az emberek, de még így is 2500 fő körüli becslést kaptunk.

Érdekesség, hogy sem a miniszterelnök megemlékezéséről, sem a civil tüntetésről nem készült olyan fotó, amely felülről mutatta volna meg a résztvevőket. Az MTI viszont kiadott egy ilyen képet – a DK demonstrációjáról.

Kép forrása: MTI/MTVA

A képaláírás így szól:

“Videofelvételről készített kép a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti nagygyűlésének, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésének résztvevőiről az Egyetem téren 2023. március 15-én.”

Az viszont ebből a leírásból nem derül ki, hogy pontosan mikor készült a kép, vagyis hogy ez csupán a gyülekezés ideje, vagy már a tüntetés közben, netán a végén készült-e.

Címlapkép: Németh Dániel/444
Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.