Mi ez a videó, amivel oroszbarát oldal bizonygatja, hogy Amerikában egy átlagos sulibuli = tomboló őrültek összejövetele?

Süt róla, hogy kamu, mégis tömegek osztják? Így ellenőrizheted magad is, mit látsz valójában egy gyanús videón.


Lassan egy éve tart már az orosz-ukrán háború, nem csak a fronton, hanem az információs térben is. Továbbra is rengeteg háborús témájú tartalom készül a közösségi oldalakra azzal a céllal, hogy szimpátiát vagy megvetést ébresszen az egyik vagy a másik háborúban álló féllel és szövetségeseivel szemben. Nem elenyésző részük félrevezető, hamisított tartalom.
 

A Lakmuszon az elmúlt egy évben igyekeztünk konkrét példákon bemutatni a különböző manipulációs technikákat, és praktikus segítséget nyújtani ezek leleplezéséhez.

 

Írtunk már arról, hogyan derítheted ki, az eléd kerülő fotó vagy videó hiteles forrásból származik-e, esetleg módosítottak-e rajta illetéktelen kezek.

 

Ebben a cikkben pedig arra mutatunk technikákat, hogyan ellenőrizhető, hogy egy felvételen tényleg az látható-e, amit állítanak róla.

 

Vegyünk például egy a rövid videót, amit a napokban, egészen pontosan január 16-án osztott meg a Telegramon egy Oroszok az igazság oldalán nevű, 2022 áprilisában létrehozott, mára közel 4 ezer felhasználó által követett Kreml-barát csatorna.
 

Forrás: Telegram/Oroszok az igazság oldalán
 

Egy átlagos parti egy amerikai iskolában, inkább egy tomboló őrültekből álló összejövetel

 

- állítja a videóról a bejegyzés szerzője, de mivel egy vállaltan oroszbarát Telegram-csatornán járunk, amit ráadásul már korábban is hamis információ terjesztésén kaptunk, nem hittünk neki elsőre, inkább a felvétel eredeti feltöltőjének keresésébe kezdtünk.

 

A gyanú beigazolódott.

 

Az eredetileg a TikTokra feltöltött videón természetesen nem egy átlagos amerikai sulibuli látható. A felvétel valójában a Mindforce nevű hardcore/thrash metál banda koncertjén készült, egy floridai kulturális központban.

 

Lépésről lépésre végigvesszük, hogyan kerestük meg a videó eredetijét.

 

1. Szemügyre vétel

 

A videó pontos forrásának beazonosításához elsőként arra kellett válasz keresnünk, hol, milyen eseményen készülhetett a felvétel. Az alkalom egyértelműen valamilyen rockkoncert lehetett, a zenéből és a bulizó tömeg öltözékéből is erre következtethetünk.

 

A felvétel egy pontján látható, hogy az egyik résztvevő “Age of Apocalypse” feliratú sapkát visel, ami akár a fellépő banda neve is lehetne.

 Forrás: Telegram/Oroszok az igazság oldalán

 

2. A helyszín beazonosítása

 

Ezért lefuttattunk egy Google keresést “Age of Apocalypse concert” keresőszavakra, kifejezetten a neten elérhető videók között, hátha valamelyiken feltűnik a vizsgált videón látható környezet.

 

Így is történt, a keresés eredményeként kiadott videók közül sorban a hatodiknál.

 

 

A videót ugyan az Age of Apocalypse egy következő koncertjét hirdető weboldalba ágyazva találta meg a keresőmotor. A találati eredmény azonban nem az Age of Apocalypse, hanem egy másik zenekar, a Mindforce koncertjét mutatja, 2022 januárjában a FYA Fest nevű rendezvényen, a Bryan Glazer Family JCC (Zsidó Kulturális Központ) épületében.

 

 

A helyszín pedig számos részlet (például a mennyezet, a világítás, a padlószőnyeg színe és a színpad szegélye) alapján egyértelműen megegyezik az oroszbarát Telegram-csatornán közzétett videón láthatóval.

 

Az FYA a rendezvény hivatalos Instagram-oldala alapján egy metálzenei minifesztivál a Florida állambeli Tampában, amit idén immár kilencedik alkalommal rendeztek meg, 2023. január 7-8. között, a tavalyihoz hasonlóan ismét a Bryan Glazer JCC-ben. (A line-up szerint idén is volt a fesztiválon Mindforce koncert, és fellépett az Age of Apocalypse is.)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fya Fest (@fyafest) által megosztott bejegyzés

 

A helyszín tehát megvan, azt viszont ennyiből még mindig nem tudhatjuk biztosan, hogy a vizsgált videó erről a rendezvényről készült-e.

 

3. Az eredeti felvétel megkeresése fordított képkereséssel

 

Ennek kiderítéséhez az InVid elnevezésű verifikációs programot használtuk. A böngésző kiegészítő itt tölthető le (Chrome-ra és Firefoxra). A kiegészítőt letöltése után az “Open Toolbox”-ra kattintva érhető el a kezelőfelület.

 

 

A “Video” fülön a “Keyframes” opcióra kattintva érhetjük el azt az eszközt, amely segít a videót képkockákra bontani.

 

 

Az InVid nem minden esetben tudja kezelni a videókra mutató linkeket, a Telegramra feltöltött videó esetében sem működött ez a funkció. A Video Downloader PLUS nevű Chrome bővítmény segítségével ezért előbb lementettük, majd feltöltöttük az InVid felületére a szóban forgó felvételt, és a “Submit” gombra kattintunk. Az eredmény:

 
 

Egy kis várakozás után a program több képkockára bontja a videót. Ha rákattintunk az egyes képekre, a Google automatikusan fordított képkeresést végez rajtuk: megmutatja, hogy az adott kép (vagy ahhoz hasonló) fellelhető-e valahol az interneten. Ha az első próbálkozások nem hoznak eredményt, érdemes más, és minél több megkülönböztető jegyet tartalmazó képkockával is próbálkozni. Mi is csak második próbálkozásra, az ominózus baseball sapkás képkockára kattintva kaptunk használható keresési találatokat.

 

  

A Google a TikTok egyik oldalán rábukkant a keresett képre, és így a keresett videóra is, az #fya9 tag alatt található videók között.

 
#fya9


A videót  @nessyfessy nevű felhasználó készítette, méghozzá állítása szerint a már említett Mindforce nevű hardcore zenekar 2023. január 8-i koncertjéről, a 9. FYA fesztivál második napjáról. (A videót viszont csak január 10-én töltötték fel.)

 
@nessyfessy MINDFORCE - FYA 2023 ☀️ #mindforce #hardcore #wordsfail #fyafest #fya #fya9 #tampa #florida #mindforcehc ♬ original sound - inesa

 

Az Oroszok az igazság oldalán Telegram-csatorna tehát hamisan állította a vizsgált videóról, hogy amit látunk rajta, az “egy átlagos parti egy amerikai iskolában.”

 

A felvétel valójában egy metálkoncerten készült, amit nem iskolai keretek között szerveztek, és nem is csak diákok vehettek részt rajta.

 

Hasonló módszer alkalmazható bármilyen videó esetén, amelynek szeretnénk ellenőrizni a forrását. Az InVid eszköz használatáról az AFP készített egy videót is, amely a Lakmusz oldalán a cikkeink alá görgetve, az “Eszközök”-nél érhető el. Emellett egyéb videókat is közzétettünk (például a Twitteres keresésről és a fényképek, videók metaadatainak ellenőrzéséről), amelyek segíthetik az “otthoni” tényellenőrzést is.

 

 

Ha ehhez hasonló gyanús tartalommal találkoztál az interneten, de elakadtál az ellenőrzésében, vagy épp ellenkezőleg: sikerült, és az eredményt megosztanád velünk, várjuk leveledet a szerk@lakmusz.hu e-mail címre.


 
Neuberger Eszter
Közel tíz éve dolgozik újságíróként, ezalatt megfordult már a hvg.hu, a 2019 végén megszűnt Abcúg és a 444 szerkesztőségeiben. A tényellenőrző munka előtt leggyakrabban oktatási, egészségügyi és szociális témájú cikkeket publikált.