Putyin háborús narratíváját tolja a Békemenetet szervező CÖF híroldala

„Egyértelmű nem a háborúra, no war!”

- ez volt az idei Békemenet üzenete a kormánypárti eseményt szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint. A március 15-i vonulást megelőző hetekben a szervezet hírportálján, a 2022plusz oldalon több cikkben is foglalkoztak a háborúval.

Ezekben a cikkben azonban gyakran kritika nélkül közvetítik Putyin háborús narratíváját és relativizálják az orosz fél felelősségét.

Például a Békemenet előtt egy nappal, március 14-én posztolt véleménycikkben:
 

„Most Putyin tart görbe tükröt a nyugati világnak, s a helyzet az, hogy mindegy, mit gondolunk arról, jogosan teszi-e vagy sem. Nem segítünk vele az áldozatokon, és nem támasztjuk fel a halottakat. Elítélhetjük, persze. Bár ha mélyen a tükörbe nézünk, talán elsuttogjuk azt is, hogy erkölcsi alapunk elítélni csak akkor volna, ha valamennyi katonai agressziót elítéltünk volna, függetlenül az elkövető kilététől” - írja a cikk.
 

De mi is ez a 2022plusz? 


A tavaly tavasszal indított hírportálon a legkülönfélébb témákban jelennek meg írások, napi hírektől a véleménycikkekig, de „Állami terror 2006” rovatuk is van. A portál szerzői saját cikkeket is publikálnak, de sok esetben szemléznek más, többségében kormányközeli újságból vett írásokat is (Magyar Nemzet, Origo, Demokrata, Pesti Srácok stb.).

Az újság kiadója a Kövess minket 2022 Kft. A Kft. tulajdonosa a CÖKA, azaz a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló szervezet. A nyíltan kormánypárti CÖF és CÖKA az elmúlt években több száz millió forint állami támogatást kapott. A Kövess minket 2022 Kft. pedig nemcsak újságkiadással foglalkozik: a “STOP Gyurcsány, STOP Karácsony” plakátokat például hivatalosan nem a Fidesz, hanem a Kövess minket 2022 Kft. terjesztette.  

A CÖF alapítója, Csizmadia László már az oldal indulásakor, „Az őszinteség portálja” című cikkében egyértelművé tette, hogy a 2022plusz sem szeretne szakítani a kormánypárti narratívával: „Portálunk és a mellette működtetett facebook oldalunk a zsidó-keresztény civilizáció hagyományain állva, a tízparancsolat intelmeire figyelemmel szeretné tájékoztatni kedves követőit. Feladatunknak tekintjük, hogy az ellenzéki oldalon jelentkező mohó hataloméhséget a megfelelő mederbe tereljük, tükröt állítva vezető politikusok elé.”
 

A CÖF és a háború


A 2022plusz a jelenleg Ukrajnában folyó háború kapcsán is a magyar kormány üzeneteit ismétli: elsősorban azt, hogy  hogy a baloldal és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába. A Lakmuszon azonban részletesen foglalkoztunk a kérdéssel, amiből látszik, hogy Márki-Zay valójában azt mondta, hogy a NATO-t követnék, amely inkább kimaradna a háborúból.

A hírportál Szijjártót Péter külügyminisztert is idézi, aki szerint “Az Ukrajnából menekülők és az illegális migránsok között nem lehet párhuzamot vonni”. A Lakmuszon azt is bemutattuk, miért leegyszerűsítő ez a narratíva.
 
Békemenet, Budapest, 2022. március 15. (Fotó: Halász Júlia, 444.hu)

A 2022plusz azonban nemcsak a magyar kormányzat, hanem sok esetben az orosz vezetés üzeneteit is kritika nélkül veszi át.

Március 11-én például a Moszkvatér portál Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov orosz nagykövettel készített interjúját szemlézték „A különleges művelet nem eufemizmus, Ukrajna indított háborút” címen. A nagykövet ebben azt fejtegeti, hogy a jelenleg zajló konfliktus valójában nem más, mint Oroszország „önvédelme”, az oroszok „csak a népet védik, akik az elmúlt nyolc évben a kijevi rezsim zaklatásának és népirtásnak volt kitéve.”

Egy február végén publikált véleménycikkben a 2022plusz szerzője jelentette ki, hogy - a putyini narratívával összhangban - szerinte is népirtás történt Donbaszban. Putyin a háborút megelőző hosszú televíziós beszédében mondta azt, hogy véget kell vetni a kelet-Ukrajnában zajló népirtásnak. A Lakmuszon már többször is foglalkoztunk a kérdéssel (itt és itt): tény, hogy 2014 óta jelentős konfliktusok dúlnak Ukrajna keleti részén, azonban ezt az ENSZ Genocídium-egyezményének definíciója alapján nem minősül népirtásnak.
 
A 2022plusz a háború kirobbanása után több mint egy héttel azt is megírta, hogy „Putyinban egyre jobban bíznak az oroszok”. A hírportál a Magyar Nemzet és a Mandiner cikkeit vette alapul, amelyekben megírták, hogy “hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába”, bár azt is megjegyzik, hogy “ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mert manipuláltak lehetnek”.
 

Álhírnek is bedőltek

 
A magyar kormány és az orosz vezetés üzeneteinek közvetítése mellett a 2022plusz híportál több, a nyugati médiát kritizáló cikket is közölt  - ezek közt pedig hamis hírről is beszámoltak. „Így hazudik a CNN, csak a szokásos…” című cikkükben azt írják, hogy CNN-es Twitter-fiókok kétszer is beszámoltak ugyanannak az amerikai férfinak a haláláról, de eltérő körülmények között: az egyik fiók szerint Afganisztánban, a másik szerint pedig Ukrajnában halt meg. A hír forrásaként többek közt Bayer Zsolt kormánypárti publicista blogját jelölték meg. 
 

A hamis állítást tartalmazó Facebook-poszt, a piros x-et az AFP adta a képhez.
A képernyőkép 2022. február 28-án készült.
 
Azonban mind a CÖF hírportálja, mind Bayer Zsolt egy hamis hírnek dőlt be: ahogy az AFP tényellenőrzése alapján a Lakmuszon is megírtuk, az idézett Twitter-fiókok nem a CNN-hez tartoznak, a Twitter pedig fel is függesztette őket. A képen látható férfi egy videójáték-streamer, aki jelenleg is aktív az interneten.

E-mailben kérdeztük a Kövess minket 2022 Kft.-t, hogy milyen szerkesztői megfontolásból döntöttek a fenti cikkek publikálása mellett. Ha kapunk választ, frissítjük a cikket.

Címlapi kép: Halász Júlia, 444.hu
Kárpáti Jakab
A Mércénél szerezte első újságírói tapasztalatait. 2019 és 2020 között a Klubrádiónál és a 168 Óránál dolgozott. 2020 októberétől decemberig az I. kerületi önkormányzat kommunikációs munkatársa volt. 2021 januárjában csatlakozott a Partizán YouTube csatorna szerkesztőségéhez, ahol 2021 júniusáig dolgozott. 2022-től a Lakmusz.hu és a Magyar Jeti videósorozat munkatársa.