Vajna Tímeának kétségei támadtak, hogy tényleg rakéta csapódott-e egy kijevi lakóépületbe - segítünk!

Az orosz-ukrán háború harmadik napján, február 26-án a kijevi Igor Szikorszkij nemzetközi repülőtér közelében rakéta csapódott egy lakóházba - adta hírül több nemzetközi hírportál. 

Vajna Tímeának azonban kétségei támadtak azzal kapcsolatban, hogy valóban rakéta csapódott-e az épületbe. A több mint 440 ezer követővel rendelkező celeb-üzletasszony február 26-án este, egy Instagram-sztoriban osztott meg egy fényképet a súlyosan megrongálódott kijevi lakóházról. A képhez fűzött kommentjében Vajna arra utal, hogy az épületben talán nem is rakéta, hanem gázrobbanás okozta a pusztítást:
 
“Vagy ez egy régebbi gázrobbanás és manipulálják a híreket? Nem vagyok szakértő, de sztem ha rakéta ér egy épületet akkor az egész összeomlik vagy legalábbis lyukat hagy… szerintetek?”
 

Képernyőfotó Vajna Tímea Instagramjáról

Az nem teljesen érthető, hogy Vajna Tímea miért utal arra, hogy nem lát lyukat az épületen (a ház oldalán tátongó lyuk ugyanis elég jól kivehető az általa megosztott képen). Vajna szavazást is indított a posztban: követőit arról kérdezte, hogy szerintük manipulálták-e a híreket. Az Instagram-sztorik csak huszonnégy óráig érhetők el, és most már sem az eredeti poszt, sem a szavazás végeredménye nem látszik Vajna Instagramján.

A Facebookon többen is reagáltak Vajna Tímea posztjára, többek közt Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő és Jámbor András, Budapest 6. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje. Ők kiemelték, hogy több felvétel is bizonyítja, hogy rakéta csapódott a házba.
 

Pontosan melyek ezek a bizonyítékok?

A lakóház megrongálódásának reggelén először ukrán források számoltak be az esetről, Kijev polgármesterének, Vitalij Klicskónak a Telegramon közölt üzenetére hivatkozva. 

Képernyőfotó Vitalij Klicsko Telegram üzenetéről


"Rakéta csapódott egy lakóházba a Lobanovsky utca 6A szám alatt" - írta a polgármester, aki nem sokkal később egy biztonsági kamera által rögzített videót is közzétett a rakéta becsapódásáról. Ugyanez a felvétel és ezen kívül még egy másik szögből készült videó is látható az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat által megosztott Facebook-posztban.

Ezeket a videókat később több nemzetközi híroldal, többek közt a Guardian és a Reuters is átvette. A Guardian riportjában láthatunk egy telefonáló férfit is, aki arról beszél, hogy családjával a konyhában tartózkodtak a becsapódás pillanatában, és nagy szerencséjük volt, hogy sikerült élve kimenekülniük az épületből. Elmondta azt is, hogy a feleségének és idősebbik gyerekének eltört a lába. 

 

De biztos, hogy ebbe az épületbe csapódott rakéta?


Mivel az ukrán források közölték a rakétabecsapódás pontos helyszínét is, a Google Mapsen is beazonosítható, melyik épületről van szó. A Street View jelenleg elérhető felvétele 2015 májusában készült az akkor még sértetlen épületről, de a színe, formája és ablakai alapján látható, hogy valóban ez a helyszín szerepel a médiában megosztott képeken és Vajna Insta-sztoriján is.


A kijevi polgármester által megosztott biztonsági kamerás felvételen a szomszédos épületek is látszanak:

A térképen pedig így néz ki a lakóépület környéke:


Mivel a Google Street Viewnak nincsenek felvételei Kijev minden utcájáról, a térképen nem lehet pontosan meghatározni, honnan készült a biztonsági kamerás felvétel. Azonban már ebből a hozzávetőleges szögből és távolságból is látszik, hogy a szomszédos épületek színe, alakja és elrendezése megegyezik a felvételeken szereplőkkel.

A fentiek alapján nem tűnik kétségesnek, hogy egy rakéta becsapódása okozott károkat a kijevi lakóépületben. Azonban a CNN egyik nemzetközi tudósítója, Clarissa Ward felhívta rá a figyelmet, hogy azzal kapcsolatban zavarosan a hírek, hogy pontosan milyen rakéta csapódott az épületbe. Ward  szerint az “ukrán hatóságok állítják, hogy a pusztítást egy orosz rakéta okozta. Míg az oroszok szerint az ukrán légvédelem egy eltévedt rakétája volt.” Ward azzal folytatta, hogy “akárki is a felelős, ez megtörtént. A valóságban ez megtörténik, amikor háború dúl egy olyan nagyvárosban, mint Kijev.”

Vajna Tímea már korábban is állást foglalt a háborúval kapcsolatban, egyik Instagram-sztorijában kiírta, hogy “háború kezdődött Ukrajnában. Ne legyen háború.” Azt is elmondta, hogy “1 millió forinttal segítettem az ártatlan gyermekeken, akiknek a védelme a legfontosabb mindenhol a világban." A gázrobbanást emlegető posztjával kapcsolatban kerestük Vajna Tímeát, ha válaszol a kérdéseinkre, frissítjük a cikkünket.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO / WOLFGANG SCHWAN

Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.