Biofegyverek Ukrajnában, Tomcat visszatérése és Magyarország megszállása – ezek voltak a legolvasottabb tényellenőrzéseink májusban

Ebben a hónapban is az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos tényellenőrzéseink érdekelték a legjobban olvasóinkat, köztük Tomcat visszatérése és a háborúval kapcsolatos dezinformációkat terjesztő oldalakról szóló listánk. Íme a TOP5.

 


5. helyezett: Lopott idézetek, kokain a tárgyaláson és zúzódáskészlet: amivel Amber Heardnek meg kell küzdenie

Ezzel a cikkünkkel kapcsolatban kialakult némi vita is a Facebookon, ám ahogy azt jeleztük is, mi nem a perrel, vagy az ott elhangzott állításokkal foglalkoztunk, és semmiképp sem az volt a szándékunk, hogy bárki mellett állást foglaljunk. Azt a jelenséget akartuk bemutatni, hogy a közösségi médiában (főleg a TikTokon) olyan tartalmak jelentek meg, amelyek szándékosan hamis híreket terjesztettek Amber Heard színésznőről, hogy rossz színben tüntessék fel.

4. helyezett: Neonáci kijevi rendőrfőnök és biofegyverek Ukrajnában - így cáfolhatók a putyini propaganda kedvenc állításai

Kilátogattunk a Budapesten tartott, oroszpárti demonstrációra, ahol elbeszélgettünk a résztvevőkkel is. Az eseményről készült felvételeken többen olyan kijelentéseket ismételtek, amelyekről független tényellenőrzők már rég bizonyították, hogy nem sok közük van a valósághoz. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

3. helyezett: Újra vlogol Tomcat, több százezren nézik a háborúról szóló videóit

Több mint 10 órányi videóját néztük meg a kétezres évek elején radikális akcióiról elhíresült, mára Kanadába emigrált Tomcatnek. És bár ő nem tartja magát oroszbarátnak, mégis sok olyan állítást találtunk ezekben a videókban, amelyekben a putyini háborús propaganda motívumai is felbukkannak. Azt is megmutattuk, milyen alternatív platformokon cselezi ki a nagy cégek szabályozási módszereit.

2. helyezett: Itt csekkolhatod, melyik oldalak szoktak hamis híreket terjeszteni a háborúról

Egy kis közszolgálat: ha bizonytalan vagy, hogy egy hír igaz-e, nézd meg, milyen oldalon osztották meg: májustól adatbázisban gyűjtjük azokat a magyar nyelvű csatornákat, amelyekkel érdemes vigyázni, mert volt már rá példa, hogy bizonyítottan hamis információt osztottak meg.

1.helyezett: Több ezren terjesztik, hogy a második világháborúban az ukrán hadsereg szállta meg Magyarországot, de ez nem igaz

Történelmi kitekintés: a cikkben bemutattuk annak a félreértésnek a hátterét, miszerint különböző "Ukrán Hadseregek" szállták meg Magyarországot a második világháborúban, és ők a felelősek a megerőszakolt nőkért és az egyéb atrocitásokért. A valóságban azonban az Ukrán Front kifejezés nem a katonák nemzetiségét jelölte, hanem a Vörös Hadsereg egy szervezeti egysége volt.

A korábbi hónapok toplistáit itt lehet olvasni:

2022. február

2022. március

2022. április

Diószegi-Horváth Nóra
A Vasárnapi Híreknél kezdett újságot írni 2010-ben. 2015-ben csatlakozott a Mércéhez, ahol 2017-től főszerkesztő-helyettesként, 2020-től pedig főszerkesztőként dolgozott. Éveken át menetkísérő koordinátorként segítette a Budapest Pride szervezését, 2016 környékén pedig a Tanítanék mozgalom aktivistája volt.