Újabb 30 hónapig dolgozik a Lakmusz a félrevezető és hamis információk terjedése ellen

Bővül a Magyar Digitális Média Obszervatórium, hat autonóm szervezet közreműködésével indulnak dezinformációval kapcsolatos kutatások, tudatos médiafogyasztást támogató programok, és erősödik a szerkesztőség.

A Lakmusz szerkesztősége 2022 januárjában, a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory) projekt első fázisának részeként indult, a kezdeményezés pedig 2023 januárjától új, kibővített szakaszába lép.

A második, 30 hónapon át tartó fázis is az Európai Bizottság résztámogatásával valósul meg. A HDMO-t alkotó konzorciumot nyílt pályázaton választotta ki a bizottság, és minden tevékenységben teljes függetlenséget élvez.

A projekt keretében a Lakmusz öt másik autonóm szervezettel dolgozik együtt a hamis és félrevezető információk terjedése ellen Magyarországon: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatóival, a francia AFP hírügynökség újságíróival, az Idea Alapítvány tudatos médiafogyasztással foglalkozó munkatársaival és a francia Epresspack webes fejlesztőivel.

„Öt hónap alatt értük el a projektünk első, egyéves szakaszának a célkitűzését, egymillió olvasót. Azóta is kiemelten foglalkozunk azzal, hogy azokhoz is eljussunk, akik a leginkább ki vannak téve a félrevezető híreknek, és minél szélesebb körben erősítsük a kritikus, kiegyensúlyozott médiafogyasztást - nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt a munkát az Európai Unió támogatásával és remek partnereinkkel együttműködve folytathatjuk a jövőben” - mondta Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője.

„Új kutatásokat tervezünk az online és offline dezinformációról és az inautentikus online viselkedésről, illetve olyan big data alapú és automatizált eszközöket fejlesztünk, melyek segítenek a dezinformációs trendek és szereplők azonosításában" – mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. 

„A döntés elismerése a világszerte és Magyarországon végzett digitális ellenőrző munkának Büszkén veszünk részt a projektben, különösen mert Magyarországot súlyosan érinti a dezinformáció" - mondta Bronwen Roberts, az AFP digitális tényfeltáró rovatának európai vezetője.

„Büszke vagyok rá, hogy az Epresspack technológiáját az európai demokráciáért vívott harc szolgálatába állítjuk. Széles körben elérhetővé tenni megbízható, és ellenőrzött információkat kiemelt cél, minden ezzel foglalkozó európai kezdeményezést örömmel támogatunk" - mondta Antoun Sfeir, az Epresspack vezérigazgatója.

A HDMO - és ennek részeként a Lakmusz - csatlakozik az Európai Digitális Média Obszervatóriumhoz (EDMO - European Digital Media Observatory). Az EDMO-t 2020-ban hozta létre az Európai Bizottság az álhírek és dezinformáció-ellenes stratégia részeként. Az szervezet az unió támogatásával, de független intézményként működik a firenzei European University Institute irányítása alatt. Célja, hogy koordinálja a tagországokban működő tényellenőrző központok és szerkesztőségek munkáját, a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, és a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit. 

Az EDMO 2022-ben nyolc regionális központ működését koordinálta, 2023-tól pedig hat új intézmény csatlakozik a szervezethez, köztük a Magyar Digitális Média Obszervatórium. „Az új nemzeti és regionális központok tevékenysége Bulgáriát, Németországot, Észtországot, Görögországot, Horvátországot, Ciprust, Lettországot, Livániát, Magyarországot, Máltát, Ausztriát, Romániát és Szlovéniát fogja lefedni. A szervezetek jövő év elejétől fognak működni, kiegészítve a már működő nyolc központ tevékenységét" - írta az új központok bejelentésekor az Európai Bizottság. Így az EDMO tevékenysége immár az EU összes országát le fogja fedni.

A Lakmusz működéséről rendszeresen, negyedéves riportokban számolunk be, a honlapunkon pedig a Rólunk fülön tüntetjük fel a költségvetésünkhöz hozzájáruló forrásokat. Az éves pénzügyi beszámolónkat - az első lezárt évünk után - is itt fogjuk közzétenni. A Lakmusz munkájáról emellett a Szerkesztőségi alapelvek és módszertan valamint a Gyakran Ismételt Kérdések fülön lehet tájékozódni, a Lakmusz munkatársainak szakmai bemutatkozása pedig az Impresszumban található.


 
Lakmusz