Így álltak át a vírusszkeptikusok az orosz propagandára

A orosz-ukrán háború kitörésével látványos változás történt azok körében, akik hajlamosak hinni az összeesküvés-elméletekben: a közösségi média vírusszkeptikus csoportjaiban gyorsan megjelentek az orosz propaganda üzenetei is.


A Politico cikke szerint többek közt Franiaországban, Németországban és az Egyesült Államokban váltottak arra politikusok és influenszerek - akik korábban hangos ellenzői voltak a vírus miatti korlátozásoknak - hogy terjesszék az orosz háborús narratívát. 

Ez a nemzetközi trend Magyarországot sem kerülte el: a világjárvány csillapodásával sokan az orosz-ukrán háborúban találták meg az újabb összeesküvés-elméletek terepét - nemcsak több ezer tagok számláló Facebook-csoportban, hanem a Mi Hazánk Mozgalom és Gődény György-féle  Normális Élet Pártja (NÉP) politikusainak körében is. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy történt ez a váltás.


Mi Hazánk


Az április 3-i választások egyik nagy meglepetése volt, hogy a Mi Hazánk magabiztosan megugrotta az 5 százalékos parlamenti küszöböt. De hogyan alakult a párt kommunikációja a járványkorlátozások idején, majd a háború kitörését követően?

A Mi Hazánk Mozgalom január 16-án tüntetést szervezett a “covid diktatúra” ellen. Toroczkai László pártelnököt úgy konferálták a pódiumra, mint “Magyarország egyetlen oltatlan miniszterelnök-jelöltje”. A párt fő kampánytémája ekkor a koronavírus-járvány volt, hónapokig ágáltak a kötelező oltás és a járványügyi korlátozások ellen. (Igaz, Magyarországon akkor sem volt, és azóta sem lett kötelező a Covid-19 elleni védőoltás).

 
A 444 videója a Mi Hazánkról

 


Az orosz-ukrán háború kitörésének napján, február 24-én Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese már reggel 8-kor posztolt a Facebook oldalán:

"A Mi Hazánk szerint ebből a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia.”
 

Azonban ezen a napon láthatóan nem ez volt az egyetlen fontos téma, a párt elnökhelyettese nem sokkal később járvánnyal kapcsolatban is posztolt a Facebook-oldalán: “Mindenkit be akar oltani a Fidesz és a baloldal, ahogy ebben a videóban is elhangzik mindkét részről, csak a Mi Hazánk állt ki következetesen az emberek szabadsága mellett” - írta Dúró, utalva a párt korlátozás- és oltásellenes politikájára.
 

A Mi Hazánk március 3-án a háborút érintő több kérdésben is állást foglalt. Toroczkai László kijelentette, hogy “Ukrajnát adományokból, lengyel, orosz és magyar területekből rakták össze”. Ez a narratíva részben egyezik Vlagyimir Putyin, orosz elnök nézeteivel, aki szerint a “A mai Ukrajnát teljes egészében Oroszország hozta létre.”

A Lakmuszon már korábban megírtuk, hogy Putyin (és Toroczkai) fenti állítása valójában erős ferdítés. Az ukrán kultúra és nyelv már évszázadok óta létezik, az ukrán nacionalista mozgalom pedig már az 1800-as években jelentőssé vált. Később, az 1991-es népszavazáson az ukránoknak megvolt a lehetőségük, hogy az Oroszországhoz tartozás mellett döntsenek, azonban a megjelentek kilencven százaléka Ukrajna függetlensége mellett voksolt. °

Toroczkai arról is beszélt, hogy “az oroszok humánus módon próbálnak viselkedni az ukrán városokban”, ami erősen ellentmond annak a ténynek, hogy Oroszország ellen számos esetben indítottak vizsgálatot háborús bűnök elkövetésének vádjával. Novák Előd, a Mi Hazánk elnöke hozzátette, hogy a párt nem támogatja Ukrajna feltétel nélküli befogadását az EU-ba, és elutasítják az Oroszország elleni szankciókat.

Április 1-jén, a Mi Hazánk kampányzáróján mindkét téma, a koronavírus és az orosz-ukrán háború is megjelent. Toroczkai László azt mondta, szerinte ki kell vizsgálni, hogy van-e a vakcináknak közük ahhoz, hogy 2021-ben 155 ezer magyar halt meg. A pártelnök emellett a háborúról is beszélt: szerinte (összhangban a Fidesz legfontosabb kampányüzenetével) Magyarországot nem szabad belerángatni a harmadik világháborúba. Toroczkai azt is elmondta, hogy szerinte az orosz propagandista állami tévé, a Russia Today (RT) tárgyilagosabb, mint az RTL Klub.

° JAVÍTÁS: Az 1991-ben megtartott népszavazáson nem arról döntöttek, hogy Oroszország, hanem hogy a Szovjetunió része maradjon-e az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság. Az ukrán függetlenségi népszavazást 1991 december elsején tartották meg. Előzményeként augusztus 24-én az ukrán parlament már elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amely értelmében Ukrajna kivált a Szovjetunióból. Így a népszavazáson feltett kérdés is a következő volt decemberben:

„Megerősíti-e ön Ukrajna függetlenségi nyilatkozatát?”

A végül 84,2 százalékos részvételű népszavazáson a lakosság elsöprő többségben állt ki a függetlenség mellett: az igenek aránya országosan 92,3 százalékot ért el. Egy héttel később a Belavezsai Megállapodással a Szovjetunió felbomlott. A témával kapcsolatban ezt a cikket ajánljuk, a pontatlan fogalmazásért elnézést kérünk.


Normális Élet Pártja


A testépítő-gyógyszerész, Gődény György által alapított Normális Élet Pártja (NÉP) 0,73 százalékot ért el az országgyűlési választásokon. Gődény bocsánatot kért a párt szimpatizánsaitól, amiért “elhitette” velük, hogy “van esély egy normális, emberhez méltó élet megteremtésére itt a Kárpát-medencében”.

Bár a párt még 1 százalékot sem ért el a választásokon, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a több tízezer főt számláló közösséget, amely a NÉP körül szerveződött a Normális Élet Pártján (17 ezer tag), a Normális életet követelünk! (39 ezer tag) és a Doktor Gődény támogatói (42 ezer tag) Facebook-csoportokban. Mindkét csoportban dominálnak a Covid-19-el kapcsolatos témák, azonban a háború kitörése óta az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos értelmezések is jelentős teret kapnak.

Gődény pártja a koronavírus-járvány témájára építette a teljes kampányt: a NÉP szerint a Covid-19 egy mesterségesen előállított vírus és egy kínai laborból terjedt el, és arról is többször beszéltek, hogy a PCR tesztek nem alkalmasak a betegség kimutatására (a Lakmuszon korábban megírtuk, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a Covid-19 mesterségesen előállított vírus lenne és egy wuhani laborból terjedt volna el, azt viszont számos kutatás bizonyítja, hogy a PCR teszt megbízható a koronavírus kimutatására).

A háború kitörésének napján, február 24-én Gődény György is posztolt a háborúval kapcsolatban a saját Facebook-oldalán. Gődény szerint a háborút arra használják a nyugati hatalmak, hogy eltereljék a figyelmet a járványról: “Mivel másik módja a 2 éve tartó járvány manipuláció lezárásának kizárólag az átverés beismerése lehetne, ezért a figyelmet - profi bűvész módjára - teljesen mással kell lekötni" - írta.
 

A NÉP március 11-én közleményt adott ki, amelyben nyíltan állást foglalt Oroszország mellett. Mint a közleményben írták:


Sajnálatos, hogy hazánkban mindenki úgy beszél a békéről, hogy azt Oroszország sértette meg, holott a békétlenség, – azaz az orosz etnikum elleni agresszió – az ukrán polgárháború esetén is elmondható. Támogatjuk a térség katonai alapú pacifikálását akár orosz részről is, amennyiben az a helyzet normalizálására irányul, és minimálisra csökkenti az ukrán lakosság szenvedését, és a legjobban megkíméli az ország infrastruktúráját.


A párthoz köthető Facebook-csoportokban is megjelentek az orosz agressziót relativizáló bejegyzések. Egy nappal a háború kitörése után, február 25-én Gődény György posztolt a Normális életet követelünk! csoportban: “Ne hagyjátok magatokat átverni, a mainstream média most is pont azt az információhalmazt fogja ránk zúdítani, ami a maximális átverésünkhöz elegendő!”
 
Ugyancsak a Normális életet követelünk! csoportban jelent meg egy poszt, amelyben felteszik a kérdést, hogy “Köze lehet az orosz-ukrán konfliktusnak egy újabb világjárványhoz?” A kiírás mellett megosztották a Médiaforrás.com cikkét, amelynek az a címe, hogy “A WHO felszólította Ukrajnát: Semmisítsék meg a kutatólaborjaikban található veszélyes vírusokat!” A Médiaforrás cikke arra hivatkozik, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint “etnikai irányultságú” biológiai fegyver előállítását célzó kísérletek folynak a laborokban.

Azonban, ahogy a Lakmuszon is megírtuk:

Hogy Ukrajnában amerikai pénzből, a Pentagon megbízásából biofegyvereket fejlesztenének Oroszország ellen, a háború indítása körüli oroszbarát dezinformáció egyik legsikeresebb terméke. Valójában azonban semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a hír igaz lenne.

Normális Élet Pártján Facebook-csoportban márciusra már annak is megtalálták a módját, hogy egyszerre kritizálják a járványügyi intézkedéseket és azokat, akik elítélik az orosz agressziót. 
Forrás: Normális Élet Pártján Facebook-csoport
 

Összekapcsolódik a járvány és háború


A Gondolkodó Maradék Közössége nevű 13 ezer fős Facebook csoportban is sok koronavírussal és a háborúval kapcsolatos téma jelenik meg. Ez a csoport ugyan Gődényhez nyíltan nem köthető (a gyógyszerész nincs a csoport adminjai között), azonban itt is gyakran hivatkoznak a NÉP vírusszkeptikus és Oroszország mellett kiálló nézeteire.

A Facebookon a csoport alapítója azt írja, hogy

“Ezt a csoportot azok számára hoztam létre, akik még mindig hajlandóak gondolkodni, az agymosás, a lebeszélés, a hazugságok mögé látva. Kultúráról, tudományról, művészetről, vagy akár politikáról beszélgetni annak érdekében, hogy jobbá tegyék a világot a maguk eszközeivel, a maguk szintjén. Meg kell tanulnunk "jól használni"- felhasználni az internet adta lehetőségeket! A kutyás-szívecskés képek mellé egyre nagyobb szükség lenne a komoly gondolatokra. Mi itt helyet adunk ennek!”

Már azonnal a háború kitörését követően megjelenetek az orosz agressziót relativizáló bejegyzések, mint például az alábbi kép, amit a csoport egyik tagja február 24-én posztolt:
 
Forrás: A Gondolkodó Maradék Közössége Facebook-csoport

A 3,6 ezer taggal rendelkező Cogito ergo sum… Tények tükrében - A világ hírei egy helyen Facebook-csoportban több olyan bejegyzés is olvasható, amelyek szerint a világjárvány és a háború is csak azt a célt szolgálja, hogy pánikot keltsen. A háborúval kapcsolatos vélemények mellett ebben a csoportban a Covid-19 továbbra is az egyik legforróbb téma. Április 12-én például arról posztoltak, hogy “A HÁBORÚ NEM HOZTA A VÁRT RETTEGÉST”, ugyanis “Kimutatták a legújabb koronavírus-variánst: XE a neve, és ahol feltűnt, csúcsot döntött a halálozások száma”. A bejegyzésben részletesen szemléznek egy Blikk.hu-n megjelent cikket az új variánsról, majd a poszt legvégén, zárójelben ez olvasható: “A szerk: Rohagggyatok meg”.

Az alábbi mém pedig az Oroszország mellett állunk ki 10 ezer fős Facebook-csoportban jelent meg.
 
Forrás: Oroszország mellett állunk ki Facebook-csoport
 

Felpörögtek a konteók


A Political Capital kutatásában megvizsgálta, hogy milyen tényezők határozzák meg, hogy valaki hisz-e a konteókban vagy sem. A tanulmány szerint kevésbé fontos az életkor, iskolázottság vagy munka. Összességében a társadalmi helyzetnél jóval fontosabb szerepet játszik a politika. A világ eseményei bonyolultak, irracionálisak, átláthatatlanok lettek. A kutatás szerint nem véletlen, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzetben az összeesküvés-elméletek is felpörögtek, a konteók ugyanis egyszerű magyarázatokat próbálnak adni a gazdasági és társadalmi folyamatok értelmezéséhez.

A Political Capital kutatása szerint mély összefüggés van az összeesküvés-elméletek és a populista politika között. A populista pártok támogatói hajlamosabbak azt hinni, hogy a kormány nem ura az állam működésének, hanem bizonyos külső erők befolyásolják a döntéseket.


Címlapi kép forrása: Normális életet követelünk! Facebook-csoport
Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.