Zelenszkij beszólt Orbánnak, erre a teljes propagandagépezet ellentámadásba lendült

Az elmúlt egy hétben sorra pörögtek fel a fideszes politikusok, megafonos influenszerek és putyinista álhíreket terjesztő Facebook-oldalak: jó sok közpénzzel megtámogatva jutottunk odáig, hogy Ukrajna állítólag beavatkozik a magyar választásokba.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 24-én, az európai uniós csúcson tartott beszédében közvetlenül Orbán Viktort szólította meg:

 

“Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? (...) És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

 

A szokatlanul éles és személyes kritikára nem maradt el a magyar reakció: a magyar miniszterelnök mögött felsorakozott a teljes kormányzati médiagépezet, megafonos influenszerek, valamint az orosz háborús narratívát és hamis híreket terjesztő Facebook-oldalak is.

 

Most sorra vesszük, az elmúlt egy hétben hogyan vívták ezt a csatát - Zelenszkij ellen, az interneten, egy jó adag közpénzzel megtámogatva.

 

Orbán már hajnalban visszaszól

 

A témával kapcsolatban péntek hajnalban, röviddel éjfél után jelent meg az első közlemény az MTI-ben. Az idén 130 milliárd forintból gazdálkodó MTVA-hoz tartozó hírügynökség Zelenszkij eredeti, csütörtöki beszédéről nem számolt be, Orbán Viktor reakciójáról viszont igen:

 

“Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.”

 

A 0:40-kor küldött MTI-s közleményt követően Szijjártó Péter külügyminiszter posztolt péntek reggel: “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból” - írta 5:59-kor a Facebookon. Orbán Viktor pedig délelőtt fél 11-kor csatlakozott egy poszttal

 

 

A Megafon hangosít

 

A politikusi megszólalásokkal párhuzamosan munkához láttak a Megafon Központ jobboldali véleményvezérei is.

 

Deák Dániel reggel 6:50 és 7:45 között négy Facebook-posztot írt a témában, 10:45-kor pedig élő videóval jelentkezett, Bohár Dániel 10:43-kor poszolt. Rákay Philip reggel 9-kor üzent Zelenszkijnek “és a hálózatoknak”, hogy “HAGYJÁTOK BÉKÉBEN A HAZÁMAT!!!”

 

 

Rákay posztja alatt kommentelt Lofti Begi zenész is. 

 

A Megafon véleményvezéreit a nap későbbi szakaszában Gyurcsány Ferenc posztja ihlette meg, aki azzal kezdte írását: “Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok?”

 

Erre Rákay Philip egy “NORMÁLIS VAGY, FERI?” kezdetű posztban reagált, Trombitás Kristóf pedig egy videóban arról beszélt, hogy Gyurcsány szerint, aki nem rohan bele a háborúba, az egy pocsék ember - ezt pedig Trombitás “minden magyar nevében” kérte ki magának. 

 

A megafonos influenszerek azonban ezekben a posztokban félreveztő módon ragadták ki Gyurcsány bejegyzésének egy részletét - a teljes szöveg ugyanis épp ellenkező értelmű: “Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked. (...) Miért osztoznánk az ő bűnében? Van más választás” - írta Gyurcsány.

 

 

A Megafon influenszerei emellett több posztban ismételték azt a kormányzati narratívát, hogy a baloldal a háború pártján áll (holott az ellenzék rendszeresen a béke mellett áll ki).

A kormányzati üzenetek felhangosítására több száz millió forintot költ a Megafon a Facebookon. A Zelenszkij-Orbán vita kezdetének hetén (március 21-27): 

 

  • Trombitás Kristóf hirdetéseire 16,8 millió forintot,

  • Bohár Dániel hirdetéseire 15,2 millió forintot, 

  • Deák Dániel hirdetéseire 13,8 millió forintot, 

  • Rákay Philip hirdetéseire 4,8 millió forintot költöttek.

 

De miből fizetik ezt ki? A Megafon, amely a nagyrészt a Fidesz pártalapítványa által finanszírozott Alapjogokért Központ hatókörében jött létre, állítása szerint nem közpénzből, hanem magánadományokból működik. Egy, a Telexszel szemben indított sajtóperben azonban nemrég jogerősen kimondta a bíróság, hogy - bár a közpénz útja nem átlátható - az újság “valós tényekből levont okszerű következtetésként” írta meg, hogy a Megafonhoz közpénz juthatott.

 

Beszáll a kormánypárti, putyinista Facebook oldal

 

Zalenszkij beszédét követő reggel több fideszes politikust és kormánypárti véleményvezért is megelőzött egy Facebook-oldal reakciója: a Számok - a baloldali álhírek ellenszere már reggel nyolc óra előtt egy hosszú posztban ment neki az ukrán elnöknek. 


A bejegyzésben olyan hamis, valamint az orosz háborús narratívát közvetítő állítások szerepelnek, mint például:
 

  • Zelenszkij nem más, mint a “saját népét évekig tankokkal gyilkoló ukrán diktátor” (az oroszok népirtás-narratívájáról itt írtunk),

  • “Zelenszkij elhagyta a saját hazáját, hetek óta csak egy berendezett zárt szobából nyilatkozik” (hasonló hamis hírek időről időre terjednek alaptalanul az ukrán elnökről), és

  • “az ukrán rezsim zsarolja Magyarországot, gyakorlatilag túszul ejtve 150 000 Kárpátalján élő magyart”

 

A több mint százezer követővel rendelkező „Számok” 2020-ban indult főként kormánypárti posztokkal, a Mészáros Lőrinc és Vaszily Miklós érdekeltségi köréhez tartozó Pesti TV vasárnap esténként egy tévéműsorban is szokott foglalkozni az oldal bejegyzéseivel. Tavaly tavasz óta Orbán Viktor éltetése mellett oroszbarát posztokat is elkezdett osztani az oldal: többek közt Putyin-beszédeinek és az orosz állami Russia Today felvételeinek magyarul feliratozott részleteit. (Bár a Russia Today és a Sputnik News videóinak elérését a háború indulása után korlátozták az EU-ban, ettől függetlenül a Számok Facebook oldalára magyar felirattal feltöltött tartalmak továbbra is elérhetők).

 

Hétvégi jogászkodás

 

Zelenszkij kritikáját követő hétvégén a kormányoldal még láthatóan nem engedte el a témát: Orbán a szombat reggelt azzal indította, hogy egy hosszú Facebook-posztban fejtette ki, hogy “Magyarország Magyarország oldalán áll”. A Magyar Nemzet pedig két cikkel is készült a hétvégére a témában, reggel az Óriási tévedésben van az Orbán Viktort zsaroló Zelenszkij című írást, délután pedig Bayer Zsolt véleménycikkét publikálták.

 

Orbán vasárnap, a Kossuth Rádiónak adott interjúban is beszélt Zelenszkijről. “Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze” - mondta az interjúban Orbán (holott hozzá hasonlóan az ukrán elnök is jogot végzett).

A hét elejére úgy tűnt, Zelenszkij kezd kikopni a kormányzati kommunikáció fókuszából: Orbán például a hétfői Facebook-posztjaiban az Oscar-díjról emlékezett meg, szentendrei és győri rendezvényeiről posztolt (mindkét helyszínen kiemelve, hogy a baloldal háborút, a Fidesz békét akar), estére pedig egy kanapés képet rakott ki.

Szijjártó Péter pedig Székesfehérvárról jelentkezett élőben, ahol - Zelenszkij nevének említése nélkül - azt mondta, hogy “többen is azt követelték tőlünk a nemzetközi politika világában, hogy engedjük át az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat,” hozzátéve, hogy a baloldal vezetői ezeket a követeléseket egyből teljesítenék, ha nyernek a választáson.

 

Az MZP-Zelenszkij elmélet

 

Március 29-én, kedd reggel a Direkt36 új témát hozott a közbeszédbe: az oknyomozó oldal megírta, hogy orosz hackerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, leginkább a Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumot. A cikk szerint a támadások legalább egy része mögött feltehetően orosz állami szervek állnak, és a hackerek annyira sikeresek, hogy az ukrajnai háború alatt is hozzáférhetnek a magyar külügy hálózatain továbbított információk egy részéhez. 

A cikk megjelenésének délelőttjén Szijjártó élő FB-videóban jelentkezett:


“Tisztelettel köszöntök mindenkit, ezúttal Szegedről. Egy amerikai cég beruházását jelentettük be (...) Azonban nem ezért jelentkezünk be élőben ” - kezdte Szijjártó. Ezt követően azonban az orosz hackerekről egy szót sem ejtett, helyette azzal folytatta, hogy “bizonyára láthatták már többen önök közül is” Márki-Zay Péter hétfői Twitter-posztját.

 

Márki-Zay Péter ebben az ukrán elnöknek üzent: “Várom a napot, amikor itt, a Duna partján találkozhatok önnel, hogy a nemzeteink jövőjéről és békés egymás mellett éléséről beszélgessünk.” 

 

Szijártó Péter szerint ez a Twitter-bejegyzés “világossá teszi”, hogy Márki-Zay és Zelenszkij megegyeztek abban, hogy ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a gáz-és olajszállításra vonatkozó szankciókat, és azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat Ukrajnába. A Facebook-élő után 7 perccel élesedett a Magyar Nemzet cikke a témában: Szijjártó Péter: Márki-Zay és az ukrán elnök megegyezett, hogy fegyvereket kapjon Ukrajna.

 

Az orosz hackertámadásról szóló cikkre kedden a külügyminisztérium csak három szóval reagált („Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.”), míg az ellenzék lemondásra szólította fel Szijjártót.

 

 

Kedden délután Zelenszkij ismét Orbán Viktornak üzent, a dán parlamenti képviselőknek tartott beszédében mondta azt, hogy “Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait”. Az újabb kritikára néhány megafonos poszt született válaszul, a fideszes politikusok és a kormánypárti média azonban inkább a Márki-Zay és Zelenszkij közti együttműködésről szóló elmélet további építésére koncentrált.

 

Képernyőfotó a kormánypárti médiumok megjelent cikkekről.


A Magyar Nemzet március 30-án, szerda reggel megjelent cikke emelte újabb szintre az elméletet: nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Zelenszkij az Orbánt kritizáló európai uniós beszéde előtt Márki-Zay Péterrel egyeztetett.  

 

Pár órával később Szijjártó Péter külügyminiszter a kormányülésről bejelentkezve már azt állította, hogy szerinte: 

  • folyamatos egyeztetés van a baloldal és az ukrán kormány képviselői között,

  • Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, „hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”. 

 

Minderre válaszul pedig:

 

„Mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy rövidtávú politikai haszna érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságokat kitalálni, és tönkre is tenné akár a kettőnk között kialakult kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való munkakapcsolat, ideje ezt nyíltan közölni.”

 

Csütörtökön Szijjártó Pozsonyban tárgyalt a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel, akiket szintén azzal próbált sokkolni, hogy “folyamatos egyeztetés van az ukránok és a magyar baloldal között”. Miután Szijjártó előállt az MZP-Zelenszkij-elméletével, a szlovák külügyminiszter arra kérte, világosan beszéljen.

És a legfrissebb: Orbán Viktor a pénteki Facebook-posztjában szintén a hét folyamán felépített üzenetet ismételte meg.

A cikk elkészítésében közreműködött: Erdélyi Péter
Címlapi grafika: Kiss Vera

Zöldi Blanka
Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője közel tíz éve dolgozik újságíróként. 2014-ben az Origónál kezdte pályáját, majd az Abcúgnál dolgozott, később pedig Brüsszelben foglalkozott gazdasági újságírással. 2017-től a Direkt36 oknyomozó központ újságírója, majd szerkesztője volt. Részt vett több nemzetközi nyomozásban és az Orbán család állami üzleteinek feltárásában. Óraadóként rendszeresen oktat egyetemeken, oknyomozó újságírás kurzust tartott például az ELTE-n és a Metropolitan Egyetemen.