Az első felét levágták a videónak, ami alapján sokan megrendezettnek hiszik Greta Thunberg előállítását

A klímaaktivista gyakori célpontja a dezinformációnak.

Szerzők: Teczár Szilárd, Neuberger Eszter

A német rendőrség január 17-én előállította Greta Thunberg svéd klímaaktivistát, aki társaival egy szénbánya kibővítése ellen tiltakozott Lützerath község közelében. A rendőrség azután intézkedett, hogy az aktivisták túl közel mentek a bánya széléhez. Rövid igazoltatás után elengedték őket, nem emeltek vádat ellenük.

A tiltakozásról készült fotók, például az, amelyiken Thunberget három rendőr cipeli, bejárták a világsajtót.
Fotó: Roberto Pfeil/DPA/via AFP

Az interneten azonban hamar elkezdtek terjedni az elméletek arról, hogy az egész jelenet megrendezett volt.

Egy „fake letartóztatást” emlegető Twitter-videó már közel 18,5 millió megtekintésnél jár. A félperces videón az látható, hogy Thunberg három rendőr és egy negyedik férfi – valószínűleg egy másik demonstráló – gyűrűjében áll és nevetgél, körülöttük több fotós is dolgozik, a háttérben feltűnik egy puskamikrofon. A felvétel végén Thunberg a saját lábán indul el a rendőrökkel néhány rendőrségi kisbusz felé.
 
A rendőri intézkedés valódiságának megkérdőjelezése a magyar sajtóban is megjelent. A 888.hu például azt írta, „előkerült egy újabb felvétel, amely teljesen más megvilágításba helyezi a történteket. (…) Thunberg kisasszony két rendőr között áll, nevetgél, egy fickó, mintha csak rendező lenne, magyaráz, fotósok képeket készítenek, majd amikor elindul a menetelés, többen videóra veszik, érezhetően rendezett körülmények között.”

A vg.hu cikke szerint Thunberg előállítása „erősen megrendezettnek tűnik a friss videók alapján”. A cikk azt állítja, „a klímaaktivistáról kedden több kép is megjelent, hogy rendőrök cipelik el a tüntetésről. A helyszíni videók szerint viszont előtte még kedvesen elcsevegtek a zsarukkal és pózoltak is a fotósoknak.”

A vg.hu ugyanakkor később lehozta a német rendőrség közleményét is, amelyben tagadták, hogy az intézkedés megrendezett lett volna. Erről beszámoltak más magyar nyelvű portálok, például az Euronews is.


Mi ez a videó?

A France 24 cikke szerint a Twitteren terjedő videó a Reuters hírügynökség helyszíni anyagából származik. A teljes videó azonban hosszabb, több mint 1 perces – az első felét levágták, hogy úgy tűnjön, megrendezett volt a rendőrök fellépése.

A videó első felében Thunberg egy nagyobb, legalább 40 fős csoport részeként ül és skandál. Ezt követően – ahogy az a fényképeken is látható – három rendőr felemeli és elkezdi vinni a távolban álló kisbuszok felé.

A Global News videóján azt is hallani, ahogy a rendőrök figyelmeztetik Thunberg csoportját, hogy erővel fogják elvinni őket az igazoltatásra, és felszólítják őket az együttműködésre.
 

A TIME anyagában pedig valamivel tovább mutatják azt, ahogy Thunberget kézben viszik a rendőrök.
 

A felvételek alapján egyértelmű, hogy az aktivista „kiemelése” megelőzte a Twitter-videóban látható jelenetet, a rendőrökkel való álldogálást. Tehát nem igaz, hogy Thunberg vidáman elcsevegett a rendőrökkel, majd „eljátszották” a kameráknak, hogy erővel kellett elvinni a tüntetésről.

A hosszabb felvételből kiderül az is, miért nevetgélhetett Thunberg. Valaki, talán egy rendőr, azt mondta a mellette álló aktivistának, hogy most ő is híres lesz („Now you”ll get famous.”), mire ő megkérdezte Thunberget, nem csinálnak-e egy selfie-t („Can we take a selfie?”).


Mit mond a rendőrség?

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztériuma arról tájékoztatta a BBC-t, hogy az intézkedő rendőrök nem a fotósok kedvéért, hanem logisztikai okokból álltak meg és vártak Thunberggel a furgonok előtt. „Várniuk kellett néhány percet, amíg oda tudták kísérni a megfelelő járműhöz” – írta a minisztérium.

Aix-la-Chapelle régió rendőrsége a France 24-nek azt írta, fontosnak tartják, hogy a média éles helyzetekben is szabadon dolgozhasson, de sosem egyeznének bele abba, hogy megrendezett felvételeket készítsenek róluk. „Nem vagyunk statiszták Greta Thunberg színpadra állításához” – tették hozzá.

„Talán inkább őt kellene megkérdezni arról, hogy szándékosan idézte-e elő a helyzetet” – írta még a rendőrség. Ezzel vélhetően arra utaltak, hogy az erőszakmentes demonstrálók tisztában lehettek azzal, hogy tiltott területen tartózkodnak, és a rendőrség – ha akarja – előállíthatja őket. Az ilyen tiltakozások egyik célja gyakran éppen az, hogy kiprovokálja a rendőri intézkedést és ezzel nagyobb médiafigyelmet generáljon a támogatott ügynek.

Ebben az esetben sem zárhatjuk ki, hogy Thunbergék előre számoltak a rendőri fellépéssel, de ez nem jelenti azt, hogy a rendőrség (vagy a média) összejátszott az aktivistákkal és a jelenetet „megrendezték”.

Mint láttuk, a videós bizonyítékok ennek az ellenkezőjét támasztják alá.

A helyszínen dolgozó újságírók is úgy nyilatkoztak, hogy a rendőri beavatkozás nem volt megrendezett. A France 24-nek a Reuterstől azt mondták, ők nem is tudták előre, hogy Thunberg is a tiltakozók között lesz, a Süddeutsche Zeitung újságírója pedig a BBC-nek mondta el, hogy a benyomása szerint az emberek „saját érdekeik szerint interpretálják a helyszíni felvételeket”.


Nem kímélik

Nem ez az első eset, hogy Greta Thunberg akcióit és a zöld aktivizmust negatív színben feltüntető, félrevezető információk terjednek az interneten. Ezeket a tartalmakat gyakran olyan szereplők terjesztik, akik kifejezetten abban érdekeltek, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet lassítsák, hiszen gazdasági vagy politikai érdekük származik a zöld átállás elodázásából - mutatta ki az Institute for Strategic Dialogue (ISD) dezinformáció-kutatással foglalkozó szervezet elemzése.

Az évente megrendezett ENSZ klímacsúcsok környékén például rendre megsokasodnak a közösségi médiában a svéd aktivistáról szóló hamis hírek. Az ISD kutatása, melyet ebben a cikkünkben mutattunk be részletesebben, a Glasgow-ban rendezett COP26 kapcsán vizsgálta meg ezeket.

Ugyanez a szervezet 2019 és 2021 között Magyarországon is vizsgálta a klímatéma megjelenését kormánypárti sajtótermékek és kormánypárti influenszerek Facebook-posztjaiban. Azt találták, hogy a témát negatív kontextusban tárgyaló posztok közel 9 százaléka "Greta-ellenes" kirohanás volt, és a közösségi platform felhasználói a klímamozgalmat vagy az EU klímapolitikáját támadó tartalmak után ezeket a posztokat osztották tovább a legaktívabban. (2019 a legutóbbi európai parlamenti választás éve volt.)

Ebben az időszakban terjedt el például Greta Thunbergről az a hamis hír, hogy felszólította a kínaiakat, ne használjanak fa evőpálcikákat a fák megmentése érdekében.

(Leadkép: Roberto Pfeil/DPA/via AFP)
Lakmusz