SZERKESZTŐSÉGI ALAPELVEK ÉS MÓDSZERTAN

Fontosnak tartjuk, hogy a munkamódszerünk és a tényellenőrzés folyamata mindenki számára átlátható legyen, ezért ezt mindig elérhetővé tesszük a weboldalunkon. Ha a tevékenységünket módosítjuk vagy bővítjük, azt is jelezni fogjuk.


Mit ellenőrzünk?

Olyan kijelentéseket és információkat vizsgálunk, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak. Különös figyelmet fordítunk politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire, közintézmények és cégek közleményeire, valamint a közösségi médiában virálisan terjedő tartalmakra.


Mit nem ellenőrzünk?

Véleményeket, a jövőre vonatkozó jóslatokat és kimondottan humoros céllal készült bejegyzéseket.


Hogyan ellenőrizzük az információt?

Újságíróink elkötelezettek a tényeken alapuló és elfogulatlan tájékoztatás iránt. Minden állítást ugyanolyan módszerekkel ellenőrzünk, függetlenül attól, hogy az kitől származik.
 

  • Bizonyítékokat keresünk az állításban foglalt információkra, amelyhez minden lehetséges esetben megbízható, elsődleges forrásokat használunk. Minden lehetséges esetben több ilyen forrást is használunk a cikkeink megírásához. 
  • A felhasznált írott forrásokat a lehető legpontosabban (lehetőség szerint hivatkozva) tüntetjük fel a cikkeinkben, hogy azok tartalmát az olvasó maga is tudja ellenőrizni.
  • A cikkeinkben feltüntetjük az általunk idézett személyek nevét. Csak abban az esetben idézünk névtelen forrást, ha ezt a téma érzékenysége és a forrás biztonságának fenntartása indokolja, valamint az általa közölt információt legalább egy további, független forrásból is meg tudjuk erősíteni.
  • Minden esetben transzparens módon jelöljük a cikkben megszólaló szakértők vagy más források kötődéseit, munkahelyét és/vagy bármely olyan személyi/gazdasági/egyéb körülményét, amiről tudunk, és feltételezzük, hogy az álláspontját befolyásolhatja.
  •  A cikkeinkben minden elérhető, releváns bizonyítékot közlünk, akár megerősítik, akár megcáfolják a vizsgált állítást.
  • Az állítást a feltárt bizonyítékok alapján értékeljük. Egy állítás lehet igaz vagy hamis, de leggyakrabban e két véglet között helyezkedik el (részben igaz vagy részben hamis, kontextusa miatt félrevezető, nem bizonyítható, stb). Az értékelésünk indoklását a cikk szövegében fejtjük ki részletesen.
  • Az általunk feltárt bizonyítékokat és a cikkünk fő állításait minden lehetséges esetben, a cikk publikálása előtt megosztjuk azzal, akitől az ellenőrzött kijelentés származik. Lehetőséget adunk, hogy ezekre reagáljon, és megkérjük, hogy ossza meg, milyen bizonyítékokra, forrásokra, adatokra alapozva tette meg a kijelentését.


Csak olyan információt ellenőrzünk, amire mi találtunk rá?

Nem. Figyelemmel követjük a sajtóban, az intézmények saját felületein és a közösségi médiában megjelenő tartalmakat, de várunk tippeket az olvasóinktól is. Szembejön veled egy hamisnak vagy félrevezetőnek tűnő információ, amit mi nem ellenőriztünk, de szerinted érdemes lenne? Küldd el nekünk Facebookon vagy erre az e-mail címre: szerk@lakmusz.hu.

A témajavaslatokat a szerkesztőségi alapelveinknek megfelelően értékeljük: amennyiben az adott állítás ellenőrizhető, széles közönséghez jut el és jelentősen befolyásolja a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okoz, ellenőrizni fogjuk.


Mi történik, ha hibázunk?

Cikkeink megírása során a lehető legnagyobb gondossággal járunk el, azonban előfordulhat, hogy hibázunk. A hibajelzéseket és egyéb megjegyzéseket a szerk@lakmusz.hu címre várjuk.

A szerkesztőség a hibajelzést a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálja, a kérdéses cikk szerkesztője dönt arról, hogy a beérkező jelzés alapján a cikk módosítása szükséges-e. Amennyiben egy cikket utólag javítunk, azt transzparens módon jelezzük (ez alól csak az elütések javítása képez kivételt, ezeknek a javítását nem jelöltjük külön).

Ha a cikk lényegi állításait nem befolyásoló hibáról van szó, azt a cikk szövegében és a cikkünk végén tüntetjük fel, jelölve a cikk módosításának pontos időpontját. Amennyiben a cikk lényegi állításait befolyásoló (és különösképp az állításra adott értékelésünket módosító) hibáról van szó, akkor ezt külön bejegyzésben jelezzük azokon a fórumukon is, ahol az eredeti cikket közzétettük. 
A megjelenés után módosított cikkeinket "módosítások" taggel látjuk el, és ezen a linken érhetők el: www.lakmusz.hu/tag/modositasok/

Emellett a magyar jogszabályoknak megfelelően lehetőség van sajtóhelyreigazítást kérni. Amennyiben bíróság sajtóhelyreigazításra kötelez minket, azt az ítéletnek megfelelően közölni fogjuk, illetve "módosítások" és "helyreigazítások" taggel látjuk el az eredeti cikket. A Lakmusz fennállása óta még egyszer sem kötelezték helyreigazítás közlésére.