Varga Judit szerint az EU semmivel nem támogatta a magyar határvédelmet. Valójában 45 milliárd forintot kaptunk

  • Az igazságügyi miniszter szerint a magyar kormány semmilyen uniós segítséget nem kapott a “migráció megállításában”.

  • Mi viszont azt találtuk, magyar állami szerveknek is bőven jutott abból a 45 milliárd forintnyi támogatásból, amelyet 2014 és 2020 között magyar menekültügyi és határvédelmi fejlesztésekre adott az  Európai Unió.

  • Varga Judit a Lakmusznak azt írta, posztjában kifejezetten a fizikai határzárra, a déli határszakaszon felállított határkerítésre utalt, amelynek a megépítését valóban nem támogatta pénzzel az Európai Unió.

 

“A valóság bekopogtatott Európa ajtaján. Mondvacsinált jogállamisági viták helyett most valós problémákkal kell foglalkoznia a brüsszeli elitnek” - indította Varga Judit igazságügyi miniszter március 23-án, egy nappal a brüsszeli NATO- és EU-csúcs kezdete előtt közzétett Facebook-bejegyzését, majd így folytatta:

 

Mikor a nemzetközi egyezményeket követve megállítottuk a migrációt, a magyar kormány semmilyen segítséget nem kapott” az Európai Uniótól. Sőt, meg is akartak büntetni minket hosszú évekig.Varga a 2015-16-os migrációs válságra utalt, amikor Magyarország különutas politikát választott a többi EU tagállamhoz képest, és határkerítés építésébe kezdett. Azóta is vissza-visszatérő eleme a kormány kommunikációjának, hogy Brüsszel ideológiai alapokon bünteti Magyarországot, amiért a kormány szigorúbb menekültpolitikát folytatott a főként Közel-Keletről érkező menedékkérőkkel szemben. Ebben a keretben értelmezik az Európai Unió Bíróságának azt a 2020. májusi ítéletét is, amely szerint a magyar kormány 2015-ben a tranzitzónák létrehozásával uniós jogot sértő módon alakította át menekültügyi rendszerét.

A magyar kormány álláspontja, hogy hazánkat olyan jelentős migrációs nyomás érte, hogy a határkerítés az egész Unió védelmét biztosította. A kormánytagok tehát rendszeresen hangoztatják, és Varga mostani nyilatkozatának is az a fő állítása, hogy az EU cserbenhagyta Magyarországot, és nem támogatta a többi tagállamnak is kedvező határvédelmünket.

Ez azonban ebben a formában nem igaz.

Az Európai Unió a 2014-2020-as költségvetési időszakban jelentős összeggel támogatta a magyar határvédelmi erőfeszítéseket. Az Európai Bizottság oldalán elérhető tájékoztató anyagból kiderül, hogy mennyivel.

A 2014-2020-as időszakban az EU 110 millió eurót folyósított határvédelmi, belbiztonsági és a migrációval kapcsolatos feladatok támogatására. A menekültválság miatt Magyarország további négy alkalommal kért és kapott sürgősségi segélyt az Uniótól. A hazánkat érintő migráció kezelésére 2014 és 2020 között összesen tehát 137 millió eurót, azaz mintegy 45 milliárd forintot tett elérhetővé az EU.

A cikk ráadásul ki is emeli, hogy a 2015-16 migrációs válság során Magyarországnak jelentős nyomással kellett szembenéznie, ezért az Unió pénzügyi támogatást is nyújtott az elmúlt években.

"Magyar szolidaritás: határvédelem, kerítés, 600 milliárd forint az elmúlt hét évben Európa védelméért" - írta a fenti, a Facebook oldalára posztolt fotó mellé Varga Judit 2022. január 26-án.

Mire ment el?

Hogy pontosan milyen feladatok ellátására érkezett támogatás ebből az összegből, arról a belügyi területet támogató források, összefoglaló nevükön a Belügyi Alapok tájékoztató honlapján lehet tájékozódni.

A kifejezetten menekültügyi célokra fordítható Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaiból 2014 és 2020 között többek közt a menekültügyi eljárások fejlesztését, a Magyarországon tartózkodó külföldiek beilleszkedésének elősegítését és az illegális migráció elleni hatékony fellépést támogatták.

Ebből a pénzből civil szervezetek, alapítványok, magáncégek mellett jelentős részben állami szervek is részesültek. A részletes összesítésekből láthatjuk, hogy a vizsgált időszakban a legtöbb forrás az alábbi szerveknek jutott, többek közt a tranzitzónák, az idegenrendészeti őrzött szállások és a befogadó állomások infrastruktúrájának feljesztésére:
 
  • Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (most Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, korábban Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal): 988 millió forint
  • Országos Rendőr-főkapitányság: 2 milliárd 700 millió forint
  • Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság: 2 milliárd 589 millió forint
 

Terepjárók, hőkamerák és biometrikus azonosító rendszerek uniós pénzből a határra


A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon kívül jutott határvédelemre egy másik uniós alapból, a Belső Biztonsági Alapból (International Security Fund) is. Ebből is több állami szerv kapott uniós támogatást:
 
  • az Országos Rendőr-főkapitányság: 10 milliárd 807 millió forint
  • a korábban Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalként, majd Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal néven működő Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság: 292 millió
  • és az állami tulajdonban lévő Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: 183 millió

A támogatott projektek között szerepel több közúti határátkelő-fejlesztés, határellenőrzést segítő informatikai rendszerek fejlesztése, és határvédelmi eszközök: úgy, mint terepjárók, hőkamerák, beszerzése is.
 

A határkerítésre gondolt

Varga Judit az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül reagált tényellenőrzésünk állításaira. Levelében, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk, azt magyarázza: Facebook-bejegyzésében a fizikai határzárra, a déli határszakaszon megépített határkerítésre utalt.

"Az illegális migrációt a kerítés, a kizárólag magyar költségvetésből finanszírozott fizikai határzár állította meg 2015-ben, amelyet az Európai Unió egyetlen eurócenttel sem támogatott és az elmúlt években is következetesen megtagadta a határkerítések finanszírozását"

- írta az igazságügyi miniszter, kiemelve, hogy az általunk hivatkozott 2014-2020-as uniós költségvetés belügyi alapjaiból érkező forrásokról az EU még jóval a migrációs válság előtt döntött az EU, és a határkerítés építésére és üzemeltetésére nem voltak fordíthatók.

A fizikai határzárral kapcsolatos költségigényekre az Európai Bizottság csak 2019-ben engedélyezett 20 millió eurót, amit azonban kizárólag a járőrszolgálatot teljesítő állomány bérébe és túlóra díjába lehetett beszámítani, a fizikai infrastruktúra fejlesztésére és működtetésére, vagy más, a határvédelemhez kapcsolódó tevékenységek támogatására a forrás nem volt felhasználható - áll a miniszter válaszában.
 


Szerzők: Neuberger Eszter, Kárpáti Jakab
Címlapi kép forrása: Varga Judit Facebook-oldala
Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.