Amerikai konteóhívők véleménybuborékjából indult, a Kreml dagasztotta igazán nagyra az ukrajnai biofegyverek elméletét

Magyarországon főként orosz állami tisztségviselők kritikátlanul átvett közleményein keresztül terjed az álhír, hogy az Egyesült Államok titkos ukrajnai laboratóriumokban fejleszt etnikai csoportra célozható biofegyvereket.

 

-Ugye az nagy vita, hogy most akkor vajon az ukránok tényleg fejlesztettek-e nukleáris fegyvert, - a legtöbben egyébként azt mondják, hogy ez csak orosz propaganda -, ezeket az amerikai tulajdonú vegyi üzemeket is valaki összeesküvés-elméletnek minősíti. Mi az, amit ebből biztosan lehet tudni?

 

- kérdezték egy hónappal ezelőtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőtől saját, 60 ezres követőtáborral rendelkező Youtube-csatornán, ahol hetente válaszol a hallgatók kérdéseire.

 

 

- Azt, hogy ilyen üzemek vannak, azt, hogy ezek az üzemek működtek...


Hogy ezekben milyen tevékenység folyt, az nyilván a legszigorúbb államtitok. Nyilván az oroszok, ha ezeket elfoglalják, azt hozzák nyilvánosságra, ami számukra pozitív. Azért annyit hadd mondjak el, (...) hogy ebben a háborúban mindkét oldal elképesztő mértékben hazudik, és a világ jelentős része a kiberhadviselésben Ukrajnát támogatja Oroszországgal szemben.

 

- felelte a közmédiában is rendszeresen szereplő Nógrádi.

 

Nem úgy a magyar kormánypárti médiauniverzum, ahol rendszeresen jelenhet meg - főként orosz állami források közleményeinek kritikátlan továbbítása révén - az orosz narratíva, miszerint Ukrajnában és a posztszovjet térség más országaiban amerikai állami pénzből finanszírozott biolaborok működnek, ahol az ártatlan kutatás álcája mögött Oroszország ellen is bevethető biofegyverek gyártásával kísérleteznek.

 

Március 24-én például a magyar állami hírügynökségtől, az MTI-től indulva futott végig az állami hirado.hu, a Magyar Nemzet, az Origo és a 888.hu oldalán az orosz Igor Kirilov egyik nyilatkozata. Kirilov az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka, aki azt sugallta, hogy a Pentagon utasítására nemcsak biológiai kutatások, hanem biofegyverek fejlesztése is folyik ukrajnai laboratóriumokban, aminek a finanszírozásában Hunter Bidennek, Joe Biden amerikai elnök fiának is szerepe volt a Kreml szerint.

 

Hogy Ukrajnában amerikai pénzből, a Pentagon megbízásából biofegyvereket fejlesztenének Oroszország ellen, a háború indítása körüli oroszbarát dezinformáció egyik legsikeresebb terméke.

 

Valójában semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a hír igaz lenne.

 

De ahogyan az igazán jól összerakott összeesküvés-elméleteknek, úgy ennek is vannak valóságos elemei.

 
  • Az Egyesült Államok és Ukrajna között 2005-ben született olyan együttműködés, amelynek értelmében Ukrajna pénzügyi és szakmai segítséget kapott az USA-tól biológiai laboratóriumainak modernizálására, és olyan biológiai kutatások végzésére, amelyek hozzájárulhatnak járványok kitörésének sikeres megakadályozásához.
  • A Vox Ukraine ukrán tényellenőrző oldal cikke szerint 46 laboratóriumnak, összesen 200 millió dollár támogatás jutott az együttműködés kezdete óta.
  • Ennek keretében a COVID-19-járvány terjedésével kapcsolatban is végeztek kutatásokat a szóban forgó laborokban.
 

Ezeket a kutatásokat azonban ukrán kutatók a nemzetközi tudományos normákat követve, szigorú biztonsági protokollok szerint végzik. Az Egyesült Államok és Ukrajna is cáfolta már, hogy léteznének olyan amerikai fenntartású vegyi üzemek az ország területén, ahol vegyi fegyverek kifejlesztésén dolgoznak.

Egy álhír szárnyra kapásának tankönyvi példája

 

Bár Magyarországról úgy tűnhet, a biofegyver-elmélet a Kreml kommunikációs terméke, az ukrajnai biolaborokról nem az orosz állami propagandagépezet kezdett el először beszélni.

 

Néhány órával azután, hogy az orosz hadsereg inváziója megindult Ukrajna ellen, egy @warclandestine nevű Twitter-felhasználó tett közzé egy térképet, amelyen az Ukrajna területén működő amerikai biolaboratóriumok szerepeltek. 

 

“Szent Szar! Azt hiszem találtam valamit!”

 

- írta, majd elhintette: szerinte “Kína és Oroszország korábban nem véletlenül gyanúsították az Egyesült Államokat a koronavírus-járvány kirobbantásával, és joggal aggódhatnak most is, hogy az USA és szövetségesei további biofegyvereket ereszthetnek a társadalomra”.

 
 


Ezzel a poszttal indult hódító útjára a mára széles körben ismert összeesküvés-elmélet a kanadai CBC közszolgálati csatorna újságírója szerint, akinek sikerült kinyomoznia a biolab-teória eredetét.

 

Mint kiderült, a Twitter-profil mögött egy Jacob Creech nevű férfi áll, a Virginiai Nemzeti Gárda egykori tagja, aki mostanra a QAnon amerikai összeesküvéselmélet-hívő mozgalom követője lett. A férfi korábban is rendszeresen osztott meg hasonló álhírgyanús tartalmakat, de ezek többnyire a QAnon-mozgalom, esetleg más, oltásellenes vagy oroszbarát körök véleménybuborékján belül maradtak.

 

Ezzel a poszttal azonban egészen más történt.

 

Miután a Twitter álhírterjesztés miatt letiltotta a @warclandestine profilt, felhasználók tömegei kezdték osztani a cenzúra áldozatának kikiáltott felhasználó bejegyzéséről készített képernyőfotókat, az üzenet különböző verziói pedig a magyar nyelvű közösségi médiát is bejárták.

 

Az orosz állami propagandagépezet csak ezután kapta fel, és kezdte minden eszközével terjeszteni az egyre több figyelmet kapó összeesküvés-elméletet.

 

Először (február 27-én) a szarajevói orosz nagykövetség osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy az Ukrajna megtámadására eddig adott hivatalos indokok, a demilitarizáció és a nácitlanítás mellett az is okot szolgáltat a támadásra, hogy az Egyesült Államok biolaboratóriumokkal szerelte fel Ukrajnát. A poszt szerint ezekben a laborokbannagy valószínűséggel kifejezetten orosz emberek elpusztítására készülő “genetikai fegyverek” kifejlesztésével kísérleteznek. Ezután a Telegramon is több hasonló poszt jelent meg, az Európai Unió területén mostanra betiltott Szputnyik orosz állami hírügynökség pedig hosszú cikkben fejtegette, az amerikai kormány hogyan igyekezett eltitkolni a laboratóriumok létezését.

 

Március 3-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt arról teljesen nyíltan, hogy az orosz vezetés szerint egy odesszai és egy kijevi laboratóriumban “kórokozókat tenyésztenek”.

 

 

Március 11-én már ott tartott az álhír pályafutása, hogy Moszkva kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülése előtt tárgyalták Oroszország gyanúját az amerikai fejleszésű biofegyverekkel kapcsolatban. Az orosz védelmi minisztérium pedig arró tartott sajtótájékoztatót, hogy tudomásukra jutott: az USA biofegyver-programja részeként szándékosan megfertőzött madarakat röptettek át Ukrajnából Oroszországba.

 

Közben az Egyesült Államokban úgy vert egyre nagyobb hullámokat az elmélet, hogy az ukrajnai háború miatt tartott szenátusi meghallgatáson Marco Rubio szenátor megkérdezte Victoria Nuland külügyminiszter-helyettest, valóban vannak-e Ukrajnának vegyi vagy biológiai fegyverei.

 

“Ukrajnának biológiai kutatóintézetei vannak” - válaszolta Nuland, hozzátéve ugyanakkor, hogy az USA kormányát leginkább az aggasztja, hogy amint az orosz hadsereg ellenőrzést szerez ilyen intézmények felett, az orosz vezetés akár arra is képes lehet, hogy valahol szabadon engedjék a laborokban tárolt kórokozókat, és Ukrajnára kenjék az egészet.

 

A szenátusi kérdés-választ Tucker Carlson, a Fox News amerikai tévécsatorna műsorvezetője hamisan úgy tálalta, mintha az egy nagy leleplezés lenne:
 

“Micsoda? Ukrajnának biológiai kutató-intézetei vannak? Úgy érti, titkos biolaborjai, amelyeknek a létezését eddig határozottan tagadták? Igen. ‘Toria Nuland ráadásul azt is elmondta, ezek olyan veszélyesek, hogy aggódnak, nehogy orosz kézre kerüljenek. ‘Toria Nuland eskü alatt bevallotta, hogy az orosz dezinformáció, amelyről ezerszer elmondták, hogy hazugság, összeesküvés-elmélet, amit még elhinni is erkölcstelen, valójában teljesen igaz."

 

 

Valójában az Egyesült Államok sohasem tagadta, és független tényellenőrző portálok is megírták, hogy az ország kormánya együttműködik Ukrajnával járványügyi biológiai kutatások területén.

 

Ennek ellenére Carlson rendszeresen többmilliós nézettséget hozó műsorának még további két adásában foglalkozott az ukrajnai biolaborok kérdésével, óriási figyelmet generálva a témának.

 

A COVID és a háború témája összeér

 

A veszélyes ukrajnai biolaborok témája Magyarországon sem véletlenül mozgatja meg a  a vírustagadó Gődény György összeesküvés-elméletekre fogékony követőinek táborát.

 

Az biolabor-elmélet terjesztői ugyanis előszeretettel vonnak párhuzamot az egyelőre ismeretlen eredetű COVID-19 járvány kirobbanása és az amerikai támogatással működő laboratóriumi kórokozó-kutatások között.


Az orosz és a kínai állami propagandagépezet már jóval a háború előtt az USA felől érkező biofegyver-fenyegetéssel riogattak: 2021 áprilisában a két ország állami tisztségviselői közösen igyekeztek elhinteni, hogy a COVID-19-ért az Oroszország és Kína határai mentén egyre több laboratóriumot működtető Egyesült Államok lehet a felelős. Egyiküket, a Putyin tanácsadójaként, az orosz Biztonsági Tanács titkáraként dolgozó Nikolaj Puskarevet az ukrajnai biolaborokról posztoló @warclandestine is forrásként idézte, amikor igazolni próbálta az Ukrajna megtámadásának valódi okáról szóló összeesküvés-elméletét.

Címlapi illusztráció forrása: CBC
Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.